Тук децата попадат в приказния свят на ателието на художника Вихроний Попнеделев

Заниманията протичат основно в две насоки: работа с глина и работа с вълна
  • Еднодневна екскурзия с автобус
  • подходяща за деца от 3-та и 4-та група на детската градина и ученици от 1-ви до 4-ти клас
  • включва посещение на музейни обекти
  • включва участие в уъркшоп
  • в програмата могат да участват едновременно максимум около 100 деца

Програмата включва:

   Учениците се запознават с грънчарството – един от най-рано възникналите занаяти в историята на човешкото развитие, съпътстващ човешката дейност и до сега.  Днес грънчарството се възприема като изкуство – плод на умения развивани и съхранени през вековете от безчет поколения майстори.   

   Децата ще: научат каква е ролята на грънчарското колело; ще се научат как да различават в музеите съдове изработени преди откритието на грънчарското колело от тези след неговото изнамиране; ще наблюдават демонстрация на източване глина на грънчарско колело;  ще участват в подготвянето на глината за работа, ще изработват фигурки от глина с помощта на  различни техники, сами ще опитат да направят малък съд с помпщта на грънчарско колело …  

   След работата с глина учениците ще научат каква роля е имала вълната в бита на Българина още от дълбока древност. Какво място е  заемала в дома и облеклото му.  Как планинските селища са осигурявали своя поминък превръщайки я в пъстри халища, фина аба, гайтани …..

   Децата ще се запознаят с техники  при изработване на различни предмети от плъсти и сами ще изработят някои, чиято изработка е съобразена с тяхната възраст и умения.

   Следва посещение на дом-паметник “Елин Пелин” и къща-музей “Елин Пелин” в село Байлово.  Разглеждайки експозицията в дом-паметника, учениците  ще се запознаят с интересни факти от живота на майстора на късия разказ, ще се потопят в естествената атмосфера на неговия свят, ще научат много за  живота и творчеството му.                                                            

Къщата-музей е привлекателен обект за   посетителите. Широкият двор с големия орех, плевнята, навесът, под който е събран селскостопански инвентар, ни пренасят във времето, в което е живял и творил Елин Пелин.

Цената се определя от населеното място от което тръгва групата.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print
"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД е член на

    "СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД е член на

    НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ДЕТСКИ И МЛАДЕЖКИ ТЪРИЗЪМ