ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ "ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ..." НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ

Организатори: Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл” ЕООД
  • 5 - 6 октомври 2019 г.
  • 2 дни/ 1 нощувка
  • С автобус

Снимки на участници във фотопленера ТУК

  • Описание
  • Осигурена техника
  • Езерото Керкини
Със съдействието на:
- Canon България
- Sigma
- Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid, Rotolight, Carpetlight, Dedolight и Walther Design за Българ
- Photo Shop.BG - партньор на Фотоклуб "Осмо изкуство" за програмата Клубни карти
   Защо организираме нашата фотографска експедиция през месец октомври на езерото Керкини?
   Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис".
   Октомври е месецът когато вече тук са ятата фламинго. Къдроглавите пеликани все още ловуват на многобройни ята в северната част на езерото. Често ятата са смесени с традиционно многочисления сега розов пеликан. По това време в района на езерото могат да се видят, а при късмет и снимат редки и застрашени видове като Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав и много, много други.
    Есента е времето, когато езерото Керкини предлага невероятни гледки и за почитателите на пейзажната фотография. В огледалните му води ще видим планините Беласица, Круша и Ченгел планина, които го обграждат, а изгревите и залезите над езерото са невероятно красиви. И тъй като много от любителите на дивата фотография са и почитатели на пейзажната фотография планираме да отделим време и за този жанр, за който езерото Керкини също е много подходящо място.
    Осигурена е подходяща техника за снимане на птици със съдействието на Канон България и Фотографски системи - официален представител на Sigma и Lenscoat за България.

Програма:

5 ОКТОМВРИ

СЪБОТА

7:00 ч. - Потегляне от паркинга пред стадион Васил Левски по маршрут: София - Кулата - Керкини.

Акредитирането на участниците в пленера ще бъде извършено в автобуса. По време на пътуването ще Ви запознаем с видовете птици, които се срещат на езерото Керкини по това време на годината.
На Благоевград ще направим кратка почивка за кафе и тоалетна. Повторна почивка ще направим при КГПП „Кулата"

По време на пътуването ще имаме възможност да си поговорим за:

- Видовете птици зимуващи в района на езерото и видове ползващи го за почивка по време на миграцията, основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици

- Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птици

- Изисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари

- Маскировъчни средства - тип пончо, преносими и стационарни укрития

- Често срещани практики при снимане на диви животни и птици

- Етични норми на фотографите анималисти

- За любителите на пейзажната фотография - по време на пътуването ще уточним локациите по маршрута подходящи за снимане на пейзаж, включително изгреви, залези и звезди.

Около 10:30 ч. - 11:00 ч. - Пристигаме в района на езерото Керкини.
11:00 ч. - Първи досег с езерото Керкини - Ще направим кратък преход по източната дига на езерото започваща в близост до село Мегалохори. Тук обект за снимане са предимно водолюбиви птици, които се хранят в разливите на това място.

- Ще направим почти пълна обиколка на езерото, като ще спрем в най-южната му точка - там където е стената на язовира при село Литотопос. Тук ще спрем за кратка фото сесия и кафе.

- В района ще посетим и някой от местните рибари, за да снимаме докато споделя с къдроглавите пеликани част от дневния си улов.

- По-късно ще продължим по западната дига на езерото на север. Ще спираме на най-атрактивните места където са струпванията от птици.

- Ще потърсим струванията на розовото фламинго и розовите пеликани и ще опитаме да ги снимаме без да ги изплашим.

Около 17.00 ч. - Настаняване в хотел „Вила Белес" *** в района на село Акритохори.

Около 18:00 ч. - Възможност завлизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора. Ще опитаме да снимаме залеза на слънцето, както и много птици (розово фламинго, розови пеликани и други), които са активни по това време на денонощието. Слънцето залязва в 19:01 ч.

- Възможност за вечеря в хотел „Вила Белес" *** по предварително заявено меню. Цената на вечерята е 12 евро на човек.

* Информация за менюто участниците ще получат след записването си за фотоекспедицията.

* В ресторанта на хотела няма възможност за свободна консумация.

* През първия ден на фотоекспедиция "Керкини" не предвиждаме време за обяд, така че е добре участниците да си носят суха храна.

6 ОКТОМВРИ

НЕДЕЛЯ

Възможност за ранно ставане и снимане на изгрева и красивата панорама откриваща се от хотела към езерото Керкини и планината Круша. Закуска на блок маса с включени местни продукти. Напускане на хотела. На път за село Керкини ще посетим кея при село Мандраки. Тук освен водолюбиви птици могат да бъдат снимани / наблюдавани и някои дневни грабливи птици. Влизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора там където река Струма се влива в язовира. Тук ще снимаме ятата фламинго, и при късмет струпванията от хранещи се къдроглав и розов пеликан. Влизането с лодки ще извършим на две групи, като групата изчакваща на сушата ще снима на подбрани места по западното крайбрежие. Ще снимаме още: Малка бяла чапла, Голяма бяла чапла, Сива чапла, Нощна чапла, Гривеста чапла, Малък корморан, Голям корморан, Бяла лопатарка и др. Възможност за обед в местната таверна. Свободно време. Около 16.30 - Отпътуване за София. Кратка спирка на Free shop на границата и по пътя за кафе и тоалетна. Пристигане в София към 21,00ч.

Осигурена техника за wildlife фотография

   SIGMA

   Телеобективи Sigma за Canon и Nikon байонет.
- 120-400 mm DG OS
- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS
- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY
- 100-400/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY
- Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001
- Mount Converter Sigma MC-11 - адаптер за обективи на байонет Canon към Sony E-mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sony
   CANON
- Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.
- Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.
   Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.
   LensCoat
   Укрития за wildlife фотография и неопренови маскировъчни защитни калъфи за обективи.
   ДРУГИ
- За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.
- Възможно е да бъдат осигурени и обективи за пейзажна фотография, като за целта участниците във фотоекспедицията трябва да заявят това свое желание предварително.
   Преференции:
- Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи и фотокамери Canon по време на пленера.
- Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи Sigma за Canon и Nikon по време на пленера.
- Участниците в пленера ще могат да поръчат за тест укритие за wildlife фотография LensCoat - с предварителна заявка при записването.
- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"
- Всички участници в пленерите на фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.
   Авторски права
   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.
   Днес Езерото Керкини е най-атрактивното място за наблюдение и снимане на птици в Гърция. Всеки посетител при своята първа среща с езерото остава поразен от многообразието и изобилието на пернати. Гледка, изключително рядка за нашата географска ширина, подобна, на която може да се види, едва още на едно - две места в Европа. Вълнуващо изживяване е и срещата с редки и застрашени видове в тяхната естествена среда като: розовото фламинго, къдроглавия пеликан, малкият корморан, белооката потапница, големия креслив орел и още много други. Участието във фотопленера предоставя отличната възможност да се запознаете с основните принципи и подходи на фотографите анималисти, да опознаете дивата природа и многообразието в света на водолюбивите птици, да научите повече за тях, а защо не и да придобиете умения как да ги снимате и разпознавате в природата.
Повече информация за езерото Керкини
   Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро).
   До 1932 г. днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено чрез изграждане на диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус . Съвременните си очертания окончателно придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982 г., довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от 54 кm2 до 72 кm2.
   Езерото Керкини е един любопитен пример за това, как внимателната човешка намеса е променила една природна водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнала в полу-естествена еко система с изключително богатство на видове.
   Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.
   Предмет на опазване са хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност.
   Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.
   В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26 вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни, 32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.
   Със своята природна красота и висока природозащитна значимост, както и с приноса си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print