Начало - Фотопленери - 2016г. ОТМИНАЛИ ПЛЕНЕРИ - „МАДЖАРОВО – ВУЛКАНЪТ НА ЛЕШОЯДИТЕ” 2016
Календар
2020
2020
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021

„МАДЖАРОВО – ВУЛКАНЪТ НА ЛЕШОЯДИТЕ” 2016


  
 
„МАДЖАРОВО – ВУЛКАНЪТ НА ЛЕШОЯДИТЕ” 2016

Wildlife фотография, Пейзажна фотография, Макрофотография

22 – 25 Май 2016 г.

с техника Canon и Sigma

 
 
Организатори:
Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство”
Туристическа агенция Стил Травъл
 
Със съдействието на:

 

 

 

Канон България

Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby  за България
БДЗП
Динафос ЕООД

Фотопленерът ще се проведе от 22 до 25 май2016 г.

Тази година в програмата на пленера сме предвидили възможности за всички любители на природата и фотографията, като  програмата на пленера е разделена на два модула:
*   Модул “Wild Life” – снимане на лешояди от укритие и черни щъркели и пойни птици 
* Модул “Пейзажна фотография” – снимане на пейзаж и макрофотография сред природата.
 
  МОДУЛ WILD LIFE”
 
За участниците в модул Wild Life  са предвидени следните снимачни възможности:
1.      Снимане на лешояди от укрития “Балджа” с техника Canon. Ще бъдат осигурени обективи със съответните подходящи фокусни разстояния за снимане на лешояди  от укритие, както и необходимите за целта фотокамери Canon. В укрития “Балджа” ще бъде разположена техниката осигурена със съдействието на Канон България. За да използват техниката предоставена от Канон България, участниците ще трябва да си носят карти памет – CompactFlash и/или SecureDigital.
2.      Снимане на wildlife от новото укритие “Сеноклас” – с новите обективи на Sigma. На участниците ще бъдат предоставени обективи Sigma 150-600 Sport и Sigma 150-600 Contemporary за Nikon и Canon, осигурени със съдействието на Фотографски системи ООД – официален дистрибутор на Sigma за България. В укритие “Сеноклас” участниците ще могат да използват гореописаните обективи със своите фотокамери, като фотокамерите трябва да бъдат от марките Nikon или Canon.
3.      Снимане на черни щъркели и пойни птици
– За желаещите са осигурени маскировъчни 3D-пончота и маскировъчни укрития. Организаторите водят снимащите до предварително установените подходящи места. Снима се със собствена техника. При положение, че осигурената техника не е заета на 100% в укритията, може да се използва и част от нея. Заявката за “Снимане на черни щъркели и пойни птици” се дава при записването.
Укритията, които щеползваме в рамките на модул Wild Lifeса „Балджа” и новото укритие “Сеноклас”. Те имат общ капацитет 17 снимащи на ден.Съответно укритията „Балджа“ са с капацитет 12 души, а укритието “Сеноклас” - 5 души.

Всеки участник в пленера ползва избрано от него при записването за пленера укритие през един от дните за снимане, съответно – 23-ти или 24-ти май2016 г. 
 Участниците в пленера посочват при заявката си, кое укритие желаят да ползват и през кой от дните. Запълването на местата става по реда на записването. Влизането и напускането на  укритията става по тъмно.
 
Възможностите за снимане в двата снимачни дни за участниците в модул Wild Life са следните:
 1. Един ден снимане от укритие “Балджа” и един ден снимане от укритие “Сеноклас”  
 2. Един ден снимане от укритие “Балджа” и участие в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”.
 3. Един ден снимане от укритие “Сеноклас” и участие в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”.
    

За снимането от укритията е осигурена подходяща техника (фотокамери и обективи с подходящи фокусни разстояния – пълния списък на техниката предоставена от Canon и Sigma може да видите най-долу в програмата)за снимане на птици със съдействието на Канон България. За всяко укритие ще бъдат подсигурени нужния брой фотокамери със съответните обективи и стативи за тях. Участниците трябва да носят само карта памет (Compact Flash и/или Secure Digital).  

 

ЛЕКТОРИ
Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат wildlife фотографът Николай Стоянов и дългогодишните организатори на wildlife фотопленери Светослав Драгиев и Борислав Тончев (БДЗП), както и Марин Куртев – експерт с дългогодишен опит в мониторинг и подхранването на лешоядите в Маджарово.
 
 МОДУЛ  “ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ”

 
В модул “Пейзажна фотографияще ни помага Галя Велева -algaivel
Участниците в модул “Пейзажна фотографияще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи подбрани от организаторите на пленера като меандрите на река “Арда”, връх “Шейновец”, село “Сеноклас” и др.
 За тях сме предвидили посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места в близост до района на провеждане на пленера с характерни и красиви гледки. Участниците в модул “Пейзаж” ще могат да ползват техника Canon и Sigma, като за тях ще бъдат запазени обективите с подходящи фокусни разстояния за пейзажна фотография. Участниците ще имат възможността да работят по темата “пейзажна фотография” заедно с известната с пейзажните си творби Галя Велева – algaivel.Някои от предвидените места за посещение и снимане са: 
 
 • Връх Шейновец
 • Крепост в село Мезек  
 • Село Сеноклас и пътя до него  
 • Меандрите на Арда край Маджарово  
 • Язовир Ивайловград 

   НАСТАНЯВАНЕ

  Настаняването на участниците в модулWild Life” ще бъдев къщи за гости в с. Горно поле .
  Настаняването на участниците в модул “Пейзажна фотография” ще бъдев къщи за гости вс. Бориславци

  ПРОГРАМА

22  МайНеделя 
14:00 – 16:00– Пристигане и настаняване на участниците в къщи за гости – с. Горно поле и къщи за гости в с. Бориславци 
16:00 – 17:00 – Акредитиране – в механа „Картал” на Природозащитен център Маджарово. 
 17:00 – 19:00– запознаване с техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma.
 19:00 – 20:00За участниците в модулWild Life”:Запознаване участниците със спецификата и добрите практики за снимане от укритие. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и видовете, които могат да се срещнат в района на пленера. Лекторище бъдат Николай Стоянов, Светослав Драгиев, Марин Куртев и Борислав Тончев (БДЗП).
 Място – Природозащитен център Маджарово. 
 19:00 – 20:00За участниците в модул “Пейзаж”: Запознаване участниците с маршрутите местата и времето, по което е добре да бъдат посетени за снимане през първия ден от пленера. Ще ни помага - Галя Велева - algaivel. Място – къща за гости в с. Бориславци. 
 20:00 – 22:00За участниците в модул “Wild Life”:Вечеря в механа „Картал” и презентация на Марин Куртев – експерт с дългогодишен опит в мониторинг и подхранването на лешоядите в Маджарово.
 20:00 – 22:00За участниците в модул “Пейзаж”: Вечеря в къща за гости – с. Бориславци. Обсъждане между участниците в модул “Пейзаж”, плановете за снимане през следващия ден.  

23 Май– Понеделник

- Екипите участващи в програма “Снимане на лешояди от укритие” през този ден се  събират пред Природозащитен център Маджарово.
03:30 Отпътуване за местата на укритията.
 04:30 – 05:30– Настаняване в укритията.
 05:30 Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 22 май вечерта.
 - Участниците в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици” заемат местата преди 5:30 ч.Продължителността на престоя в укритието е по преценка на снимащия.
 - Участниците в модул Пейзажна фотографияпотеглят по предварително уточнения маршрут за деня в 6:00 ч. 
 20:00 – 22:00– Вечеря по местата за настаняване. 

24 май–  Вторник

- Екипите участващи в програма “Снимане на лешояди от укритие” през този ден се  събират пред Природозащитен център Маджарово. 
03:30 –Отпътуване за местата на укритията.
 04:30 – 05:30- Настаняване в укритията.
 05:30 –Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 5 юни вечерта.
 - Участниците в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици” заемат местата преди 5:30 ч. Продължителността на престоя в укритието е по преценка на снимащия.
 - Участниците в модул Пейзажна фотографияпотеглят по предварително уточнения маршрут за деня в6:00 ч.  
 20:00 – 22:00– Гала вечеря за всички участници в пленерав механа “Картал” – Природозащитен център “Маджарово”! Официално закриване на пленера! 
 
25 МайСряда
9:00 – 13:00 – Възможност за организиране на кратък преход за снимки на тема пейзаж и макро и събиране на полускъпоценни камъни.
13:00 – 14:00 – Обяд 
14:30 – Отпътуване 
 
Важно: При записване за участие в пленера задължително трябва да посочите:

 За записващите се в  модул “Wild Life”

1.      Деня (23 майили 24 май), в който желаете да снимате от укритие.
2.      Желаното от Вас укритие (“Балджа”, “Сеноклас”)
3.      Дали желаете да снимате от двете укрития в два поредни дни?

4.      Желаете ли да участвате в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”.
5.      Марката техника, с която работите.  
За записващите се в модул “Пейзажна фотография”  
1.      Желаете ли да участвате в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”.
 2.      Марката техника, с която работите.  
 
Гореописаната информация трябва да бъде записана в полето "допълнителни услуги по избраната програма" в онлайн формата за записване.
  
Фотографите, участвали в предишни мероприятия на Сдружение “Фотоклуб Осмо изкуство” и студентите трябва при попълването на формата за записване да отбележат в полето “Забележка”, че са участвали в предишни мероприятия или че са студенти.
 
Плащане: по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

 Про Кредит Банк, клон Младост
 IBAN:BG61PRCB92301015455824
 BIC:PRCBBGSF
 или в брой в офиса на туристическа агенция Стил Травел - София, бул, "Васил Левски" 8.  
Цената включва:
 

За участниците в модул “  Wild Life”

 • 3 нощувки
 • Ползване на укритията „Балджа” и „Сеноклас” 
 •  Подхранване на лешоядите пред укритията за снимане през двата дни.
 • Ползване на техника, предоставена от Канон България 
 • Ползване на  обективи, предоставена от Sigmaв укритията
 • Участие в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”
 • Ползване на маскировъчни 3D пончота или палатки за програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”, осигурени от организаторите.
 • Лекции от опитни wildlife фотографи, както и помощ и съвети от тях по време на снимачния процес. 
 • Участие в пленера с право на ползване на всички екстри, които са осигурени за участниците. 

 За участниците в модул “ Пейзажна фотография”
 • 3 нощувки
 • Ползване на техника, предоставена от Канон България и Фотографски системи – официален дистрибутор на  Sigma за България 
 • Участие в програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”
 • Ползване на маскировъчни 3D пончота и палатки за програмата “Снимане на черни щъркели и пойни птици”, осигурени от организаторите.
 • Снимане на пейзаж на специално избрани от организаторите места, както и помощ и съвети от консултант по време на снимачния процес. 
 • Участие в пленера с право на ползване на всички екстри, които са осигурени за участниците.  

 

Цената не включва:
 •  Транспорт, храна и лични разходи
 • Конна езда
 • застраховка "Отмяна на пътуване" - доплащането е в зависимост от цената на закупения пакет и срока на анулация. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на записване за дадена екскурзия. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзията.
   
Преференции:
 • Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.
 • Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.
 • Възможност за използване на обективи Sigmaпо време на пленера.
 • Възможност за тест на раници и чанти Lowepro и стативи и аксесоари Joby по време на пленера.  
 • Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства
 • за wildlife фотография.
 • Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство”
 • 5% отстъпка от туристическите продукти предлагани ТО Стил Травeл.
    
 • Авторски права

Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на  пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

 

Забележка
 Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.  
 

Информация за местността и укритията за снимане – за участниците в модул  “Wild Life” :

В средното си течение река Арда образува множество красиви меандри. Едни от най-впечатляващите и лесно достъпни за любителите на природните феномени са тези на входа на язовир “Ивайловград” между Маджарово и Бориславци. Меандрите на Арда заедно с нейните пясъчни плажове, язовир “Ивайловград”, внушителният скален пръстен около Маджарово и изключително богатото гео и биоразнообразие формират уникален по рода си природен комплекс с много голям потенциал за развитие на екологичен и специализиран туризъм.

 
 Укритие „Балджа”
Време за път до укритието – 30 мин., от които 15 мин. офроуд.
Укритието разполага с две самостоятелни помещения спо 4 и 3 амбразури. Капацитетът на укритията е  12 снимащи.  В едното помещение снимащите са 7 души, а във второто 5.  (Снима се „на смени” като участниците се редуват )
Укритието разполага с WC. 

Укритието разполага със столове с регулиране на височината и панорамни прозорци с размери 0.9 x 0.35m.

Диапазон на обективите: 400 – 500mm. Позволява се и има отлични възможности за снимане на хищните птици в полет.
Видове които могат да бъдат заснети: Белоглав лешояд, Египетски лешояд, Черна каня, Гарвани с повече късмет -  Скален орел, Лисица, Морски орел, Вълк. 
 

Укритие „Сеноклас 

Намира се в близост до западния бряг на язовир „Ивайловград“. Укритието разполага с 4амбразури и е предвидено за 5-ма снимащи.  Предоставя възможност за снимане на грабливи птици  в полет.Предвидена е възможност за снимане на близки обекти през стъкло. 

Тук обекти са египетски лешояд, черна каня, белоглави лешояди. Мястото се посещава и от  черни лешояди, чакали, вълци, лисици, морски орли. 

Препоръчителни са телеобективи с  фокусно разстояние над 300 м. Фокусно разстояние 200мм  - за снимане през стъкло.  

В укритието имаWC. 

 
Програма “Снимане на черни щъркели и пойни птици”
Провежда се в ранните часове на деня. Снима се от маскировъчно укритие или с маскировъчно 3D пончо. Локациите за снимане са предварително установени в близост до местата за хранене, предпочитани от черните щъркели и пойните птици. 

 
Информация за местностите  предвидени за посещение от участниците в модул “Пейзажна фотография”
 
Връх Шейновец 
Връх Шейновец се намира в източния дял на Родопите на територията на община Любимец, североизточно от с. Вълче поле, община Любимец и югозападно от с. Мезек, община Свиленград, в близост до българо-гръцката граница. Височината му е 703,6 метра. Върхът е известен сред местното население още и с турското име Курт кале - в превод "Вълчата крепост".
Тук на 5.10.1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите котата войници от 30-ти Шейновски полк, дал името на върха. На самия връх има издигнат паметник в памет на загиналите. Днес на върха се издига телевизионна кула с височина над 100 метра, която се забелязва отдалече. При хубаво и ясно време от върха се вижда Бяло море в Гърция. До самия връх може да се стигне с автомобил като се мине през село Мезек. 
Крепост в село Мезек
Мезешка крепост – по пътя за Шейновец (Неузетикон или Неутзикон) е средновековно византийско укрепление изградено през 11 - 12 век западно от днешното село Мезек, Община Свиленград. Разположена е на издължена тераса, оформена в подножието на стръмно разклонение на североизточните Родопи, носещо името Св. Марина или Гората. Местното население нарича крепостта „Калето“. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. 
Мезешката крепост се намира непосредствено до село Мезек при надморска височина около 210 метра. До нея се достига по път от западния край на селото водещ до връх Шейновец. Крепостта е на около километър северно от гръцката граница, за което говори и военно съоръжение на мястото на най-източната кула, изградено по времето на Студената война.

Крепостта попада в рамките на природна забележителност "Калето" за защита на скални образувания

Село Сеноклас и пътя до него

Село Сеноклас се намира в източната част на Родопите, в Южен централен регион, в близост до река Арда и турската и гръцката граници.
В с. Сеноклас се намира най-старата църква в община Маджарово, построена 1858 година, от майстор Георги Борумсуза от с. Устово, Смолянско. През 1913 година, църквата е опожарена, възстановяването става през 1921 година, която е наречена от местното население “Св. Архангел Михаил”.  

Меандрите на Арда край Маджарово 

Язовир Ивайловград

 

 

 

 

 

ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ

 БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!

     1.      Благополучието на дивите животни и местата, които обитават
    2.      Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата  и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. жеевещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща  птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспектите от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и ползвателите на снимки на диви животни. 
     3.      Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен  разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт.  Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт.
     4.      Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития.
     5.      Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие.
Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото. 
6.      Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за  хранене на малките. 
 7.      Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните.
8.      Търпение, бавни и плавни движения и тишина – това са основните максими при снимането на диви животни. 
Допълнителна информация:
 ОСИГУРЕНА ТЕХНИКА ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЛЕНЕРА!
Canon
 Фотокамери:

Обективи: 

Телеобективи подходящи за използване от участниците в Модул “ Wild Life”:

Обективи подходящи за използване от участниците в Модул “Пейзажна фотография”

Бинокли Canon -

http://www.canon.bg/for_home/product_finder/binoculars/optical_image_stabilisation/ 

10x30, 12x36, 10x42L, 15x50, 18x50

ТЕХНИКА SIGMA ОСИГУРЕНА ОТ ФОТОГРАФСКИ СИСТЕМИ ООД ЗА ФОТОПЛЕНЕРА “МАДЖАРОВО – ВУЛКАНЪТ НА ЛЕШОЯДИТЕ” 2016

SIGMA

Обективи (за Canon, Nikon и Sigma) :

 • 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM Sports - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/tele/150_600_5_63_os_S014/  
 • 150-600/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/tele/150_600_5_63_os_C015/   
 • Sigma 120-400/4,5-5,6 APO DG OS HSM
 • Sigma 20/1.4 DG HSM Art - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/wide/20_14_A015/ 
 • Sigma 24/1.4 DG HSM Art - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/wide/24_14_A015/   
 • Sigma 35/1.4 DG HSM Art - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/wide/35_14/   
 • Sigma 50/1.4 DG HSM Art - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/standard/50_14_A014/
 • Sigma 24-105/4 DG OS HSM Art - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/standard/24_105_4_A013/
 •  
   
   
   
   
 • Sigma 30/1.4 DC DN Contemporary for Sony E-mount - http://sigma-photo.co.jp/english/lens/dn/30_14_C016/
 • Телеконвертори:
   
   
   
 • Sigma TC-1401
 • Sigma TC-2001

http://sigma-photo.co.jp/english/flash_and_accessory/accessory/#/tele_converter 

Фотокамери:

При изявено желание от страна на участниците може да бъдат осигурени и мостри на фотографски раници и чанти Lowepro и стативи и аксесоари Joby. 

Продуктите на Lowepro и Joby могат да бъдат осигурени за тест при подаденапредварителна заявка на мейл – info@8artclub.com  или телефон 02 444 26 61. 
 
     ТУРОПЕРАТОРЪТ има сключен застрахователен договор по чл. 99 от ЗТ с № 03700100000923/19.02.2016г. „ЗД Евроинс” АД
     Туристическа агенция "Стил Травел" ЕООД предлага възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" на стойност между 1,50% и 3,50% от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването и възрастта на туриста. Застраховката се сключва в деня на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. "Стил Травел" ЕООД предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

 

За връзка с организаторите на пленера:

Туроператор “Стил Травел” – 0888 855 022

Сдружение Фотоклуб “Осмо изкуство” – 02 444 26 61