В рамките на пленера ще се проведе фотоконкурс с хумористична насоченост от снимки, направени по време на пленера. Членове на журито ще са всички участници. 
   Разрешени са всякакви фотографски хитрости, трикове, манипулирания и компютърни обработки – (който може и има как да го направи).
    Съпътстващ консултант - лектор по фотографски чалъми и компютърни проблеми – Генчо Петков, АФИАП,  ф.х.

    Право на участие имат всички акредитирани участници в пленера. Всеки участник може да предаде до 3 отделни фотографии за участие в конкурс на Фотопленер “Смях пред обектива или Габровски фотошеги в действие ...”.  Серия от 3 до 6 фотографии се приема за една творба, като журито си запазва правото да селектира серията. За участие се допуска по една серия от автор. Авторите предават снимките за конкурса в обявените в програмата срокове. Журирането ще се извърши на място, от всички участници в пленера, с помощта на организаторите, съпътстващия консултант и представители на община Габрово и АИР Боженци.

    Забележка: 
    Представители на организаторите и журито могат да участват със снимки в изложбата към конкурса, но не и в конкурсната надпревара и разпределението на наградите.

    Файловете за конкурса трябва да отговарят на следните условия:

    Именоване на файловете за конкурса:

    Единичните снимки за конкурса трябва да бъдат именовани по следния начин: номера на баджа на участника, нула, пореден номер на снимката от 1 до 5.

    Пример: Участник с бадж № 078 – именова снимките за конкурса по следния начин:
    Снимка 1: 07801
    Снимка 2: 07802
    Снимка 3: 07803
    Снимка 4: 07804
    Снимка 5: 07805

    Снимките от една серия трябва да бъдат именовани по следния начин: номера на баджа на участника, нула, пореден номер на снимката от 1 до 5, долна черта, номерация на снимките в серията съответно от 1 до 6.

    Пример: Име на серия от 6 снимки подадена за участие в конкурса от участник с бадж № 078:

    07801_1 до 07801_6

    Размерите на файловете да позволяват отпечатване във формати до 30х40 см.
 
    Награди осигурени от община Габрово, АИР Боженци, “Мултимедийна Работилница АД”, клуб “Осмо Изкуство” и туристическа агенция “Стил Травъл”:

    • За най-комична ситуация - Уикенд за двама в Боженци – АИР „Боженци”

    • За фото (хумористичен) разказ – Безплатно участие в някой от следващите фотопленери организиран от фотоклуб “Осмо Изкуство”

    • За странна асоциация, несъответствие или хипербола – ваучер за 20% отстъпка за фотографски и компютърни курсове организирани от Мултимедийна Работилница АД

    • За най-смешен портрет на пленерист – фотографска чанта Lowepro осигурена от “Мултимедийна работилница АД”!

    • За отразяване на карнавала – Карнавален приз на Община Габрово

    • Специална награда за снимка без виц! – Предметна награда от Община Габрово