Пейзажна, Архитектурна, Travel, Подводна и Street фотография

Със съдействието на: Фотографски Системи ООД и Олимпос
Организатори: Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл” ЕООД
  • 10 – 19 януари 2020 г.
  • 10 дни/ 7 нощувки
  • Със самолет

   За втора година организираме фотопленер на екзотиния остров Занзибар.

   Тази година бяхме с голяма груп – 47 човека. Благодарим Ви за доверието!

   Емоциите бяха големи. Насладихме се на незабравими изгреви и залези, прекрасни коралови плажове, много цветни риби плуващи около нас, екзотични полодове, морски дарове.

   Танцувахме с масаи, и на следващия ден ни валя тропически дъжд (въпреки, че бяхме в сухия сезон). Не бяхме виждали подобно нещо. 

   Потопихме се в атмоцферата на местните жители, раздадахме много бонбони, дрехи и учебни помагала и те ни изпратиха с развято Българско знаме (подарено миналата година от Николета Райдовска).

   Със сигурност пак ще се върнем – дано да е скоро!

  • Описание
  • Полезна информация
  • Допълнителни екскурзии
   Остров Занзибар привлича като магнит фотопътешествениците от цял свят. Тук ще намерите много фотогенични елементи от пейзажа - изумрудени води, бял пясък,  палми, коралови рифове, романтични залези. За любителите на подводната фотография Занзибар е райско място.   
   Островният архипелаг е разположен само на 35 км от източния бряг на  Танзания. Името на острова е послужило за основа на съвременното название на Танзания - получено от обединението на думите Танганайка и Занзибар. Архипелагът се състои от няколко острова - най-големия Занзибар или Унгуджа (Unguja), остров Пемба и още 50-ина малки островчета в съседство.   
   Занзибар е уникално съчетание от слънчеви плажове край приказни коралови лагуни, каменни цитадели от времето на султаната, колиби със сламени покриви, ориенталски дворци и облицовани с дървени дантели наколни жилища. Тук е родният дом на световно известния певец Фреди Меркюри.

Програма:

1 ДЕН – 10.01.2020 г. петък

Отпътуване за Занзибар

12:00 ч. – сборен пункт на летище София Терминал 2. Регистрация за полета и отпътуване за Дубай в 14:10 ч. с полет на Fly Dubai по маршрут София – Дубай – Занзибар. Пристигане в Дубай в 20:55 ч.

2 ДЕН – 11.01.2020 г. събота

Пристигане в Занзибар

Отпътуване за Занзибар в 02:40 ч. Пристигане в Занзибар в 07:30 ч. Възможност да обменим местна валута на летището. Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН – 12.01.2020 г. неделя

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – екскурзия до Стоун таун, Острова на затворниците, ферма за подправки (срещу допълнително заплащане – 18/20 Долара). Вечеря. Нощувка

4 ДЕН – 13.01.2020 г. понеделник

Занзибар

Закуска. По желание Шнорхелинг, аквариум за водни костенурки, плаж Нунгви (срещу допълнително заплащане – 18/20 Долара). Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН – 14.01.2020 г. вторник

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – Природен парк Джозани, Рок ресторант, Паже бийч (срещу допълнително заплащане – 18/20 Долара). Вечеря. Нощувка.

6 ДЕН – 15.01.2020 г. сряда

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – Блу сафари (срещу допълнително заплащане – 25/30 Долара). Вечеря. Нощувка.

7 ДЕН – 16.01.2020 г. четвъртък

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – Делфини (срещу допълнително заплащане – 16/18 Долара) и Плаж Джамбиани, залез (срещу допълнително заплащане – 9/12 Долара). Вечеря. Нощувка.

8 ДЕН – 17.01.2020 г. петък

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – Шнорхелинг, плажа Кендуа (срещу допълнително заплащане – 18/20 Долара)

9 ДЕН – 18.01.2020 г. събота

Отпътуване за София

Закуска. Свободно време в хотела с възможност за обиколка на съседното село (всъщност град) с местен водач (срещу допълнително заплащане – около 2 Долара). Трансфер до летището. Отпътуване от Занзибар за Дубай с полет на Fly Dubai.

10 ДЕН

Пристигане в София

Пристигане в Дубай. Престой на летището. Отпътуване от Дубай за София. Пристигане в София Терминал 2.

   Занзибар: Занзибар е полу-автономна област от Обединена република Танзания, Представлява архипелаг в Индийския океан, намиращ се на 25 – 50 км. от континента. На територията й има два големи острова – Унгуджа и Пемба и над 50 по-малки острови. Ние ще бъдем на  Унгуджа. Известна е с най-голямото пристанище, от където са отплавали кораби пълни с уловени от вътрешността на континента роби. През 1964 г. се обединява с Танганайка и заедно формират Танзания. В днешно време Занзибар успява да запази автономия в рамките на съюза. Населението е около 1 070 000 жители с площ от 2 643 кв.км и столица Стоун Таун.

   Гордостта на острова са покритите с бял пясък плажове, обградени от палми, старите гори и множеството подводни рифове, пълни с много шарени риби – идеално място за плуване и гмуркане.

   Основните източници на препитание са добива на подправки, лико от юка и туризъм. Занзибар е известна с производството на подправки - карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. На острова има и някои ендемични видове като Занзибарския червен колобус (вид маймуна). Семейство от над 10 колобуса обитава двора на хотела, в който ще бъдем настанени.

   Проблемът с отлива е доста съществен за туристите, но също така е и атракция. Океанът влиза на вътре с по 1-2 километра всеки ден и тогава местните плъзват да събират червеи за риболов, да търсят скрити октоподи и други морски твари.

   Островът е заграден от високи коралови рифове и затова тук няма акули и много големи риби.

   Тъй като нашият хотел е в залив, водата тук е доста топла. По време на пътуванията ни ще усетите, че в по-откритите места водата е леко прохладна и изключително приятна за къпане и гмуркане.

   Занзибар е рая на плодовете. Има и по-екзотични плодове, които ще имаме възможност да пробваме. Рибата, която се сервира е предимно риба тон и риба меч.

   Бутилираната им вода е много приятна за пиене. Забранено е пиенето на вода от чешмата – на много места тя е преработена морска вода.

   Местните хора са изключително цветни, усмихнати и добронамерени, но ако желаете да ги снимате, задължително ги питайте за разрешение.

   Климат: Най – ниска измерена температура – 19 градуса (юли – септември)

Най – висока измерена температура – 38 градуса (март)

През месец януари минималната температура е около 21-25 градуса, а максималната около 30-33 градуса. Това е най-търсеното от туристите време за почивка, защото тогава е сухият сезон. Има висока влажност и почти постоянно духа вятър.

   Религия: Занзибар е мюсюлманска страна. Жените по улиците са забрадени, а мъжете имат право на 4 съпруги. На публични места е редно да се спазва благоприлично облекло.

   Часова зона: През месец януари – Занзибар е + 1ч. спрямо България.

   Полезно: На Занзибар от 10 години няма малария. По време на нашия престой не видяхме комари. В хотелските комплекси се пръска сутрин и вечер. За всеки случай може да носите репеленти.

   Почти винаги се пазарете за цената!

   Ако желаете да наемете кола е задължително да имате международна шофьорска книжка. Издарва се от СБА. Но имайте предвид, че движението в Занзибар е обратно. Рент-а-кар може да се наеме от хотела за около 30 щ.д. на ден. Спазвайте стриктно всички ограничения и знаци – на всеки 10-20 километра има полицаи.

   Ако се пренася алкохол до Занзибар, трябва да е в чекирания багаж. Местната бира Килиманджаро и Сафари е много добра и се харесва от европейците.

   Препоръчителна фотоекипировка:

   - Снимачна техника (фотоапарат, обективи - широкоъгълни, нормални и телеобективи)

   - компактен статив, дистанционно

   - поляризационни и неутрално сиви филтри

   - достатъчно карти памет и батерии

 

   Преференции за членовете на фотоклуб Осмо изкуство:

   Фотографски системи ООД ще предостави на участниците във фотоекскурзията възможност да ползват оборотна техника – обективи Sigma, компактни стативи Joby и други полезни аксесоари. За целта участниците във фотоекскурзията трябва да се свържат със Светослав Драгиев, за да проверят наличната техника възможна за вземане по времето на фотоекскурзията.

   Участниците във фотоекскурзията ще трябва да получат техниката, която желаят да ползват преди началото на фотоекскурзията в София, да я транспортират със себе си по време на фотоекскурзията и да я върнат след фотоекскурзията във Фотографски системи ООД.

   Шнорхелинг - Гмуркане, аквариум за водни костенурки, плаж Нунгви – Този район се счита  за най-доброто място за гмуркане и е един от най-красивите морски курорти на Занзибар. Водата тук е наистина тюркоазена. Преди Нунгви ще посетим местен зоокът, където ще можем да гушкаме водни костенурки, да ги храним, по нас ще се разхождат хамелеони… След това ще имаме свободно време на плажа Нунгви – един от най-посещаваните плажове в Занзибар – тук отливът почти не се усеща.

   Препоръчително е да носите: шнорхел, очила, UV тениска, слънцезащитен крем (на този тур се изгаря най-много), плажна кърпа, подводна камера, шапка.

   Стоун таун, Острова на затворниците, Ферма за подправки – В Стоун таун ще видим Къщата на чудесата и Султанския дворец разположени в крайбрежния район до градините Фородхани. Оттам ще продължим в лабиринта от малки улички с много магазини, пазари за плодове, подправки, различни джунджурийки… Архитектурата е впечатляваща смесица от арабски, индийски и африкански елементи. Ще видим и  къщата, в която е живял Фреди Меркюри.
Островът на затворниците се вижда от столицата Стоун Таун и се намира на около 30 минути път с лодка. Голямата атракция на острова са огромните Сайшелски костенурки.

   Във фермата за подправки ще получите детайлно описание на разнообразни подправки, както и на приложенията им в кулинарното изкуство и козметиката. Ще можете да закупите подправки и извличаните от тях масла.

   Блу сафари – целодневна екскурзия в южната част на острова. С дървени лодки ще плаваме до пясъчна коса в океана, заобиколена от коралови рифове. Там под сянката на тента ще дегустираме местни плодове. Възможност за гмуркане и шнорхелинг в плитките коралови рифове. В близост до пясъчната коса ще влезем в по-дълбоки води, където ще наблюдаваме огромни пасажи от многоцветни риби. Има възможност да срещнем и делфини. Тук подводните камери ще влязат в употреба.

   Следваща спирка – Синята лагуна с невероятни скални образувания и огромен 500 –  годишен боабаб. Там ни очаква най-вкусната храна, която сме яли на острова – обяд от гриловани морски дарове – лобстери, скариди, риба, октоподи, калмари. Ако не обичате морска храна, алтернативата е пиле или вегетарианско меню по предварителна заявка. И тъй като океанът не спира да се движи – през деня лодката се догонва ходейки през водата.

   Носете си пари на този тур, тъй като най-евтините сувенири можете да закупите от острова.

   Прибиране в хотела около 16,00ч.

   Препоръчително е да носите: шнорхел, очила, UV тениска, слънцезащитен крем (на този тур се изгаря най-много), плажна кърпа, подводна камера, шапка.

   Природен парк Джозани, Паже биич, Рок ресторант – Природен парк Джозани е най-голямата защитена зона на острова. В момента на територията на парка се намира една от най-застрашените популации на червените маймуни колобуси. Те са изключително фотогенични и приятелски настроени, така че ще можете да ги видите отблизо. Друго интересно място за посещение тук е уникалната мангрова гора.

   Ще имаме възможност да обядваме в легендарния Рок ресторант – една от най-сниманите забележителности на Занзибар. Ресторантът е изграден е върху голяма скала в океана. При отлив можете да се разхождате от плажа до ресторанта, а при прилив се придвижвате с лодка. Гледката е невероятна, а ресторантът сервира много вкусна храна и освежаващи напитки.

   Предупреждаваме – това е едно от скъпите заведения на острова, но храната си заслужава. След обяд ще отидем и до огромния плаж Паже бийч – плаж пълен с кайтове и масаи, а понякога и крави.

   Делфини – провежда се в район обитаван от множество делфини от вида Афала и Дългоклюната стенела. Ще имаме възможност да наблюдаваме веселата игра на делфините от близко разстояние и да плуваме с тях. На кея ще ни посрещнат колонии от жълти птици – тъкачи.

   Шнорхелинг, плажа Кендуа – Сутринта ще храним цветни риби в Индийския океан в близост до острова на Бил Гейтс. По обяд ще отидем на плажа Кендуа – огромен плаж на който са едни от най-скъпите хотели. Ще имаме време за обяд, пазар и плажуване.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print