Пейзажна, Архитектурна, Travel, Подводна и Street фотография

Програмата е с фотографска насоченост и е специално създадена за Фотоклуб “Осмо изкуство” от нашите кубински партньори
Организатори: Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл” ЕООД
  • 31 януари – 09 февруари 2020 г.
  • 10 дни/ 7 нощувки
  • Със самолет
Фотопленер Куба 2020г.

   Остров Куба е символ на рома, танците, пурите и захарта.

   Няма думи, които могат да опишат преживяванията ни там!
   Започваме с полета – прекрасен – широк самолет, много добра и обилна храна (радко се среща в самолетите) и добро обслужване.
   На летището ни посрещна  най-добрия екскурзовод – бивш военен пилот с чин под полковник, който по време на тура изпълни всяко наше желание и се съобрази с всяка наша прищявка. 
   И от тук нататък – 7 незабравими дни, изпълнени с много красота, музика, танци, екзотика, много вкусна и чиста храна, пури и коктейли, коктейли, коктейли…
   И всичко споделено с прекрасни хора, които си тръгнаха от Куба като приятели.
  • Описание
  • Полезна информация
   Остров Куба е символ на рома, пурите и захарта.
   На Хемингуей и увлечението му по кубинския начин на живот и екзотичните коктейли и къщата му пълна с томове книги, грижливо подредени навсякъде, включително и в банята.
   На Фидел Кастро и стремежа към свобода и революционна романтика.
   Куба обаче е и раят на Карибите с тропическия си пейзаж, покритите с палми плажове, със залезите над крайбрежния булевард "Малекон" в Хавана, с музиката и темпераментните танцьорки.
   Наречен още Кокодрило (крокодил) заради необичайната си форма, островът лежи на границата между Северна и Южна Америка.
   Едно пътешествие из него ще ви потопи в магическа смес от история, природна красота, ухания, усещания, преживявания, каквито може би другаде няма да срещнете.
  

Програма:

Ден 1 – 31.01.2020 - петък

Отпътуване за Куба 18:30ч.

Среща на Терминал 2 на летище София. Отпътуваме от Терминал 2 на летище София в 21:20ч. за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish Airlines“. Кацаме на летището в Истанбул в 23.40ч.

Ден 2 – 01.02.2020 - събота

Добре дошли в Хавана, Куба!

02:25 ч. - Отпътуваме за Хавана с полет на авиокомпания „Turkish Airlines“.
08:10 ч. - Кацаме на летището в Хавана. Ще ни посрещне представител на местната агенция.
Възникнала около дълбоко естествено пристанище, Хавана е един от най-впечатляващите градове в Америка. Също така е и един от най-вълнуващите. Модерният град е завладяващ микс от старо и ново, с рушащи се жилищни сгради и американски автомобили от 1950 г., които „се отъркват“ в големите колониални сгради и паметниците на революцията.
09,30 ч. – Гарантирано ранно настаняване в хотел Gran Caribe Deauville (или подобен), намиращ се на крайбрежната улица El Malecon.
Време за почивка и релакс след дългия полет.
11:30 ч. – Отпътуваме за Callejón de Hamel, храм на афро-кубинската култура – меката на танца румба (вписан в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството). Музиката и танца румба в Куба са свързани предимно с африканската култура, но също така съдържат елементи от антилската култура и испанското фламенко. Исторически, румбата в Куба се развива в крайните квартали и е особено популярна в селските райони, където живеят общности от африкански роби. Разпространявайки се от запад на изток, румбата е бил основен символ на маргиналния слой на кубинското общество и идентичност, действайки като израз на самочувствие и съпротива, подпомагайки обогатяването на живота на танцуващите го общности.
13:30 ч. – Обяд в ресторант с традиционна кубинска кухня в La Bodeguita del Medio. Ресторантът е открит в Хавана от Анхел Мартинес, който се e опитал да събере бохемския дух на града под своя покрив. Смятан за Мека на печеното свинско месо и всичко най-типично, представително за кубинската кухня, La Bodeguita (както мнозина наричат това място през последните няколко години), утвърди ролята си като къща предлагаща традиционна мастна кухня в най-добрите традиции на кубинското гостоприемство и сред най-добрите практики в новата туристическа ера за страната. La Bodeguita е смятана за родното място на коктейла Мохито, известен също като любимото питие на Ърнест Хемингуей.
Разходка през Историческия център на Хавана, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Туристическа обиколка е с водач на английски, запознаваща ни с колониалната архитектура. За незнаещите английски ще превеждаме на български.
Основана около 1519 г. на северозападния бряг на Куба, Старата Хавана е запазила забележително единство на характера чрез придържането си към първоначалния си градски план. Градските площади, заобиколени от много сгради с изключителни архитектурни качества и тесни улички, облицовани с популярни или традиционни стилове, доминират в историческия център на града. Общото усещане за архитектурна, историческа и екологична приемственост го прави най-впечатляващият исторически център на Карибите и един от най-забележителните на американския континент.
16,30 ч. - Връщане в хотела с уникалните Coco Taxi – таксита, които можете да видите само в Куба.
Свободно време.
19:30 ч. - Вечеря за добре дошли в известния частен ресторант Casa Miglis, където ще имаме кратък курс на тема как се правят най-добрите кубински коктейли.
Нощувка.

Ден 3 – 02.02.2020 - неделя

Хавана. Туристически забележителности и стари американски автомобили.

Закуска
09:00 ч. - Отпътуваме за историческия военен парк Morro-Cabaña. Ще посетим Cristo de La Habana. Това величествено представяне на Исус Христос, вече четири десетилетия е част от пейзажа, който характеризира входа на пристанището на Хавана. Паметникът е направен в Италия от кубинската художничка Джилма Мадера, която за пресъздаване образа на Христос. Тя не е използвала реален мъжки модел, а вместо това е вложила в работата си своя личен идеал за мъжествена красота. Ще можем да се насладим и на невероятната гледка към залива на Хавана.
10:30 ч. - Трансфер по вода от Казабланка до Стара Хавана. Тази популярна малка лодка, която се движи напред-назад от Хавана до Регла и Казабланка е заменила лодките, които са били въведени в началото на 20-ти век. Днес това е много използван транспорт от местните жители.
Ще можем да видите Хавана от различен ъгъл и да караме лодката, която изглежда толкова стара, колкото Титаник.
12:30 ч. - Отпътуваме до историческия център. Обяд в Al Carbon - уютен частен ресторант. След успеха на своя проект Ivan Chef Justo, сега предлага широко меню, специализирано в приготвяне на ястия на скара, всичко това приготвено на място, резултат изцяло на неговата креативност и кулинарно майсторство. Ivan приготвя храната само с пресни местни продукти. Това е причината, поради която неговото меню варира в зависимост от моментното предлагане на пазара. Можем да се насладим на специалната атмосфера, както и да наблюдаваме процеса на приготвяне на храната в кухнята.
14:00 ч. - Посещение на Музея на революцията, бивш президентски дворец. Стаите и местоположението на този музей дават обширна и подробна панорама на борбите на кубинския народ за постигане на техния пълен суверенитет. Пред сградата посетителят може да види танка, използван от Фидел Кастро по време на инвазията в Залива на прасетата и да разгледа музея, където може да види яхтата „Гранма“, която превозва Кастро и неговите 82 души, включително Че Гевара от Мексико до Куба през 1956 г. Истинско съкровище е Salón de los Espejos, проектиран да изглежда като стая в двореца Версай.
15:00 ч. - Незабравимото двучасово пътуване на борда на един от нашите американски автомобили от 1950 г. – ще открием така наречената модерна Хавана. Това е едно вълнуващо преживяване, което ще ни преведе през тесните улички в стария град. Ще минем през известният хавански булевард Малекон, който е най-характерният образ на града, свързва традиционния център с населения квартал Ел Ведадо, от чието сърце, Ла Рампа, лесно се достига до други места притегателни за туристите. Включена е фотографска сесия с колите в различни емблематични места на Хавана.
17:00 ч. - Разходка по прочутия крайбрежен булевард на Куба, Малекон, за да заснемете красив залез, докато ние създаваме възможности за снимки с местни жители в типична кубинска атмосфера.
Вечерта - свободно време за да се насладите на културните възможности предлагани от космополитния град.

Ден 4 – 03.02.2020 - понеделник

Отпътуване за Viñales.

Закуска
08:30 ч. - На сутринта ще пътуваме на запад до долината Винялес, обградена от планини, а пейзажът й е осеян с драматични скални грамади. Тук традиционните практики в селслото стопанство все още са се запазили, особено в отглеждането на тютюна. Качеството на този културен ландшафт се подсилва от местната архитектура, характерна за стопанствата и селата тук, където богатата на етноси общност оцелява. Районът представя културното развитие на островите от Карибския архипелаг и Куба.
11:30 ч. – 1 час спирка за снимки в посетителски център на Националния парк Винялес с панорамна гледка към долината Винялес, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
12:30 ч. - Посещение на ферма Коко Соло, занимаваща се с производството на плодове, зеленчуци, зърно и тютюн. Фотосесия за улавяне на деликатните процеси на засаждане на тютюн. Дегустация на кубинска храна, на плодовете, зеленчуците и сладките картофи, които се отглеждат там.
15:00 ч. - Ще се пуснем на наситен с адреналин въжен тур сред короните на дърветата с изключителни гледки над долината.
16:00 ч. - Посещение на Sierra de los Оrganos, мястото на което се намира стенописа на праисторията, който показва процеса на еволюция на живота, от мекотело до първите местни жители на мястото, дело на местните жители под ръководството на Leovigildo González, ученик на мексиканския художник Диего Ривера. Стенопистта е с дължина 260 м и височина 120 м се счита за една от най-големите в света.
17:00 ч. – Настаняване за нощувка в хотел Horizontes La Ermita или подобен, предлагащ невероятни панорамни гледки и възможност да заснемете красив залез на фона на варовикови хълмове, предлагащи зашеметяваща панорама.
Вечеря в хотела.

Ден 5 – 04.02.2020 - вторник

От Винялес до Сиенфуегос през Залива на свинете

06:30 ч. - Фотосесия рано сутрин, за да се улови красивия изгрев на долината Винялес.
08:30 ч. - След закуска се отправяме към Zapata Peninsula. Уникални пещерни ниши, създадени от срутването на тавана на подземните реки, осейват пейзажа и осигуряват чудесни възможности за плуване.
Обяд и шнорхелинг/гмуркане - едночасова сесия в национален парк Cueva de los Peces. Посещение на Playa Girón и близкия музей, посветен на прословутата инвазия в Залива на прасета, където американска атака с участието на кубински изгнаници не успява да свали комунистическия режим.
16:30 ч. - Ще преминем през историческия център на Cienfuegos, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, обиколка с екскурзовод, за да оценим добре запазените неокласически сгради.
19:30 ч. - нощувка в хотел Cienfuegos или подобен - разположена на входа на залива Cienfuegos и заобиколена от великолепна гледка и релаксираща среда. Стаите на този хотел предлагат красива гледка към замъка Jagua или морето.
Вечеря в хотела.

Ден 6 – 05.02.2020 - сряда

- Тринидад - Разглеждане на забележителностите

Закуска
08:30 ч. - Отпътуваме за Тринидад, известен като Бижуто на Куба, имащ привилегията да бъде един от колониалните градове на страната, с едни от най-пълните и запазени архитектурни ансамбли на американския континент. Основан в началото на 16-ти век в чест на Света Троица, градът е бил препятствие за завладяването на американския континент. Неговите сгради от 18-ти и 19-ти век като Palacio Brunet и Palacio Cantero са построени в дните на разцвет на търговията със захар.
10:00 ч. - Ще преминем през Историческия център на Тринидад, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, обиколка с екскурзовод, за да оценим добре запазените колониални сгради. Там можем да се насладим на невероятна разходка по каменните улици в центъра, да се възхищаваме на испанската колониална архитектура, която създава усещането, че сме се озовали в XVIII - XIX век. Посещение на Palenque de los Congos Reales, за да се насладим на афрокубинско представление и да научим повече за културното наследство на африканските роби, с включено едно питие.
16:00 ч. - Настаняване за нощувка в "Casas Particulares" - частни домове в центъра.
Свободно време, за да се насладим на нощния живот на града.

Ден 7 – 06.02.2020 - четвъртък

Сеафари до Кайо Игуана

06:45 ч. - Рано сутрин фотосесия - да уловим красивия изгрев на Тринидад, разходка около колониалните къщи и улавяне на местната атмосфера, връщане в лоджа за закуска.
08:30 ч. - Отпътуваме за полуостров Ancón. Ще се насладим на релаксираща навигация през водите на Карибско море, с чудесна възможност за гмуркане с шнорхел и слънчеви бани.
09:00 ч. - Отпътуване от Marina Marlín Trinidad на полуостров Ancón. Разходка с лодка през топлите води на Карибско море. Плаване с катамаран или платноходка до Cayo Iguana. По пътя ще можем да видите залива, пристанището и рибарското селище Casilda. Шнорхелинг на кораловия риф с включени пособия. Бар на борда и на острова с местни напитки. Свободно време на плажа с възможност за плуване, слънчеви бани и запознаване с местната фауна (игуани). Фото шоу с игуаните. Обяд с морски дарове.
16:30 ч. - Отиване на пристанището и завръщане обратно в Тринидад.
Свободно време, за да се насладите на нощния живот на града.

Ден 8 – 07.02.2020 - петък

Пътуване до Хавана през Санта Клара

Закуска
09:00 ч. - На сутринта панорамна обиколка на долината Sugar Mills, забележително свидетелство за развитието на захарната индустрия. Жив музей на кубинското производство на захар, той включва местата на 75 бивши мелници за захарна тръстика, къщи за насаждения, казарми и други съоръжения, свързани с тази уязвима индустрия, която показва постепенно и прогресивно намаляване.
09:30 ч. - Посещение на археологическия обект San Isidro de los Destiladeros. Смятан за един от обектите с голям археологически, архитектурен и културен интерес на Valle de los Ingenios. В непосредствена близост до археологическите останки на старата мелница се появяват сгради като хасиентската къща и камбанарията с изразено неокласическо влияние.
10:30 ч. - След кратка фото-спирка в Манака Изнага се отправяме към град Санта Клара, столицата на централна Куба. Там ще посетим Плаза Ернесто Че Гевара, среща с една от най-известните и харизматични личности от съвременната световна история и където се намират Музеят и Мемориалът с неговото име.
13:00 ч. - Обяд в хотел Los Caneyes, държавни ресторанти с чудесна атмосфера, приветлив персонал - на самообслужване, преди да се завърнем обратно към Хавана.
18:00 ч. - Нощувка в хотел Плаза, разположена в ъгъла на Сентръл парк.

Ден 9 – 08.02.2020 - събота

Отпътуване

Закуска (сух пакет). Трансфер до летището. Отпътуваме в 09.30 ч. за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish Airlines“.

Ден 10 – 09.02.2020 - неделя

Прибиране в София

Кацаме на летището в Истанбул в 10.00 ч. Отпътуване за София в 14:45 ч. с полет на авиокомпания „Turkish Airlines“. Кацаме на летище София (Терминал 2) в 15:05 ч.

   Климатът в Куба е горещ и влажен тропически. Средногодишната температура е 25,5 °C. Средната температура на най-студения месец (януари) е 22,5 °C, а на най-горещия (август) – 27,8 °C. Температурата на повърхностните води край бреговете през зимата възлиза на 22 – 24 °C, през лятото – на 28 – 30 °C.
   В климата на Куба ясно са изразени два климатични сезона: дъждовен (май – септември) и сух (октомври – април). През дъждовния сезон падат 3/4 от цялата годишна сума на валежите.
   Часова зона – През месец февруари Куба е -7 ч. спрямо България.
   Електрическата мрежа в Куба работи стандартно на 120V при 60Hz. Тъй като в страната използват разнообразен набор от контакти, най-добре е да се снабдите с универсален накрайник и адаптер за напрежението на мрежата.
   Валутите в Куба са Кубинско песо и Конвертируемо песо. Конвертируемото песо  замества щатския долар при разплащанията в хотели, ресторанти и други. Щатския долар не се приема като разплащателно средство, а размяната му срещу местна валута ще ви струва 10% такса. Конвертируемото песо е почти еквивалентно на долара.
   В Куба е прието бакшиша да е между 5 и 15%. Тъй като стандарта на живот не е особено висок в Куба, местните ще са ви благодарни ако им оставите някое и друго песо в повече. За пиколото в хотела е прието да получава бакшиш от 1 песо, ако ви пренесе куфарите. Ако сте в ресторант или хотел и дадете на обслужващия ви бакшиш, той ще бъде разпределен сред всички. При желание да дадете пари само на конкретен човек е по-добре да му ги дадете встрани от погледите на хората.
   Официалният език в Куба е испанският. Почти навсякъде из Куба се говори и английски, особено в курортите.
   Какво трябва да носите:
- международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на пътуването
- слънцезащитен крем с висок фактор
- крем за след изгаряне
- преходник за контакт и адаптер за напрежението
- шнорхел и очила за тези, които ще се гмуркат. Ако желаете носете и плавници.
- ако разполагате с UV тениска – за шнорхелинга
- ако имате подводна камера
- обувки за вода
- хавлия за плаж
- слънчеви очила
- шапка
- джапанки и сандали
- лекарства, от които бихте се нуждаели
- репелент
   Препоръчителна фотоекипировка:
- Снимачна техника (фотоапарат, обективи - широкоъгълни, нормални и телеобективи)
- компактен статив, дистанционно
- поляризационни и неутрално сиви филтри
- достатъчно карти памет и батерии
- фотоапарат за снимане под вода или бокс за подводно снимане.
   Преференции за членовете на фотоклуб Осмо изкуство:
   Фотографски системи ООД ще предостави на участниците във фотоекскурзията възможност да ползват оборотна техника – обективи Sigma, компактни стативи Joby и други полезни аксесоари. За целта участниците във фотоекскурзията трябва да се свържат със Светослав Драгиев, за да проверят наличната техника възможна за вземане по времето на фотоекскурзията.
   Участниците във фотоекскурзията ще трябва да получат техниката, която желаят да ползват преди началото на фотоекскурзията в София, да я транспортират със себе си по време на фотоекскурзията и да я върнат след фотоекскурзията във Фотографски системи ООД.
   Авторски права:
   Правата върху снимките остават изцяло на автора.
   Организаторите на фотоекскурзията запазват правото да ползват снимките от нея с цел популяризирането и и реклама на клуба.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print