МИНИФОТОПЛЕНЕР "ЕДИН ДЕН НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ"

“ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ …”
Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 25 април 2015 г.
  • Еднодневна екскурзия
  • С автобус

Снимки на участници във фотопленера ТУК

  • Описание
  • Осигурена техника
  • Конкурс
  • Езерото Керкини
   Със съдействието на:
- Canon България
- Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България
- БДЗП

ПРОГРАМА

   07:00 – Тръгване от стадион "Васил Левски" в 7.00ч. по маршрут: София – Кулата – Керкини. Спирка за кафе.
   По време на пътуването ще имаме възможност да се запознаем с презентация на тема wildlife фотография и да си поговорим за:
- Видовете обитаващи и зимуващи в езерото и видове ползващи го за почивка по време на есенната миграция, основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици
- Орнитофауната на езерото Керкини.
- Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птициИзисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари
- Маскировъчни средства – тип пончо, преносими и стационарни укрития
- Често срещани практики при снимане на диви животни и птици
- Етични норми на фотографите анималисти
   В района на езерото пристигаме около 10.30ч. Предстои ни панорамна обиколка на езерото Керкини, по време на която :
- Ще спрем за кратко на някои от най-атрактивните места по брега на езерото
- Ще наблюдаваме множество водолюбиви птици, много от тях - редки и застрашени
- Ще узнаем повече за така рядко срещаните в природата Къдроглав пеликан, розов пеликан, Малък корморан, Розово фламинго, чапли, лопатарки ......., и всичко това докато ги наблюдаваме в тяхната естествена среда.
- Ще се разходим по места, от които се откриват красиви панорамни гледки и където можете да съберете седефени миди (внушителни със своите размери и ценени от туристите като сувенир).
- Нашите водачи – орнитолози, природозащитници и фотографи – ще са Ви в помощ при заснемането и наблюдението със зрителната тръба, разпознаването на видовете птици, и в отговор на въпросите възникнали Ви във връзка с птиците, опазването им и езерото Керкини.
- Около 12:30 – Пристигане в село Керкини.
   С желаещите от Вас ще направим разходка с лодка до любимото за хранене на много от птиците място, там където река Струма се влива в язовира (какъвто всъщност е “езерото Керкини”). Тук са част от гнездата на Къдроглавия пеликан, и най-големите струпвания през есенно-зимния сезон на Фламингото, на Сивата и Голямата бяла чапли..
- По обяд – възможност да се насладите на гостоприемството в местна таверна, с характерните за района ястия (биволски специалитети, прясно уловена риба, традиционните гръцки салати, узо ......), с просторна градина, езерце и водопад. 

- Свободно време за разходка край езерото и за снимки.
- Около 17:30 – Отпътуване от с. Керкини.
- Вечерта – пристигане в София

Осигурена техника

   SIGMA

- Телебективи Sigma 120-400 mm DG OS за Canon и Nikon байонет.
- Sigma телеконвертори
- Колегите от Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma за България, ще се опитат да осигурят и тестови бройки от новите телеобективи Sigma 150-600 Sports и Sigma 150-600 Contemporary и новите конвертори Sigma TC-1401 и TC-2001.
   Наличността на тези нови модели обективи и телеконвертори за пленера ще бъде потвърдена допълнително.

   CANON

- Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.
- Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.
   Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

   ДРУГИ

   За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.
   Програмата включва:
- Кратка теоретична презентация по време на пътуването
- Практическа работа по време на обиколката на езерото и разходката с лодка
   Преференции:
- Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи и фотокамери Canon по време на пленера.
- Участниците в пленера ще могат да ползват обективи Sigma за Canon и Nikon по време на пленера.
- Талон за 5% отстъпка при покупка на продукти Sigma и Dedolight и 10% отстъпка при покупка на продукти Lowepro и Joby.
   Авторски права
   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

ФОТОКОНКУРС

   Със съдействието на нашите партньори от Фотографски системи и Canon България ще проведем конкурс за най-добра снимка направена по време на минипленера “Един ден на езерото Керкини - По следите на прелетните птици ...!”
   Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят до 5 снимки направени по време на пленера на адрес – 8artclub@gmail.com
   Изисквания към снимките:
1. Минимален размер по дългата страна – 3000 пиксела
2. Снимките трябва да бъдат наименовани по следния начин:
   Имена_на_Автора (на латиница)_Пореден номер на снимката
   Пример: Иван Иванов предава три кадъра за конкурса:
   Ivan_Ivanov_1
   Ivan_Ivanov_2
   Ivan_Ivanov_3
3. Снимките трябва да бъдат изпратени на 8artclub@gmail.com най-късно до 25 май 2015 година.
   Награждаване:
- Наградените автори, които присъстват на откриването на фотопленера “Маджарово – Вулканът на лешоядите” на 4 юни 2015 година ще могат да получат наградите си на място.
- Авторите, които не присъстват на фотопленера “Маджарово – Вулканът на лешоядите” ще могат да получат наградите си в София, в офисите на фирмите, които ги осигуряват или ще им бъдат изпратени с куриер за тяхна сметка.
   Жури в състав:
1. Представител на Фотографски системи
2. Представител на Сдружение “Фотоклуб Осмо изкуство”
3. Представител на БДЗП
   Награден Фонд:
1 награда – фото-видео чанта Lowepro от Фотографски системи
2 награда – Статив Joby от Фотографски системи
   Днес Езерото Керкини е най-атрактивното място за наблюдение и снимане на птици в Гърция. Всеки посетител при своюта първа среща с езерото остава поразен от многообразието и изобилието на пернати. Гледка изключително рядка за нашата географска ширина, подобна, на която може да се види, едва още на едно – две места в Европа. Вълнуващо изживяване е и срещата с редки и застрашени видове в тяхната естествена среда като: розовото фламинго, къдроглавия пеликан, малкият корморан, белооката потапница, големия креслив орел и още много други. Участието във фотопленера предоставя отличната възможност да се запознаете с основните принципи и подходи на фотографите анималисти, да опознаете дивата природа и многообразието в света на водолюбивите птици, да научите повече за тях, а защо не и да придобиете умения как да ги снимате и разпознавате в природата.

Повече информация за езерото Керкини

   Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро).
   До 1932г днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено чрез изграждане на диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус . Съвременните си очертания окончателно придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982г, довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от 54 кm2 до 72 кm2 .
   Езерото Керкини е един любопитен пример за това как внимателната човешка намеса е променила една природната водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнало в полу естествена еко система с изключително богатство на видове.
   Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.
   Предмет на опазване са хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност.
   Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.
   В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26 вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни, 32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.
   Със своята природна красота и висока природозащитна значимост както и с приноса си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print