ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ “ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ …” НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ

Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 22 – 23 април 2017 г.
  • 2 дни/ 1 нощувка
  • С автобус

Снимки на участници във фотопленера ТУК

   Защо организираме нашата фотографска експедиция през месец април на Керкини ?

   Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис“, като много видове остават или идват специално тук, за да отгледат своите малки през лятото.

   Април е месецът, когато тук могат да бъдат видяни/снимани най-много видове. Това е така, защото традиционно през април е пикът на прелета за много мигриращи видове, като същевременно много от гнездящите вече са тук. Освен богатото многообразие на видове, особено атрактивни по това време са заетата вече от своите обитатели смесена чаплова колония, а също така и прелета на дневните грабливи птици.

  • Програма
  • Осигурена техника
  • Езерото Керкини
 

Програма:

22 АПРИЛ

СЪБОТА

7:00 ч. – Потегляне от паркинга пред стадион Васил Левски по маршрут: София – Кулата – Керкини.
Акредитирането на участниците в пленера ще бъде извършено в автобуса. По време на пътуването ще имате възможност да се запознаете с видовете птици, които се срещат на езерото Керкини по това време на годината.
Около Благоевград ще направим кратка почивка за кафе и тоалетна. Повторна почивка ще направим при КГПП „Кулата“
По време на пътуването ще имаме възможност да си поговорим за:
• Видовете гнездящи в района на езерото и видове ползващи го за почивка по време на миграцията, основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици
• Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птици
• Изисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари
• Маскировъчни средства – тип пончо, преносими и стационарни укрития
• Често срещани практики при снимане на диви животни и птици
• Етични норми на фотографите анималисти
Около 10:30 ч.- 11:00 ч. – Пристигаме в района на езерото Керкини.
11:00 ч. – Първи досег с езерото Керкини – Ще направим кратък преход по източната дига на езерото започваща в близост до село Мегалохори. Тук обект за снимане са предимно водолюбиви птици, които се хранят в разливите на това място.
Ще направим почти пълна обиколка на езерото, като ще спрем в най-южната му точка – там където е стената на язовира при село Литотопос. Тук ще спрем за кратка фото сесия и кафе.
По-късно ще продължим по западната дига на езерото на север. Ще спираме на най-атрактивните места – при колонията на черната каня (където се срещат малкият орел и малкият креслив орел ), при разливите с блатата, устието на рекичката Керкини …..
- Възможност за следобедно влизане с лодка в езерото от пристана на село Керкини.
- Възможност за снимане на пейзаж на залез слънце.
Около 18.30 ч. Настаняване в хотел „Вила Белес“ *** в района на село Акритохори.
19.30 ч. – Презентация във фоайето на хотела на тема „Орнитологичното богатство на парк Керкини“.
- Възможност за вечеря в хотел „Вила Белес" *** по предварително заявено меню. Цената на вечерята е 10 евро на човек.
* Информация за менюто участниците ще получат след записването си за фотоекспедицията.
* В ресторанта на хотела няма възможност за свободна консумация.
* През първия ден на фотоекспедиция “Керкини” не предвиждаме време за обяд, така че е добре участниците да си носят суха храна.

23 АПРИЛ

НЕДЕЛЯ

Възможност за ранно ставане и снимане изгрева и красивата панорама откриваща се от хотела към езерото Керкини и планината Круша.
- Закуска на блок маса с включени местни продукти.
- Напускане на хотела. На път за село Керкини ще посетим кея при село Мандраки. Тук освен водолюбиви птици могат да бъдат снимани / наблюдавани и някои дневни грабливи птици облитащи района си на гнездене или набиращи височина следвайки трасето на своята пролетна миграция.
- Влизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора там където Струма се влива в язовира. Тук е и смесената чаплова колония. Ще снимаме: Малка бяла чапла, Голяма бяла чапла, Сива чапла, Червена чапла, Нощна чапла, Гривеста чапла, Малък корморан, Голям корморан, Бяла лопатарка, Розов пеликан. Ще доближим с лодките на безопасно рзстояние и колонията на къдроглавите пеликани разположена на изкуствените острови.
Влизането с лодки ще извършим на две групи, като групата изчакваща на сушата ще снима на подбрани места по западното крайбрежие.
- Възможност за обед в местната таверна. Свободно време.
Около 16.30 – Отпътуване за София.
- Кратка спирка на Free shop на границата и по пътя за кафе и тоалетна.
- Пристигане в София към 21,00ч.

Осигурена техника:

   SIGMA
- Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет
   120-400 mm DG OS
   150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS
   150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY
   Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001
   Sigma 500/4 DG OS HSM Sports за Canon и Nikon байонет – възможността за тестване на този обектив ще бъде потвърдена допълнително след като получим потвърждение от колегите от Фотографски системи – официален дистрибутор и сервиз на Sigma за България.
   CANON
- Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.
- Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.
   Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.
   LensCoat
   Укрития за wildlife фотография и неопренови маскировъчни защитни калъфи за обективи – наличността на укрития на LensCoat ще бъде потвърдена допълнително.
   ДРУГИ
   За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.
   Преференции:
   Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи и фотокамери Canon по време на пленера.
   Участниците в пленера ще могат да ползват обективи Sigma за Canon и Nikon по време на пленера.
   Участниците в пленера ще могат да поръчат за тест укритие за wildlife фотография LensCoat – с предварителна заявка при записването.
   Талон за 5% отстъпка при покупка на продукти Sigma и Dedolight и 10% отстъпка при покупка на продукти Lowepro и Joby.
   Авторски права
   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.
   Забележка
   Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях мероприятия.
   Обективите, които ще бъдат осигурени за пленера са единични бройки и желаещите да ги ползват ще трябва да се редуват.
   Днес Езерото Керкини е най-атрактивното място за наблюдение и снимане на птици в Гърция. Всеки посетител при своюта първа среща с езерото остава поразен от многообразието и изобилието на пернати. Гледка изключително рядка за нашата географска ширина, подобна, на която може да се види, едва още на едно – две места в Европа. Вълнуващо изживяване е и срещата с редки и застрашени видове в тяхната естествена среда като: розовото фламинго, къдроглавия пеликан, малкият корморан, белооката потапница, големия креслив орел и още много други. Участието във фотопленера предоставя отличната възможност да се запознаете с основните принципи и подходи на фотографите анималисти, да опознаете дивата природа и многообразието в света на водолюбивите птици, да научите повече за тях, а защо не и да придобиете умения как да ги снимате и разпознавате в природата.
Повече информация за езерото Керкини
   Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро).
   До 1932г днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено чрез изграждане на диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус . Съвременните си очертания окончателно придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982г, довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от 54 кm2 до 72 кm2 .
   Езерото Керкини е един любопитен пример за това как внимателната човешка намеса е променила една природната водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнало в полу естествена еко система с изключително богатство на видове.
   Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.
   Предмет на опазване са хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност.
   Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.
В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26 вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни, 32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.
   Със своята природна красота и висока природозащитна значимост както и с приноса си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print