Кортина Д`Ампецо
    Няколко секунди преди залеза Доломитите внезапно променят цвета си и стават розови. Това е уникално явление, което обитателите на планинските долини са нарекли Enrosadira, а австрииците-   Alpengluhen. Легендата разказва, че Доломитите не винаги са били така сурови и безчувствени,  както днес. Преди меките им склонове са били украсявани от килим цъвтящи рози. Тук са живеели добрите гноми, управлявани от крал Лаурино. Лекомисленото  кралство не е имало нито стени, нито огради, а границите му били означени с тънка копринена нишка.Веднъж, зли хора взели краля в плен. Тогава Лаурино решил, че за всичко са виновни цветята, чиято красота е привлякла враговете, и омагьосал своята градина, превръщайки всичко в камъни, направил я невидима както през деня, така и  през нощта. Но кралят  забравил за сумракът… именно в тези мигове оживяват по склоновете прекрасните рози…
    Кортина д’Ампецо  - “ Кралицата на Доломитите “ е единственият италиански курорт влизащ в Best of the Alps. Градът е с плътно застроен център и разбягващи се във всички посоки улици и предградия с вили, принадлежащи на не особено бедни италианци. Количеството на антикварните и художествените магазини и  е извън всякакви представи: творби на стари майстори и съвременна живопис, графика, скурптура, персийски килими и руски икони. Човек може да си помисли, че италианците, които са известни ценители на красивото, идват в Кортина не за да карат ски, а да попълнят своите художествени колекции.
    Популярността на курорта нараства особено много през 1956 г., когато тук се провежда 7- мата Зимна Олимпиада, която за първи път се излъчва по телевизията.     Специално за Олимпийските игри 1956 г. са построени леден стадион, 90- метров трамплин, няколко лифта, писта за бобслей с дължина 1700 метра.
50-местната зъбчатата железница на Faloria се намира близо до центъра на курорта, в съседство с автогарата. Има  две станции: на Mandres (1480) се прехвърляте в същия вагон, който рязко набирайки скорост нагоре ви доставя на 2123 м височина.
    Ски-писти: обща дължина 150 км, от които 33% сини, 62% червени и 5% черни писти;
    Лифтове: 15 ски влека, 30 седалкови въжени линии, 6 кабинкови лифта;
Ски училища: 8
    Атракции в курорта: ледена пързалка, покрит плувен басейн, бобслей, щанца за ски скокове, ресторанти, магазини, дискотеки.