Фотографска възстановка на обичаи за Еньовден и легенди за самодиви и змейове!

в Еко Селище "Синия Вир" - Медвен
Организатор: Сдружение "Фотоклуб "Осмо изкуство"
  • 3 - 5 юли 2015 г.
  • 3 дни/ 2 нощувки
  • Със собствен транспорт

Снимки на участници във фотопленера ТУК

  • Описание
  • Осигурена техника
  • Допълнителна информация

   Със съдействието на:

- Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby и партньор на Dedolight за България

- Dedolight

- Динафос

КОНЦЕПЦИЯ НА СЕМИНАРА

   Да обърнем обективите към националните ни традиции и историческата памет чрез интерпретиране на национални обичаи по време на фотографски специализирани възстановки. Такава концепция е оптимална предимно заради липсата на огромно неконтролируемо присъствие на зрители като фонова масовка по време на традиционно провеждащите възстановки като се кукерски празници, Ивановден, кушиите по Тодоров ден, Гергьовден и десетките други обичаи:

   Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник - Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) - и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

   Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата - казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти", „играе" и който види това, ще бъде здрав през годината.

   Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

   Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада и е с особена, магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

   Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види - ще има пари и от здраве няма да се отърве.

   Според народните вярвания, нощта срещу Еньовден е изключително подходяща за т. н. „грабене" (крадене) и „мамене" (примамване) на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден.

   Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал - забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е „хаталия", „аталия" (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

   Бране на билки

   Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. Жените - баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина" - за всички болести и за ,,болестта без име.

   Еньовабуля

   На всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче. Една мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от Св. Еньо здраве и плодородие.

   Ладуване

   За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода" (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених ("Ладуване"). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

   Легенди

   Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода", изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила.

   Поверие

   В нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

   Акцента на пленера ще бъде върху следните елементи:

- Репортажна и постановъчна работа с група (модели) моми, облечени в народни носии и пресъздаващи елементите от обичая: Еньова буля, Бране на билки, Ладуване.

- Пейзажна фотография: изгреви, поляни с цветя.

- Макро фотография на 77 и ½ билки.

- Фантастична фотография на слънчевото трептене и окъпването му в реката, синия пламък над заровеното имане. Няма ограничения за силни дообработки и интерпретиране с графични обработващи програми и плъгини със или без съдействието и намесата на лектора.

   Това е концепция за цялостно изграждане на артистични продукти, приложими към различни проекти от типа на изложби, фоторазкази, календари.

   На практика, идеята е всички участници във фотопочивката, съчетавайки интересите с почивката си да направят широка гама фототворби, от които да се направи крайната селекция.

   Ще се работи индивидуално или екипно и с максимално широка гама светлинни източници, от постоянно светещи халогенни източници, генераторни светкавици, стробоскопистки компактни светкавици до LED диодни фенерчета.

   За изпълнение творческите цели по време на пленера ще организираме три снимачни модула, разделени по дни и един етап за постобработка на създадените изображения

- Вечерен, две отделни около 3 часови вечерни сесии

- Дневен, две отделни около 4 часови дневни сесии

- Студиен, една около 2 часова сесия (съобразно възможностите може да съвпада с някоя от другите сесии )

- Компютърен консултански етап, включва анализ, селекция и дообработка

Осигурена техника:

   Осветление:

- LED осветление - Дедолайт осветление комплект 5 в 1.

- Генераторно осветление - Динафос, моноблокове Бронколор

- Стробо-компактни светкавици - Канон, Никон, китайски и други
LED - диодни фенерчета

- Студийна обстановка (опция, при възможност)

Обективи:

- Sigma 24/1.4 DG HSM Art, Sigma 35/1.4 DG HSM Art, Sigma 50/1.4 DG HSM Art, Sigma 18-35/1.8 DC HSM Art, Sigma 10-20/4-5.6 DC HSM

   Фотокамери: Sigma dp2Quattro и Sigma SD1Merrill

   При желание на участниците ще бъдат осигурени и следните обективи и телеконвертори:

- Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM Sports, Sigma 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary, Sigma 120-400/4,5-5,6 APO DG OS HSM, Sigma TC-1401, Sigma TC-2001

   При изявено желание от страна на участниците може да бъдат осигурение и мостри на следните продукти:

- Фотографски чанти и раници Lowepro

- Стативи, ремъци и аксеоари Joby

   Преференции:

- Осигурени са модели за реализиране на творческата идея на пленера.

- Възможност за използване на постоянно осветление Dedolight и импулсно осветление Dynaphos по време на пленера.

- Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.

- Възможност за използване на стативи и аксесоари Joby и Lowepro по време на пленера.

- Възможност за използване на панорамна глава за 360 градуса панорама от Benro.

- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"

   Авторски права

   Всички права на снимките, създадени по време на уъркшопа остават колективна собственост на участвалите в екипа (съавторски по смисъла на ЗАПСП).

   Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print