Начало - Фотопленери - 2019г. ОТМИНАЛИ ПЛЕНЕРИ - Еднодневна фотоекспедиция Керкини
Календар
2020
2020
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021

Еднодневна фотоекспедиция Керкини


ЗИМНА ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ
"КЕРКИНИ - ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ..."

16 ФЕВРУАРИ 2019 год.

Организатори:
- Сдружение Фотоклуб "Осмо Изкуство"
- ТА Стил Травел
 
Със съдействието на:
- Canon България
- Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid, Lowepro, Joby, Dedolight, Rotolight и Walther Design за България
- Photo Shop.BG - партньор на Фотоклуб "Осмо изкуство" за програмата Клубни карти

През февруари Керкини е едно от най-атрактивните места в Югоизточна Европа за наблюдение и снимане на диви птици. По това време в района на езерото са се струпали за зимуване десетки хиляди водолюбиви птици. Изумителни  със своята внушителност и многочисленост са ятата на фламингото, къдроглавият пеликан, голямата белочела гъска, кафявоглавата потапница. Поразяващи са откритите пространства  с  пъстротата си и многообразието на пернати. За любителите на птици е силна и притегателната сила на редки и застрашени видове като Малката белочела гъска, Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав, Тундровия лебед и много други. 

ПРОГРАМА:

     6.30 ч. - Отпътуване от паркинга на стадион Васил Левски. Пътуваме по магистрала Струма. По пътя ще направим 2 спирки за почивка, втората непосредствено преди границата.

     Около 10:30 ч. - Пристигане в района на езерото Керкини. Ще направим обиколка на езерото като ще спираме на подбрани места, където птиците традиционно са многочислени и са на разстояние подходящо за снимане.

     Ще минем през най-южната точка на езерото, където по това време има струпване на къдроглави пеликани в брачно оперение, малки корморани, речни чайки, сиви чапли и др.

     Ще направим фотосесия на къдроглави пеликани, докато ги подхранваме с риба предоставена ни от местните рибари. Подхранването протича бурно за птиците и изключително емоционално за фотографите и наблюдателите.

     Щом обиколката ни достигне село Керкини, с желаещите ще се качим на лодка, за разходка по езерото. Целта ни е доближаване към ятата на фламингото, на ловуващите пеликани, както и към ятата на кафявоглавата потапница, звънарката, клопачите и др.

Разходката е с продължителност 1 час. Цената е 7 Евро на човек.

След разходката с лодка - Тези, които желаят ще могат да се възпозват от гостоприемството на местната таверна и да се насладят на богатото разнообразие от местни ястия, акцент сред които са биволските специалитети и пърженият див шаран.

Около 17.00ч.отпътуване за София.

Завръщане в София около 21.30ч.

По време на пътуването ще имаме възможност да си поговорим за:

- Видовете обитаващи и зимуващи в езерото и видове ползващи го за почивка по време на есенната миграция, основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици
- Орнитофауната на езерото Керкини.
- Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птици
- Изисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари
- Маскировъчни средства - тип пончо, преносими и стационарни укрития
- Често срещани практики при снимане на диви животни и птици
- Етични норми на фотографите анималисти

Снимащите участници във фотоекспедицията ще могат да се възползват от осигурената техника от Canon България и Фотографски системи - официален представител на Sigma за България.

Осигурена техника за wildlife фотография:

SIGMA
- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS
- 150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY
- 100-400/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY
- 120-400 mm DG OS
- Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001
- Mount Converter Sigma MC-11- адаптер за обективи на байонет Canon към Sony E-mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sony.
 
CANON
- Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.
- Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.
 
Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash  и Secure Digital.
 
LensCoat
Укрития за wildlife фотография инеопренови маскировъчни защитни калъфи за обективи.

Други: Придружителите и неснимащите при желание ще  могат да се възползват от биноклите, които организаторите носят.  Водачът на групата разполага със зрителна тръба.

Програмата включва:
- Кратка теоретична презентация по време на пътуването
- Орнитологичното богатство на парк Керкини
- WildLifeфотографията - какво трябва да знаем за нея?
- Етични норми на фотографите анималисти
- Практическа работа по време на обиколката на езерото и разходката с лодка

Желаещите да участват във фотоекспедицията, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да заплатят таксата за участие, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

Записването може да стане ТУК!

Преференции:
- Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи и фотокамери Canon по време на фотоекспедицията.
- Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи Sigma по време на фотоекспедицията.
- Участниците във фотоекспедицията ще могат да поръчат за тест укритие за wildlife фотография LensCoat - с предварителна заявка при записването.
- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"
- Всички участници в мероприятията организирани от фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.
- 5% отстъпка от туристическите продукти предлагани ТА"Стил Травeл".
 
Цената включва:
- Транспорт с лицензиран автобус.
- Екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване.
- Подхранване на пеликани.
- Застраховка.
- Всички пътни и гранични такси.
- Практически курс по wildlife фотография. Персонални съвети за всеки участник.
- Осигурена подходяща техника за снимане и наблюдение на диви животни и птици.
- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците във фотоекспедицията.
 
Цената не включва:
- Разходка с лодка - 7 Евро на човек.
- Храна.
- Лични разходи.
 
Авторски права:
     Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.
 
Забележка:
- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на организираните от тях мероприятия.
- Обективите, които ще бъдат осигурени за пленера са единични бройки и желаещите да ги ползват ще трябва да се редуват.
- "Стил Травел" ЕООД предлага при желание сключването на застраховка "Отмяна на пътуване" - около 3,5% от стойността. Застраховката се сключва в деня на подписване на договора.
- "Стил Травел" ЕООД има сключен застрахователен договор "Отговорност на туроператора" по чл.42 от ЗТ с №0370010001382 със "ЗД ЕВРОИНС" АД с адрес: София, бул. "Христофор Колумб" №43, валиден до 04.04.2019 г.

- Снимки от едно подобно пътуване до езерото Керкини, може да видите ТУК!

Повече информация за езерото Керкини

     Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро).
     До 1932 г.  днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено  чрез изграждане на  диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус . Съвременните си очертания окончателно  придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982 г., довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от  54 кm2  до 72 кm2 .
     Езерото Керкини е един любопитен пример за това, как внимателната човешка намеса е променила една природна водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнало в полу-естествена еко система с изключително  богатство на  видове.
     Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.
     Предмет на опазване са  хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност.
     Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.
     В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26  вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни,  32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.
     Със своята природна красота и висока природозащитна значимост както и с  приноса  си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.