Работилница “Магията на филмовата фотография”

със съдействието на Генчо Петков
Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места
  • 29 юли – 2 август 2022г.
  • 5 дни/ 4 нощувки
  • Със собствен транспорт
   Скъпи приятели,
   Сигурно всеки от вас е виждал фотографии заснети на филм и е се е чудил на магическото им въздействие, което е много по-различно от това на фотографиите получени по цифров път.
   В разгара на лятото Ви предлагаме да се включите в едно мероприятие, по време на което ще имате възможност да заснемете своя (може би) първи филм, да го проявите с помощта на нашия лектор Генчо Петков ф.х. и да научите повече за технологията доминирала фотографията почти през всичките 100 години от нейното създаване от Ниепс и Дагер.
   Достатъчно е да вземете своя филмов фотоапарат (сигурно много от вас имат филмов фотоапарат, който събира прах някъде по шкафовете в къщата) и да участвате във фотопленера “Филмов Ренесанс” и в Работилницата “Магията на филмовата фотография”, които ще проведем в китното родопско селце Мугла. Ще имаме достатъчно обекти за снимане – през уикенда ще се проведе традиционния събор на село Мугла – Среде лето, а селото предлага и много обекти и детайли подходящи за заснемане, както на филм така и с цифрова камера. Пейзажите около селото са магически, а на въпроса, как можете да ги интерпретирате в черно-бели тонове (тъй като ще снимаме и проявяваме черно-бели филми) ще ви отговори лектора Генчо Петков ф.х. EFIAP.
   Лекцията, която Генчо ще изнесе по време на Работилницата “Магията на филмовата фотография” ще ви запознае с класическата филмова фотография и процесите около нея и ще включва следните основни теми:
  • Сенки от миналото – бърз поглед в историята.
  • От камера обскура до СЛР – видове класически фотоапарати.
  • Специални филмови особености в снимачния процес на филм. Теория и практика
  • Класически черно-бели или цветни фотографски процеси.
  • Проявяване на филм – практически.
  • Работа във фотолаборатория – теоретично.
  • Приложения за дигитализиране на класическата фотография.
   Всеки участник ще получи по два филма Ilford HP5, като първия ще трябва да заснемe по време на събора на селото в събота – 30 юли. През следващите два дни – неделя и понеделник, с Генчо ще проявим филмите и ще сканираме избрани от вас кадри, които ще прожектираме за обсъждане в понеделник вечер – 1 август 2022 г. Вторият филм, който ще получите, може да заснемете в неделя и понеделник, докато ние проявяваме първите ви филми. При желание, в понеделник 1 август може да опитате лично да проявите втория филм, докато тече процеса на сканиране на първите филми.
   Ще завършим пленера на 2 август със снимане на традиционния обичай за празника “Среде Лето”,
” – представен от групата на народно читалище „Георги Сава Раковски“ с.Мугла.
   Разбира се, ако желаете може да вземете и цифровите си камери, но акцента по време на пленера и  прожекцията ще бъде върху филмовите кадри.
   Има възможност да осигурим филмови камери за тези участници, които нямат такива. Ако не разполагате с филмова камера и искате да ви бъде осигурена такава, моля отбележете това в полето за свободен текст във формата за записване. Филмовите камери, които можем да осигурим са ограничена бройка и при повече желаещи да ги ползват, може да се наложи да се редувате.
   Пригответе своята филмова камера и планирайте отпуската си за дните от 29 юли до 2 август – Ние ще ви очакваме в село Мугла след 14 ч. на 29 юли 2022 година.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print