Travel, Street, Архитектурна и Пейзажна фотография

Със съдействието на: Фотографски Системи ООД
Организатори: Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 2 - 5 март 2018 г.
  • 4 дни/ 3 нощувки
  • С автобус

 Тасос е най-северният гръцки остров, част от Североегейските острови (заедно със Самотраки), който се намира на около 10км от брега (5,8 м.м.). Площта му е около 380 км², а бреговата линия – около 110 км, от които 95 км плажове. Има овална форма, като в посока север-юг максималната му дължина е 26 км, а изток-запад – 22 км. Средната част на острова е планинска, като най-високият връх (Ypsario или Psario) е с височина 1206 м. Смята се, че това част от Рило-Родопския масив, като често планината също се нарича Ипсари. В североизточната част на острова скалите надвисват над морето, докато югозападната е по-полегата и с по-широки плажове.

   За да имаме възможност за повече фотографски преживявания и снимки на „точното място в точното време“ решихме условно да разделим програмата за пребиваването си на острова на две части: Първата част – 3 март (събота) ще направим обиколка на по-интересните места на острова с автобуса. Втората част – или втория ден от пребиваването ни на остров Тасос – 4 март (неделя) ще дадем възможност на участниците да наемат автомобили или мотопеди и да посетят интересни места за снимане на острова, по което време решат.

   Много от подходящите за снимане локации не могат да бъдат достигнати с автобус или пък времето от деня, в което можем да ги достигем с автобуса е неподходящо за снимане, така че се надяваме, възможността за придвижване на участниците посредством автомобил или мотопед под наем да доведе до заснемането на много повече красиви кадри по време на фотоекскурзията, което всъщност е нашата цел.

  • Описание
  • Допълнителна информация

 

Програма:

02.03.2018

ПЕТЪК

06:30 - Отпътуване от Стадион Васил Левски в София /настаняването в автобуса започва 30 мин. преди часа на отпътуване/. Акредитиране на участниците - в автобуса.
- Пристигане рано следобед в Кавала, един от най - красивите градове на Северна Гърция, амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео. Пешеходна обиколка на старата част на Кавала: Имарета, Църквата Св. Богородица, Пристанището, Паметника и къщата на египетския халиф Мехмед Али, Аквадукта, Крепостната стена и др.
- Отпътуване за Керамоти, откъдето взимаме ферибота за о-в Тасос. Пристигане на о. Тасос и настаняване в СПА комплекс BLUE DREAM PALACE 4* до гр. Лименария (южната част на острова). Вечеря на блок маса.

03.03.2018

СЪБОТА

07:00 - 08:00 - Закуска.
08:00 ч. - Обща снимка пред хотела
Потегляне на обиколка на остров Тасос с автобус.
- Сутрешна фоторазходка - пътувайки покрай закътани заливи и плажове ще стигнем до женския манастир Св. Архангел Михаил, посветен на светеца - закрилник на острова. Женският манастир е построен на върха на 250 м висока скала, над тесен залив с малък и атрактивен чакълест плаж. В манастира има аязмо и се съхранява голяма колекция от религиозни предмети, създадени от монахините, както и свети реликви, свързани с разпятието на Христос (пирон от кръста).
След като разгледаме манастира отпътуваме за Залив на русалките „Алики". Малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива. Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр. н. е. и две раннохристиянски базилики. На върха на носа има останки от стара мраморна кариера.
- По обяд пристигаме в с. Теологос - малко селце във вътрешността на острова - първата столица на остров Тасос. Къщите, построени с традиционната архитектура на Македония, покрити с каменни плочи, тесните улични, дворове и градини, придават изключителен живописен облик на цялото село.
Свободно време за обяд и снимане.
- Привечер - връщане в хотела.
Време за почивка и Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела.
- С желаещите ще отидем до пристанището на Лименария, където ще имаме възможност да снимаме залеза.
- Вечеря на блок маса.
- Вечерта - възможност за снимки в режимно време, нощна фотография.

04.03.2018

НЕДЕЛЯ

07:00 - 09:00 ч. - Закуска.
Свободно време с цел по-подробно разглеждане на острова.
Имате възможност да наемете мотопеди и автомобили за разходка из острова. За повече информация се обръщайте към туроператора.

Местата, които си заслужава да посетите са:

- Лименас - съвременната столицата на Тасос.
В града можете да разгледате руини от древния площад - Агора, светилищата на Зевс, Посейдон, Дионис и Артемида, както и малък амфитеатър. В старата част на града улиците са малки и тесни, но изобилстват с рибни таверни и сувенирни магазини. Освен пристанището за фериботи, има и рибарско пристанище, до което се стига по крайбрежната алея. Препоръчваме Ви да организирате обяда си там, защото в този сезон почти няма отворени ресторанти.
- Панагя - старата столица на острова, посещение на църквата Св. Богородица, в която се пази част от личното знаме на Ричард Лъвското сърце. Можете да разгледате и музея на зехтина, където ще Ви покажат как от маслините с извлича зехтин, както в древността, когато за тази цел са се използвали тежки камъни, та чак до наши дни. Прекрасно място за снимки на малките бели къщи, с бели балкони и каменни покриви, с тесни криволичащи улички, малки магазинчета, кафенета и таверни.

- Гьола - Природен феномен Гьола e естествена морска лагуна, издълбана в скалите до морето. Прилича на плувен басейн с размери около 20х15 метра. Самите скали около него са терасовидно разположени и не е трудно да се ходи по тях.

- Манастирът "Панагиас" - намира се по пътя за Мариес и в него живеят само един или двама монаси.

- Мариес - миниатурно планинско селце с традиционна архитектура. След селото по черен път се стига до малки водопади, а за мераклиите и до най-високия връх на Тасос от където се открива невероятна панорама.

- Манастирът "Свети Пантелеймон" - намира се във вътрешността на острова, в близост до Казавити.

- Село Казавити и село Агиос Георгиос - селца с типична традиционна архитектура и си заслужава да бъдат посетени.

- с. Кастро - наскоро изцяло възстановено с европейски средства село с типични каменни къщи

- 19,00 - 21,00ч. - Вечеря на блок маса.

05.03.2018

ПОНЕДЕЛНИК

09:00 ч. - Отпътуване от Тасос.
- Посещение на археологичните разкопки на древния град Филипи, наречен на Филип Македонски. В близост проповядвал християнството Апостол Павел и във водите на р. Агитис кръстил първата християнка в Европа.
- Пристигане в София вечерта.

   Преференции:

- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.

- Възможност за тестване на избрани модели обективи, светкавици и фотоапарати Sigma, чанти и раници Lowepro за травъл фотографи, стативи и аксесоари Joby и ремъци BlackRapid по време на фотоекскурзията - с предварителна заявка.

- Възможност за използване на преносимо осветление с автономно захранване Dedolight Ledzilla, по време на фотоекскурзията.

- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство".

- Всички участници в пленерите на фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.

* Демонстрационната техника ще бъде раздадена на участниците, заявили предварително такава, на 02.03.2018 г. в автобуса, като е необходимо да се върне най-късно до пристигането в България на 05.03.2018 г.

** Продуктите на Sigma, Lowepro, Joby, Blackrapid и Dedolight са предоставени за фотоекскурзията с любезното съдействие на фирма Фотографски системи ООД.

   Всички демонстрационни продукти ще могат да бъдат закупени от участниците след фотоекскурзията при преференциални условия.

   НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

- Всеки участник трябва да притежава лична карта с валидност 6 месеца след пътуването.

- При пътуване на деца до 18 години без родители или само с един родител трябва да имат нотариално заверено пълномощно от непътуващия родител(и), че му разрешава(т) да напусне границите на България. Разрешението трябва да бъде на български език (оригинал и копие).

   Авторски права:

- Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на фотоекскурзията запазват правото да ползват снимките от нея с цел популяризирането и, и реклама на клуба.

   Забележка:

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на фотоекскурзията.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print