Индия е най-голямата страна в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма).
Древната страна с форма на диамант е най-голямата част от индийския субконтинент и се простира от хималайските върхове на север до Индийския океан на юг. Това е втората най-гъсто населена страна на планетата (след Китай) и със сигурност една от най-интригуващите. Тази разнообразна и плодородна страна, която е включвала и земите на днешен Бангладеш и Пакистан е била плячкосвана и заграбвана през вековете. Впоследствие е контролирана и колонизирана от Великобритания през по-голямата част от 19-ти и 20-ти век. През 1947 година, Индия обявява независимост и формира своя собствена страна. Разделена е от Пакистан на религиозен принцип. През 1947-1949 година се води индо-пакистанската война за спорната територия Кашмир. През 1971 година е преустановена войната с Пакистан и се образува Република Бангладеш на територията на Източен Пакистан.
В тази страна се намират някои от най-значителните чудеса на планетата направени от човека и за това е силен, екзотичен магнит за туристите.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print