Начало - Фотопленери - 2018г. ОТМИНАЛИ ПЛЕНЕРИ - „СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ - ДИВИТЕ РОДОПИ
Календар
2020
2020
2020
2020
2020
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021

„СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ - ДИВИТЕ РОДОПИ


 

„СТУДЕН КЛАДЕНЕЦ - ДИВИТЕ РОДОПИ" - ЛЯТО 2018
Wildlife фотография, Пейзажна фотография
7 - 10 Юни 2018 г.
с техника Canon и Sigma
 

Организатори:
Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство”
Туристическа агенция Стил Травел
 
Със съдействието на:
Канон България
Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid, Lowepro и Joby за България
 
Фотопленерът ще се проведе от 7 до 10 юни 2018 г.
 Дните 8-ми юни /петък/ и 9-ти юни /събота/  са предвидени за снимане на птици и диви животни от укритиeто на ДУ "Студен кладенец".
Укритието, коeто ще ползваме има общ капацитет 7-8 човека на ден.
Всеки участник в пленера ползва укритие през един от дните за снимане - 8-ми юни или 9-ти юни. Запълването на местата в укритията става  по реда на записването.
На укритие "Студен кладенец" може да се снимат основно белоглави лешояди, скален и морски орел, както и други дневни и нощни грабливи птици. По това време на годината има шанс за снимане и на вълк, чакал и лисица. В деня, в който не снима от укритие, всеки участник може да използва времето за снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, и други животни в обитаващи района на ДУ "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. При повече късмет ще можем да снимаме и кълвачи, пчелояди, синявица, белочела сврачка и др.
Ако броя на желаещите да снимат от укритие през втория ден е по-малък от капацитета на укритието е възможно участници ползвали укритието през първия ден да влязат и през втория ден, срещу допълнително заплащане - за подробности виж края на програмата, раздел "цената не включва".
 
Осигурена е подходяща техника за снимане на птици със съдействието на Канон България и Фотографски системи - официален представител на Sigma и Lenscoat за България.
 
Осигурена техника:
SIGMA
Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет.
150-600/5.0-6.3 DG OS HSM SPORTS
150-600/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY
100-400/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY
Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001
120-400 mm DG OS HSM
 
CANON
Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 800 мм.
Фотокамери Canon подходящи за wildlife фотография.
Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карти памет от типа CompactFlash и Secure Digital.
 
LensCoat
Укрития за wildlife фотография и неопренови камуфлажни и защитни калъфи за обективи.
 
ДРУГИ
За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.
 
Участниците в пленера ще могат да използват осигурената от Канон и Сигма техника, като е нужно да си носят само памет (CompactFlash и SecureDigital), за да снимат с нея.
При слънчево време добрите условия за снимане на птици се запазват до около 12.00 ч. по обед. При влошаване условията за снимане групата напуска укритието по определен ред и продължава деня със снимки на други места.  При облачно, но сухо време условията за снимане обикновено се запазват и през втората половина на деня. В този случай снимките могат да продължат до вечерта.
 
НАСТАНЯВАНЕ
Настаняването се извършва в Ловен дом „Петлите" и Ловен дом „Крояци" в района на ДУ "Студен Кладенец".
За първи път участниците в пленера ще могат да използват настаняване на къмпинг. До сградата на Ловен Дом "Петлите" е осигурена заградена поляна за разпъване на палатки. Поляната е заградена с ограда, за да не могат свободно придвижащите се животни в стопанството да влязат на територията на къмпинга и се обезпаразитява редовно. На разположение на къмпингуващите участници в пленера са две бани с тоалетни в "Ловен Дом "Петлите". Желаещите да бъдат настанени на къмпинг трябва да си носят палатки и всичко необходимо за нощувки под открито небе на брега на язовир "Студен Кладенец.
 
ЛЕКТОРИ
Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат известният еколог - специалист по дивата природа и wildlife фотограф Иво Зафиров и дългогодишните организатори на wildlife фотопленери Светослав Драгиев и Борислав Тончев, както и колегите от ДУ "Студен Кладенец" -  специалисти по опазването на видовете в района на стопанството.
 
 
ПРОГРАМА

7 юни - Четвъртък
14:00 - 15:00 - Пристигане и настаняване на участниците в Ловен дом „Петлите" и Ловен дом „Крояци" намиращи се на територията на ДУ "Студен Кладенец".
15:00 - Акредитиране на участниците в пленера - фоайето на Ловен дом "Петлите".
15:30 - 16:30 - представяне на техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma - конферентна зала на Ловен дом "Петлите"
- представяне на фотокамери и обективи Canon подходящи за wildlife фотография.
- представяне на обективи и фотокамери Sigma подходящи за wildlife и пейзажна фотография.
- представяне на камуфлажни укрития и калъфи за обективи LensCoat за wildlife фотография и ползата от използването им.
16:30 - 18:30 - време за запознаване на участниците със спецификите на техниката предоставена от Canon и Sigma за ползване по време на пленера. Възможност за изпробване на техниката и въпроси към представителите на Canon, Sigma и LensCoat. Целта е участниците да са максимално запознати с техниката преди да влязат в укритието за снимане.
18:30 - 20:30 - Запознаване участниците с добрите практики и различните похвати за снимане на диви животни и птици. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и със специални маскировъчни средства, и с видовете, които могат да се срещнат в района на пленера. Лектор: Иво Зафиров.
20:30 - Време за вечеря
 
8 юни - Петък
04:00 - за участниците заявили снимане от укритие през този ден - отпътуване за укритие "Студен Кладенец".
04:30 - 05:00 - Настаняване в укритието.
Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 7 юни вечерта.
- за участниците, които не снимат от укритие през този ден - възможност за обиколка на стопанството, снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Възможно е да бъде организиране специална обиколка на стопанството с водач и транспорт организиран от домакините - не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително.
Най-късно около 19:00 ч. - събиране на всички групи в Ловен дом „Петлите". Време за прожекция на кадри заснети през деня и тяхното обсъждане с лектора Иво Зафиров и организаторите Борислав Тончев - БДЗП и Светослав Драгиев - Фотоклуб "Осмо изкуство"
Около 20:30ч. - Време за вечеря
 
9 юни - Събота
04:00 - за участниците заявили снимане от укритие през този ден - отпътуване за укритие "Студен Кладенец".
04:30 - 05:00 - Настаняване в укритието.
Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 7 юни вечерта.
- за участниците, които не снимат от укритие през този ден - възможност за обиколка на стопанството, снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Възможно е да бъде организиране специална обиколка на стопанството с водач и транспорт организиран от домакините - не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително.
Най-късно около 19:00 ч. - събиране на всички групи в Ловен дом „Петлите". Време за прожекция на кадри заснети през деня и тяхното обсъждане с лектора Иво Зафиров и организаторите Борислав Тончев - БДЗП и Светослав Драгиев - Фотоклуб "Осмо изкуство".
Около 20:30 - Гала вечеря за всички участници в пленера. Официално закриване на пленера!
 
10 юни - Неделя
9:00 - 13:00- Свободно време. Възможност за организиране на кратък преход за снимки в района на ДУ "Студен Кладенец".
13:00 - 14:00 - Обяд - за желаещите
14:30 - Отпътуване
 
Записването може да стане ТУК!
 
Фотографите, притежатели на клубна карта или участвали в предишни мероприятия на Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" трябва при попълването на формата за записване за настоящето мероприятие да посочат номера на клубната си карта или да отбележат, че са участвали в предишни мероприятия в полето "Забележка".
 
Важно: При записване за участие в пленера задължително трябва да посочите:
1. Желаете ли да снимате втори ден от укритието, ако има такава възможност. Втория ден снимане от укритие не е включен в цената на пленера и се заплаща допълнително.
2. Марката техника, с която работите.
3. Какъв тип настаняване избирате?
Гореописаната информация трябва да бъде записана в полето "допълнителни услуги по избраната програма" в онлайн формата за записване.
Цените са за настаняване в двойни и тройни стаи.
Поради ограничените места за настаняване възможността за настаняване в единични стаи е НЕЖЕЛАТЕЛНА. Ако все пак желаете да сте настанени сами в стая направете запитване към организаторите за стойността на доплащането.
Отделно е посочена цената за участие в пленера с ползване на къмпинг място, където участниците в пленера могат да опънат палатка. За тях е подсигурено оградено пространство за палатки. За желаещите да нощуват на палатка Ловния дом разполага с две бани и тоалетни.
 
Цената включва:
- 3 нощувки в Ловен дом „Петлите", Ловен дом „Крояците" или на палатка в специално подсигурено пространство до Ловен дом „Петлите" с включена закуска или сух пакет(закуска) за деня, в който ползват укритие (желаещите да нощуват на палатка трябва да си носят палатка и всичко необходимо за организирането на палатков лагер.)
- Ползване на укритиe „Студен Кладенец" в един от двата снимачни дни на пленера -деня е по избор на участника.
- Подхранване пред укритията за снимане през двата дни.
- Ползване на техника, предоставена от Канон България и Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid, Lowepro и Joby за България.
- Инструктаж от опитни wildlife и пейзажни фотографи, както и помощ и съвети от тях по време на снимачния процес.
- Участие в пленера с право на ползване на всички екстри, които са осигурени за участниците.
 
Цената не включва:
- Транспорт, обеди и вечери, лични разходи
- Доплащането за обяд и вечеря по предварителна заявка и с уточнено меню е 40.00лв. на ден. Обядът включва супа, основно ястие, десерт, безалкохолна напитка и хляб. Вечерята включва салата, предястие, основно ястие, десерт, безалкохолна напитка и хляб. Задължително трябва писменно да ни уведомите ако имате някакви специфични изисквания към храната.
- В ловните домове на територията на ДУ „Студен Кладенец" не се предлага храна на свободна консумация.
- Втори ден снимане от укритие - 60.00лв. на човек при минимум 5 снимащи.
 
Допълнителни услуги:
- Пешеходен преход с еководач по екопътека през Бойник планина - 4 часа, 35.00 лв. на човек при минимум 2-ма участници.
- Пешеходен тур „По следите на вълка"- 115.00 лв. до 3-ма участника, за групи над 4-ма по 35.00 лв. на човек - включва водач, търсене на следи от вълк, слушане на вълчи вой и при добър късмет - наблюдение и евентуално снимане на самия вълк.
- Наем на водач за пешеходен преход сред дива природа (птици, зубри, вълци, лисици, елени) - 60.00 лв.
- Наем на специализиран транспорт (4x4) - 110.00 лв. /ден независимо от броя на хората.
- Конна езда - 15.00 лв. на час или 25.00 лв. за два часа.
 
Допълнителните услуги трябва да бъдат заявени минимум 15 дни преди пътуването.
Заплащането на допълнителните услуги се извършва заедно с окончателното заплащане на таксата участие във фотопленера.
 
Преференции:
- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.
- Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.
- Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.
- Възможност за тест на раници, чанти и аксеоари на марките LensCoat, BlackRapid, Lowepro и стативи и аксесоари Joby по време на пленера - по предварителна заявка.
- Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография.
- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"
- Всички участници в пленерите на фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.
- 5% отстъпка от туристическите продукти предлагани ТА" Стил Травeл".
 
Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на  пленера запазват правото да ползват  снимките от него с цел популяризирането му.
 
Забележка
Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.
 
Информация за Района на ДУ "Студен Кладенец"и укритията за снимане
Стопанството носи името на язовир "Студен кладенец" и е разположено южно от него, върху част от склоновете на Източни Родопи. Площта му е 5577 ха, която включва типичните за региона фауна и видово разнообразие, както и редица застрашени растителни и животински видове. В района на стопанството живеят: елен лопатар, сърна, дива свиня, вълк, лисица, заек и други видове животни и птици. Любителите на дивата природа могат да наблюдават и  снимат световно застрашени видове лешояди, скален и морски орел, както и други дневни и нощни грабливи птици. Стопанството предлага фото сафари на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, лисица, вълк и дива свиня. Върху територията на стопанството, на площ от 774.7 ха е обособен Природен резерват "Вълчи дол", в който може да се насладите на автентична природна среда. Стопанството разполага с две уютни ловни хижи и предлага на своите гости традиционни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти, произведени в района.
 
Укритие „Студен Кладенец"
Време за път до укритието - 30 мин., от които 15 мин. офроуд.
Укритието разполага с 8 амбразури - седем към мястото на подхранване и една за птици в полет. Снима се „на смени" като участниците се редуват на амбразурите.
Укритието разполага с WC.
Укритието разполага със столове с регулиране на височината и панорамни прозорци.
Диапазон на обективите: 400 - 800mm. Позволява се и има отлични възможности за снимане на хищните птици в полет.
Видове които могат да бъдат заснети: Белоглав лешояд, Египетски лешояд, Черна каня, Гарвани. С повече късмет - Скален орел, Лисица, Морски орел, Вълк.
 
Обиколка на стопанството - снимане на елени, зубри и др. животни обитаващи територията на ДУ "Студен Кладенец"
Провежда се в деня свободен от снимане от укритие. Използват се ранните часове на деня до обяд и след това в следобедните часове, но може и целият ден. По желание на участниците се снима от кола, пеша или от  маскировъчно укритие или с маскировъчно 3D пончо. Може да бъдат снимани: елен лопатар и благороден елен, зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец". Локациите  за снимане са предварително установени от организаторите на пленера в близост до местата за хранене, предпочитани от животните. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Има и много възможности за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира.
ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ
БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!
1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават са изключително важни за природата.
2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. жеевещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспекти от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и  ползвателите на снимки на диви животни. 
3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт.  Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт.
4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития.
5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие.
6. Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.
7. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за  хранене на малките.
8. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните.
9. Търпение, бавни и плавни движения и тишина - това са основните максими при снимането на диви животни.
 
Допълнителна информация:
 
За връзка с организаторите на пленера:
Туроператор "Стил Травел" - 0888 855 022
Сдружение Фотоклуб "Осмо изкуство" - 02 444 26 61
Фотография: Иво Зафиров, Светослав Драгиев, Борислав Тончев.
 
 
- ТУРОПЕРАТОРЪТ има сключен застрахователен договор по чл. 99 от ЗТ с № 03700100001170/27.02.2017г. „ЗД Евроинс” АД
- Туристическа агенция "Стил Травел" ЕООД предлага възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" на стойност между 1,50% и 3,50% от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването и възрастта на туриста. Застраховката се сключва в деня на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. "Стил Травел" ЕООД предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).