Начало - Фотопленери - 2020г. ОТМИНАЛИ ПЛЕНЕРИ - ФОТОПЛЕНЕР “ЕНЬОВДЕН В БАЛКАНА”
Календар
2020
2020
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021
2021

ФОТОПЛЕНЕР “ЕНЬОВДЕН В БАЛКАНА”


10 ГОДИНИ ФОТОКЛУБ “ОСМО ИЗКУСТВО”

ФОТОПЛЕНЕР “ЕНЬОВДЕН В БАЛКАНА”
 
Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места
19 – 21 юни 2020 г.
 
Постановъчна фотография на тема “Еньовден”, Дневна и Нощна пейзажна фотография и Фотография на звездното небе
 
Скъпи приятели,
Тази година любимият ни фотоклуб навършва 10 години от основаването си. През далечната (вече) 2010 година група приятели, ентусиасти и любители на фотографията,   поставихме основите на клуба с организирането на първите събития в този формат. И понеже вече е време да възстановим фотографските мероприятия Ви предлагаме да започнем с един фотопленер през втората половина на месец юни, малко преди Еньовден.

Теми за фотографски импровизации по време на пленера
- Постановъчна фотография на тема “Еньовден”
Еньовден е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. Предполага се, че коренът на празника се крие в тракийската традиция. На същата дата източно православната християнска църква отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова много от обичаите са свързани с пътя на слънцето и култа към него. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина"  – за всички болести и за "болестта без име".
Ще имаме осигурен достъп до местността "Айдушко сборище”, където традиционно се отбелязва празника  с концерт, изяви на фолклорни танцови формации и различни конкурси. Тази година поради извънредната епидимиологична ситуация няма да бъде организирано такова събитие. Но пък ще ни бъде осигурен достъп до поляната с билките, където ще можем да си организираме фотосесии на тема Еньовден (За целта е добре да се подготвите с модели и народни носии - може и просто бели ризи … :) ). За желаещите да се включат в организирането на такива фотосесии ще бъдат на разположение подходящи Арт обективи Sigma и преносимо осветление Rotolight, за да не сме зависими съвсем от външните светлинни условия.
- Пейзажна, Архитектурна и Травъл фотография - предполагаме, че местата за фотография и разходки са известни на повечето от вас, но за всеки случаи ето някои идеи:
Троян е град с много природни, архитектурни и исторически забележителности, сред които Църквата “Св. Параскева” до Марковия мост, Архитектурният  възрожденски комплекс “Нунки” и Музеят на народните  художествени занаяти и приложните изкуства. Ще имаме време и възможности за фоторазходки до Троянския манастир "Успение Богородично”, местността “Беклемето”, село “Орешак”, Водопад “Скока” до село “Калейца” и Храмът "Св. Николай Летни" в село Гумущник, който е построен през 1838 г. и е част от възрожденски архитектурен комплекс с историческа и художествена стойност.
- Фотография на звездното небе
По време на пленера ще имаме идеални условия за нощна фотография на звездното небе. Луната ще е в новолуние, което в комбинация с близостта на местността Беклемето прави условията на пленера идеални за фотография на звездното небе. Отново, за участниците в пленера ще бъдат осигурени светлосилни широкоъгълни обективи Sigma, подходящи за такъв тип фотография.
И не на последно място - на 20 юни вечерта по време на вечерята ще организираме награждаването на победителите в основния конкурс от Фотопленер „Със Sigma на Охридското езеро – 10 години по-късно”.

Настаняването ще бъде в хотел “Троян Плаза”****, при цена за две нощувки (петък и събота) в двойна стая - 107 лева на човек. Тези, които не могат да се включат от петък – 19 юни 2020 г. могат да резервират участие във фотопленера с една нощувка, като уточнят това при записването.
Местата са ограничени, така че побързайте със записването, което можете да направите до 14 юни 2020 г.

КРАТКА ПРОГРАМА НА ФОТОПЛЕНЕРА

19.06.2018 – ПЕТЪК
До 18:00 ч. – пристигане и настаняване в хотел “Троян Плаза”****.
– Свободно време за разходки, снимане, почивка
– Време за раздаване на техниката за тестове.
– Време за вечеря
– Възможност за късна разходка до Беклемето за фотография на звездното небе

20.06.2020 – СЪБОТА
– Свободно време за разходки, снимане и почивка. Възможни дестинации за разходки:
Рано сутринта - възможност за организиране на фотосесии с бране на билки за Еньовден на поляната в местността "Айдушко сборище”, село Балканец.
В град Троян: Архитектурен комплекс "Нунки" - с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил, Архитектурният ансамбъл около къщата на Власи Власков и ансамбъла до Марковския мост, Махалите Дрянска и Попишка, Църквата "Св. Параскева", Грънчарската работилница на Николай Йовков и др.
Извън град Троян: Местността Беклемето, Троянският манастир "Успение Богородично", Водопад “Скока” до село “Калейца”, Крушунските водопади, яз. Сопот, Храмът "Св. Николай Летни" в село Гумущник, който е построен през 1838 г. и е част от възрожденски архитектурен комплекс с историческа и художествена стойност  и  др.
Около 20:00 ч. – ресторанта или механата на хотела
- Връчване на наградите на победителите в основния конкурс на Фотопленер Охрид
- Премиера на видеоклипа заснет от Ники Пандев за фотопленер Охрид 2019
- Ще отпразнуваме заедно десетата годишнина на Фотоклуб “Осмо изкуство”. Предвидили сме скромна почерпка.


21.06.2020 - НЕДЕЛЯ
– Закуска
– Време за връщане на техниката за тестове.
– Свободно време за снимане и разходка в Троян.
– Време за обяд –  мястото ще уточним допълнително.
– Отпътуване.

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Местата за настаняване са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на таксата участие.
Желаещите да участват в годишната среща на Фотоклуб “Осмо изкуство”, трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят предплащане на таксата за участие, за да потвърдим резервациите на хотела.

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ – 14 юни 2020 година.
ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

Записването може да стане ТУК!
 
Цена за участие във Фотоклуб "Осмо изкуство" при настаняване в двойна стая:
- с две нощувки - 107 лв.
- с една нощувка (събота срещу неделя) – 67 лв.

При настаняване в единична стая цените са както следва:
- с две нощувки - 153 лв.
- с една нощувка (събота срещу неделя) – 88 лв.

Плащане:
по банков път по сметка:
"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД
Про Кредит Банк
IBAN:BG61PRCB92301015455824
BIC:PRCBBGSF
или в брой след като се свържете с Албена Тончева на следния телефон - 0888 855 022.
 
ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 14 ЮНИ 2020 год!

Цената включва:
- Заявеният брой нощувки със закуски в хотел “Троян Плаза”****.
- Ползване на сауна и фитнес център.
- Паркинг

Цената не включва:
- Транспорт
- Обеди и вечери
- Лични разходи

Забележка:
- Записаните за участие ще получат списък с техниката налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му.
- Осветление Rotolight ще бъде налично за използване по време на пленера, само при получена предварителна заявка от поне един от участниците във фотопленера.
- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

За повече информация:
02 963 58 39 – ТА Стил Травел
02 444 26 61 – Сдружение “Фотоклуб Осмо изкуство”