ФОТОЕКСПЕДИЦИЯ “ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ …” НА ЕЗЕРОТО КЕРКИНИ

Организатори: Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 6 – 7 октомври 2018 г.
  • 2 дни/ 1 нощувка
  • С автобус

   Със съдействието на:

– Canon България

– Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma, Lowepro, LensCoat, BlackRapid, Joby, Dedolight и Walther Design за България

– Photo Shop.BG – партньор на Фотоклуб “Осмо изкуство” за програмата Клубни карти

   Защо организираме нашата фотографска експедиция през месец октомври на езерото Керкини?

– Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис“.

– Октомври е месецът когато вече тук са ятата фламинго. Къдроглавите пеликани все още ловуват на многобройни ята в северната част на езерото. Често ятата са смесени с традиционно многочисления сега розов пеликан. По това време в района на езерото могат да се видят, а при късмет и снимат редки и застрашени видове като Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав и много, много други.

– Есента е времето, когато езерото Керкини предлага невероятни гледки и за почитателите на пейзажната фотография. В огледалните му води ще видим планините Беласица, Круша и Ченгел планина, които го обграждат, а изгревите и залезите над езерото са невероятно красиви. И тъй като много от любителите на дивата фотография са и почитатели на пейзажната фотография планираме да отделим време и за този жанр, за който езерото Керкини също е много подходящо място.

  • Описание
  • Осигурена техника
  • Езерото Керкини

   Със съдействието на:

- Canon България

- Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma, Lowepro, LensCoat, BlackRapid, Joby, Dedolight и Walther Design за България

- Photo Shop.BG – партньор на Фотоклуб “Осмо изкуство” за програмата Клубни карти

   Защо организираме нашата фотографска експедиция през месец октомври на езерото Керкини?

- Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис“.

- Октомври е месецът когато вече тук са ятата фламинго. Къдроглавите пеликани все още ловуват на многобройни ята в северната част на езерото. Често ятата са смесени с традиционно многочисления сега розов пеликан. По това време в района на езерото могат да се видят, а при късмет и снимат редки и застрашени видове като Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав и много, много други.

- Есента е времето, когато езерото Керкини предлага невероятни гледки и за почитателите на пейзажната фотография. В огледалните му води ще видим планините Беласица, Круша и Ченгел планина, които го обграждат, а изгревите и залезите над езерото са невероятно красиви. И тъй като много от любителите на дивата фотография са и почитатели на пейзажната фотография планираме да отделим време и за този жанр, за който езерото Керкини също е много подходящо място.

Програма:

6 ОКТОМВРИ

СЪБОТА

7:00 ч. – Потегляне от паркинга пред стадион "Васил Левски" по маршрут: София – Кулата – Керкини.
Акредитирането на участниците в пленера ще бъде извършено в автобуса. По време на пътуването ще Ви запознаем с видовете птици, които се срещат на езерото Керкини по това време на годината.
На Благоевград ще направим кратка почивка за кафе и тоалетна. Повторна почивка ще направим при КГПП „Кулата“
По време на пътуването ще имаме възможност да си поговорим за:
- Видовете птици зимуващи в района на езерото и видове ползващи го за почивка по време на миграцията, основни принципи и фотографски подходи при заснемане на свободно живеещи диви животни и птици
- Фотографски техники прилагани при заснемането на диви животни и птици
- Изисквания към техниката - обективи, фотоапарати, аксесоари
- Маскировъчни средства - тип пончо, преносими и стационарни укрития
- Често срещани практики при снимане на диви животни и птици
- Етични норми на фотографите анималисти
- За любителите на пейзажната фотография – по време на пътуването ще уточним локациите по маршрута подходящи за снимане на пейзаж, включително изгреви, залези и звезди.
Около 10:30 ч.- 11:00 ч. – Пристигаме в района на езерото Керкини.
11:00 ч. – Първи досег с езерото Керкини – Ще направим кратък преход по източната дига на езерото започваща в близост до село Мегалохори. Тук обект за снимане са предимно водолюбиви птици, които се хранят в разливите на това място.
- Ще направим почти пълна обиколка на езерото, като ще спрем в най-южната му точка - там където е стената на язовира при село Литотопос. Тук ще спрем за кратка фотосесия и кафе.
- В района ще посетим и някой от местните рибари, за да снимаме докато споделя с къдроглавите пеликани част от дневния си улов.
- По-късно ще продължим по западната дига на езерото на север. Ще спираме на най-атрактивните места където са струпванията от птици.
- Ще потърсим струпванията на розовото фламинго и ще опитаме да го снимаме без да го изплашим.
Около 17.00 ч. Настаняване в хотел „Вила Белес“ *** в района на село Акритохори.
Около 18:00 ч. – Възможност за влизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора. Ще опитаме да снимаме залеза на слънцето, както и много птици (розово фламинго и други), които са активни по това време на денонощието. Слънцето залязва в 19:01 ч.
- Възможност за вечеря в хотел „Вила Белес" *** по предварително заявено меню. Цената на вечерята е 10 евро на човек.
v Информация за менюто участниците ще получат след записването си за фотоекспедицията.
v В ресторанта на хотела няма възможност за свободна консумация.
v През първия ден на фотоекспедиция “Керкини” не предвиждаме време за обяд, така че е добре участниците да си носят суха храна.

7 ОКТОМВРИ

НЕДЕЛЯ

Възможност за ранно ставане и снимане на изгрева и красивата панорама откриваща се от хотела към езерото Керкини и планината Круша.
- Закуска на блок маса с включени местни продукти.
- Напускане на хотела. На път за село Керкини ще посетим кея при село Мандраки. Тук освен водолюбиви птици могат да бъдат снимани / наблюдавани и някои дневни грабливи птици.
Влизане с лодка от пристана на село Керкини до заливната гора там където река Струма се влива в язовира. Тук ще снимаме ятата фламинго, и при късмет струпванията от хранещи се къдроглав и розов пеликан.
Влизането с лодки ще извършим на две групи, като групата изчакваща на сушата ще снима на подбрани места по западното крайбрежие.
Ще снимаме още: Малка бяла чапла, Голяма бяла чапла, Сива чапла, Нощна чапла, Гривеста чапла, Малък корморан, Голям корморан, Бяла лопатарка и др.
- Възможност за обед в местната таверна. Свободно време.
Около 16.30 – Отпътуване за София.
- Кратка спирка на Free shop на границата и по пътя за кафе и тоалетна.
- Пристигане в София към 21,00ч.

Осигурена техника за wildlife фотография

   SIGMA

- Телеобективи Sigma за Canon и Nikon байонет.

   120-400 mm DG OS

   150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS

   150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY

   100-400/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY

   Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

   Mount Converter Sigma MC-11 – адаптер за обективи на байонет Canon към Sony E-mount - за участниците с безогледални пълноформатни фотоапарати Sony

   CANON

- Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.

- Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.

   Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

   LensCoat

- Укрития за wildlife фотография и неопренови маскировъчни защитни калъфи за обективи.

   ДРУГИ:

   За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.

   Възможно е да бъдат осигурени и обективи за пейзажна фотография, като за целта участниците във фотоекспедицията трябва да заявят това свое желание предварително.

   Преференции:

   Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи и фотокамери Canon по време на пленера.

   Участниците в пленера ще могат да ползват телеобективи Sigma за Canon и Nikon по време на пленера.

   Участниците в пленера ще могат да поръчат за тест укритие за wildlife фотография LensCoat – с предварителна заявка при записването.

   Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство”

   Всички участници в пленерите на фотоклуб “Осмо изкуство” получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.

   Авторски права:

   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на уъркшопа запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

   Днес Езерото Керкини е най-атрактивното място за наблюдение и снимане на птици в Гърция. Всеки посетител при своята първа среща с езерото остава поразен от многообразието и изобилието на пернати. Гледка, изключително рядка за нашата географска ширина, подобна, на която може да се види, едва още на едно – две места в Европа. Вълнуващо изживяване е и срещата с редки и застрашени видове в тяхната естествена среда като: розовото фламинго, къдроглавия пеликан, малкият корморан, белооката потапница, големия креслив орел и още много други. Участието във фотопленера предоставя отличната възможност да се запознаете с основните принципи и подходи на фотографите анималисти, да опознаете дивата природа и многообразието в света на водолюбивите птици, да научите повече за тях, а защо не и да придобиете умения как да ги снимате и разпознавате в природата.

Повече информация за езерото Керкини:

   Езерото Керкини (Бутковско езеро) е разположено в източната част на Сереската котловина, в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Дисоро).

   До 1932 г. днешното езеро е представлявало обширна блатиста местност. По това време то е създадено чрез изграждане на диги по източния и западния брегове и на язовирната стена при селището Литотопус . Съвременните си очертания окончателно придобива след реконструкцията на дигите и преградната стена през 1982 г., довело до увеличаване на водния обем и нивото му. Днес площта на езерото съобразно сезона варира от 54 кm2 до 72 кm2 .

   Езерото Керкини е един любопитен пример за това, как внимателната човешка намеса е променила една природна водна еко система (тази на някогашните блатисти разливи около река Струма) и я е превърнало в полу-естествена еко система с изключително богатство на видове.

   Днес Керкини е място от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е под закрилата на Международната Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони.

   Предмет на опазване са хилядите птици, много от тях - редки и застрашени. За целта особено внимание се отделя за опазване на важните за птиците места за гнездене и за хранене: обширните разливи и плитчини, крайречните заливни гори, пространствата с водни лилии и друга водна растителност.

   Езерото Керкини дава убежище на близо 305 вида птици, повечето гнездящи тук.

   В езерото и прилежащите му територии се срещат още: 26 вида бозайници, 23 вида влечуги, 11 вида земноводни, 32 вида риби и голямо разнообразие от насекоми.

   Със своята природна красота и висока природозащитна значимост както и с приноса си за селскостопанската продукция в низината на Серес, езерото Керкини е главен фактор за благосъстоянието и развитието в района.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print