Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

  • 15 /16- 18 юли 2021г.
  • 3 или 4 дни/ 2 или 3 нощувки
  • Със собствен транспорт

   Скъпи приятели,

   В разгара на лятото бихме искали да предложим на Вашето внимание една идея, която не успяхме да осъществим в края на 2020 година поради ограниченията, които ни бяха наложени тогава.

   В “Хан Мадона” ни очакват от миналия ноември и пазят резервацията ни вече повече от половин година. Отново темата ни ще бъде пейзажната фотография, като този път може да обърнем внимание на снимането на пейзажи и след падането на нощта. Ще имаме възможност да посетим най-различни локации и да проведем редица разнообразни фотосесии през светлата и тъмната част от денонощието.

  • Теми
  • Програма
  • Условия за участие
  • Техника
  • Допълнителна информация

Теми за фотографски импровизации по време на пленера

- Пейзажна фотография - ето някои идеи за местата за фотография и разходки в района Белоградчик:

- Мислен камък, скално светилище Чачин камък, Римското кале, Каньона до ВЕЦ Фалковец, скалите над вилна зона Маркашница.

- Мегалитната пещера Лепеница и скалната площадка със звездната карта, Скалата с главата на Богинята-Майка, местността „Збегове”

- Червената църква и скалното светилище Боров камък

- Белоградчишката крепост „Калето"

- Пещера “Венеца”

- Водопад Бялата вода, село Праужда и църквата с богомилските символи

- Лопушански манастир, Клисурски манастир

 

- Фотография на звездното небе

По време на пленера ще имаме почти идеални условия за нощна фотография на звездното небе. Луната ще е в първа четвърт, което в комбинация с близостта Белоградчишките скали прави условията на пленера почти идеални за творчески импровизации на тема фотография на звездното небе. Отново, за участниците в пленера ще бъдат осигурени светлосилни широкоъгълни обективи Sigma, подходящи за такъв тип фотография. А за желаещите да експериментират с “рисуване със светлина” може да осигурим и преносими LED лампи Rotolight с контрол на цветната температура.

 

Обсъждане на снимки - Всяка вечер в ресторанта на хотела - Възможност за прожекция и обсъждане на кадрите направени през деня.

 

Настаняването ще бъде в хан “Мадона” в село Фалковец – на няколко километра от Белоградчишките скали.

Местата са ограничени, така че побързайте със записването, което можете да направите до 10 юли 2021 г.

15 Юли – ЧЕТВЪРТЪК

След 14:00 ч. - пристигане, настаняване и акредитиране на участниците в пленера в Хан Мадона, Фалковец.

Възможности за разходки и снимане за пристигналите в четвъртък:

- Фоторазходка в района – Каньона до ВЕЦ Фалковец (~2km)

- Възможност за снимане на залез в района – скалите над вилна зона Маркашница. Златен час – 20:25, залез – 21:07

19:00 ч. – Запознаване с техниката предоставена за участниците от Фотографски системи ООД.

- Презентация представяне – Sigma Global Vision и сериите обективи Art, Sports, Contemporary. Sigma фотокамери – Foveon сензор – предимства и принципи на работа.

- Sigma fp и fp L – фото, видео и кинокамери в размерите на преносим външен диск - механата на хотела.

- Rotolight – преносимо LED осветление с контрол на цветната температура

- Време за вечеря

 

16 Юли – ПЕТЪК

(поетапно се включват пристигащите в петък)

- Възможност за снимане на пейзаж по изгрев (5:00 - 6:30, изгрева е 6:02)

- Закуска.

9:00 – 18:00

- Пешеходна фоторазходка до мегалитната пещера Лепеница и до скалната площадка със звездната карта - обсерватория и древно светилище. Мястото носи особена притегателна сила, коства усилие, за да си тръгнеш от него (около 3-4 часа със снимането, 8км общо пешеходен преход).

- Разходка до скалата с главата на Богинята – Майка (около 20 - 40 минути).

- Фоторазходка с кратък пешеходен преход до местността „Збегове“ – малко известната, но много фотогенична част от масива на Белоградчишки скали.

След 14:00 ч. - пристигане, настаняване и акредитиране на участниците в пленера в Хан Мадона, Фалковец

18:30-19:30

- Дегустация на тероарни вина във винарна Боровица. (единствената малка българска винарна включена в  последните две издания на Световния атлас на виното) – ХХ лв. Дегустацията не е включена в цената за пленера и се заплаща на място.

19:30

- Възможност за снимане на пейзаж по залез и впоследствие звездно небе с млечния път около скалното светилище Боров камък.

- Възможност за нощни снимки.

Среща разговор на тема "Пейзажна фотография" и прожекция на кадри на участниците - с Галя Велева – algaivel - I част – носете си избрани кадри за прожекция и обсъждане. Тази част на срещата разговор може да отпадне ако има подходящо време и настроение за снимане на звезди.

Златен час – 20:24

Залез – 21:07

Ясна видимост на Млечния път – около и след 22:30; видимост на Галактическия център – 23:36.

 

17 Юли – СЪБОТА

- Възможност за снимане на пейзаж по изгрев (5:00-6:30, изгрева е 6:03)

- Закуска. По време на закуска разпределяне групи по позиции за снимане на залеза вечерта.

- 9:00 - потегляне към Белоградчик за посещение и фотосесия на Белоградчишката крепост „Калето" – около 2 часа.

- Снимане на панорами и детайли от подбрани места: Мислен камък, скално светилище Чачин камък, Римското кале ...

- Възможност за обяд в хана където нощуваме

14:00-19:00

- Фотосесия в пещера Венеца.

- Посещение на водопад Бялата вода, село Стакевци, с пешеходен преход (около 2 часа общо).

20:00 до 20:30 - заемане на местата по позиции за снимане на залез. С оглед на терена и височините на скалите по максимум 10-12 човека на позиция.

Неснимащите се събират на панорамната площадка пред ресторант Мислен камък за наблюдения на залеза, или на Чачин камък.

Златен час – 20:24

Залез – 21:07

- Време за вечеря.

След вечеря или по време на вечерята - среща разговор на тема "Пейзажна фотография" и прожекция на кадри на участниците - с Галя Велева - algaivel- II част. Във втората част на срещата разговор ще опитаме да се съсредоточим в прожекцията и обсъждането на кадри заснети по време на пленера. За тази цел е добре да настроите фотоапаратите си да снимат и във формат JPEG ( най-добре RAW + JPEG ), за да не се налага прожектирането на тежки RAW файлове по време на срещата. Желателно е да предадете не повече от 10-20 кадъра за прожекция и обсъждане, за да имаме време да разгледаме кадрите на всички желаещи участници.

 

18 Юли – НЕДЕЛЯ

- Закуска. 

- Напускане на хотела.

- Посещение на “Център за изкуство, занаяти и етнография” – с. Меляне, при нашия приятел дърворезбаря Чавдар. Включва външна експозиция, дърворезбарско ателие и галерия.

- Посещение на Лопушански манастир.

Възможни дестинации за разходки и снимане по пътя през Петрохан към София:

- Посещение на Клисурски манастир и на ферма за местни продукти в село Гинци.

 

Препоръчително е носенето на дълъг панталон през цялото време по преходите, и високи обувки; има доста змии в района. Всички снимащи вечер и нощно да си носят челници; прибирането до колите във всички случаи е по тъмно.

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за настаняване са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на таксата участие.

Желаещите да участват във фотопленера трябва да попълнят онлайн формата за записване и в тридневен срок да направят предплащане на таксата за участие, за да потвърдим резервациите на хотела.

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ – 10 ЮЛИ 2021 ГОДИНА ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

Записването може да стане като натиснете бутон РЕЗЕРВИРАЙ и попълните задължителните полета.

- Записаните за участие ще получат списък с техниката налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му.

- Осветление Rotolight ще бъде налично за използване по време на пленера, само при получена предварителна заявка от поне един от участниците във фотопленера.

Повече информация за някои от забележителностите, които ще посетим по време на пленера

- Дегустация  във винарна Боровица  на отбрани вина и  продукти от местни ферми.

Ще се запознаете с историята на винарната, уникалността на техните вина и ще можете да дегустирате 5 вида вина. Ще вкусите и подбрани продукти от ново регистрирани по наредба 26 малки ферми (позволяващо им директно да предлагат своите продукти). 

„Винарска изба Боровица” е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина с изявен характер и носещи спецификата на тероара, а Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за добив на грозде, от което се прави вино с отличителни характеристики.

Поради изключително ограничените количества на преработваното грозде, произвежданите в изба "Боровица"  вина са в минимални количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар. Една част от лозята са разположени под известните белоградчишки скали, върху червена песъкливо-камениста почва. 

 

- Белоградчишка крепост

Крепостта е едно двете най-добре запазени укрепителни, средновековни съоръжения в България. Разполага с три вътрешни укрепени пространства, всяко от които има възможност за самостоятелна отбрана.    

 

- Пещера Козарника

Пещерата „Козарника“ е мястото, където е открит най-старият артефакт на Европейския континент, датиран на 1.4 млн. години. Вече повече от десет години през летния период пещерата е обект на археологически проучвания с международно участие.  

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print