Wildlife фотография, Пейзажна фотография, Инфрачервена фотография, Макрофотография

С техниката на Canon и Sigma
Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 4 - 7 юни 2015 г.
  • 4 дни/ 3 нощувки
  • Със собствен транспорт
  • Програма
  • Осигурена техника
  • Полезно
  • Описание
  • Фотоконкурс
  • Етични правила
   Със съдействието на:
- Canon България
- Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България
- БДЗП
- Динафос ЕООД

Програма:

04 Юни

Четвъртък

14:00 - 16:00 - Пристигане и настаняване на участниците в къщи за гости - с. Горно поле и къщи за гости в с. Бориславци
16:00 - 17:00 - Акредитиране - в механа „Картал" на Природозащитен център Маджарово.
17:00 - 19:00 - запознаване с техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma.
19:00 - 20:00 - За участниците в модул "Wild Life": Запознаване участниците със спецификата и добрите практики за снимане от укритие. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и видовете, които могат да се срещнат в района на пленера. Лектори ще бъдат Богдан Боев - RAPTOR, Иво Зафиров, Борислав Тончев (БДЗП), Димитър Градинаров - биолог и експерт по грабливи птици към БДЗП.
Място - Природозащитен център Маджарово.
19:00 - 20:00 - За участниците в модул "Пейзаж": Запознаване участниците с маршрутите местата и времето, по което е добре да бъдат посетени за снимане през първия ден от пленера. Ще ни помага - Галя Велева - algaivel. Място - къща за гости в с. Бориславци.
20:00 - 22:00 - За участниците в модул "Wild Life": Вечеря в механа „Картал" и презентация на Марин Куртев - експерт с дългогодишен опит в мониторинг и подхранването на лешоядите в Маджарово.
20:00 - 22:00 - За участниците в модул "Пейзаж": Вечеря в къща за гости - с. Бориславци. Обсъждане между участниците в модул "Пейзаж", плановете за снимане за следващия ден.

05 Юни

Петък

Екипите участващи в програма "Снимане на лешояди от укритие" през този ден се събират пред Природозащитен център Маджарово.
03:30 - Отпътуване за местата на укритията.
04:30 - 05:30 - Настаняване в укритията.
05:30 - Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 4 юни вечерта.
- Участниците в програмата "Снимане на черни щъркели и пойни птици" заемат местата преди 6:00 ч. Продължителността на престоя в укритието е по преценка на снимащия.
- Участниците в модул "Пейзажна фотография" потеглят по предварително уточнения маршрут за деня в 6:00 ч.
20:00 - 22:00 - Вечеря по местата за настаняване.

06 Юни

Събота

Екипите участващи в програма "Снимане на лешояди от укритие" през този ден се събират пред Природозащитен център Маджарово.
03:30 - Отпътуване за местата на укритията.
04:30 - 05:30 - Настаняване в укритията.
05:30 - Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 5 юни вечерта.
- Участниците в програмата "Снимане на черни щъркели и пойни птици" заемат местата преди 6:00 ч. Продължителността на престоя в укритието е по преценка на снимащия.
- Участниците в модул "Пейзажна фотография" потеглят по предварително уточнения маршрут за деня в 6:00 ч.
20:00 - 22:00 - Гала вечеря за всички участници в пленера в механа "Картал" - Природозащитен център "Маджарово"! Официално закриване на пленера!

07 Юни

Неделя

9:00 - 13:00 - Възможност за организиране на кратък преход за снимки на тема пейзаж и макро и събиране на полускъпоценни камъни.
13:00 - 14:00 - Обяд
14:30 - Отпътуване

Осигурена техника за участниците в двата модула:

   Canon
   Фотокамери:
   Ще бъдат осигурени подходящи фотокамери за снимане на wild life и пейзаж. Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.
   Обективи:
   Подходящи обективи за заснемане на wild life с фокусни разтояния до 800 мм. и за заснемане на пейзаж. Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.
   Конвертори:
   Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.
   WiFi Трансмитери: Конкретните модели ще бъдат обявени допълнително.
   Sigma
- Sigma 150-600 mm F 5-6.3 DG OS HSM Sports
- Sigma 150-600 mm F 5-6.3 DG OS HSM Contemporary
- Sigma 120-400 mm F 4.5-5.6 DG OS HSM APO
- Телеконвертори от ново поколение Sigma TC-2001 и TC-1401
- Sigma обективи от серията Art - 24/1.4 DG HSM Art, 35/1.4 DG HSM Art, 50/1.4 DG HSM Art, 18-35/1.8 DC HSM Art, както и други обективи подходящи за пейзажна фотография като Sigma 10-20/4-5,6 DC HSM и др.
   Преференции:
- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.
- Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.
- Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.
- Възможност за използване на стативи и аксесоари Joby и филтри подходящи за пейзажна и инфрачервена фотография по време на пленера.
- Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография.
- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"
   Авторски права
   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

Информация за местността и укритията за снимане - за участниците в модул "Wild Life"

   В средното си течение река Арда образува множество красиви меандри. Едни от най-впечатляващите и лесно достъпни за любителите на природните феномени са тези на входа на язовир "Ивайловград" между Маджарово и Бориславци. Меандрите на Арда заедно с нейните пясъчни плажове, язовир "Ивайловград", внушителният скален пръстен около Маджарово и изключително богатото гео и биоразнообразие формират уникален по рода си природен комплекс с много голям потенциал за развитие на екологичен и специализиран туризъм.
   Укритие „Балджа"
   Време за път до укритието - 30 мин., от които 15 мин. офроуд.
   Разполага с 4 амбразури и е предвидено за 4 до 8 души. ( Снима се „на смени" като двете групи - всяка от по 4 човека се редуват)
   Укритието разполага с WC.
   Укритието разполага със столове с регулиране на височината и панорамни прозорци с размери 0.9 x 0.35m.
   Диапазон на обективите: 400 - 500mm. Позволява се и има отлични възможности за снимане на хищните птици в полет.
   Видове които могат да бъдат заснети: Белоглав лешояд, Египетски лешояд, Гарван, Лисица, Скален орел, Обикновен мишелов, Морски орел, Черна каня, Царски орел, Вълк.
   Укритие „Котата"
   Намира се в близост до Природозащитния център. Мястото предлага изключително живописна гледка.
   Укритието разполага с 2 амбразури и е предвидено за 2-ма души.
   Има трета амбразура от която се снимат пойни птици.
   Предоставя възможност за снимане на застинали кадри с пейзаж.
   Снимат се и лешояди в полет. Панорамни снимки.
   Тук обекти са египетски лешояд, черна каня, групи белоглави лешояди.
   Разстояние за снимане 36м.
   Препоръчителни са телеобективи с минимално фокусно разстояние 400 мм. Оптимален вариант 500мм с конвертор 1,4x.
   В укритието няма WC.
   Програма "Снимане на черни щъркели и пойни птици"
   Провежда се в ранните часове на деня. Снима се от маскировъчно укритие или с маскировъчно 3D пончо. Локациите за снимане са предварително установени в близост до местата за хранене, предпочитани от черните щъркели и пойните птици.
   Информация за местностите предвидени за посещение от участниците в модул "Пейзажна фотография"
   Връх Шейновец
   Връх Шейновец се намира в източния дял на Родопите на територията на община Любимец, североизточно от с. Вълче поле, община Любимец и югозападно от с. Мезек, община Свиленград, в близост до българо-гръцката граница. Височината му е 703,6 метра. Върхът е известен сред местното население още и с турското име Курт кале - в превод "Вълчата крепост".
   Тук на 5.10.1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите котата войници от 30-ти Шейновски полк, дал името на върха. На самия връх има издигнат паметник в памет на загиналите. Днес на върха се издига телевизионна кула с височина над 100 метра, която се забелязва отдалече. При хубаво и ясно време от върха се вижда Бяло море в Гърция. До самия връх може да се стигне с автомобил като се мине през село Мезек.
   Крепост в село Мезек
   Мезешка крепост - по пътя за Шейновец (Неузетикон или Неутзикон) е средновековно византийско укрепление изградено през 11 - 12 век западно от днешното село Мезек, Община Свиленград. Разположена е на издължена тераса, оформена в подножието на стръмно разклонение на североизточните Родопи, носещо името Св. Марина или Гората. Местното население нарича крепостта „Калето". Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда.
   Мезешката крепост се намира непосредствено до село Мезек при надморска височина около 210 метра. До нея се достига по път от западния край на селото водещ до връх Шейновец. Крепостта е на около километър северно от гръцката граница, за което говори и военно съоръжение на мястото на най-източната кула, изградено по времето на Студената война.
   Крепостта попада в рамките на природна забележителност "Калето" за защита на скални образувания.
   Село Сеноклас и пътя до него
   Село Сеноклас се намира в източната част на Родопите, в Южен централен регион, в близост до река Арда и турската и гръцката граници.
   В с. Сеноклас се намира най-старата църква в община Маджарово, построена 1858 година, от майстор Георги Борумсуза от с. Устово, Смолянско. През 1913 година, църквата е опожарена, възстановяването става през 1921 година, която е наречена от местното население "Св. Архангел Михаил".
   Меандрите на Арда край Маджарово
   Язовир Ивайловград
   Фотопленерът ще се проведе от 4 до 7 юни 2015 г. Тази година в програмата на пленера сме предвидили възможности за всички любители на природата и фотографията, като програмата на пленера е разделена на два модула:
   Модул "Wild Life" - снимане на лешояди от укритие и черни щъркели и пойни птици
   Модул "Пейзажна фотография" - снимане на пейзаж, инфрачервена и макрофотография сред природата.

МОДУЛ "WILD LIFE"

   В модул "Wild Life" като консултанти ще сe включат Богдан Боев (raptor), Ивайло Зафиров и Борислав Тончев (БДЗП).
   Участниците в модул "Wild Life" ще имат следните възможности:
1. "Снимане на лешояди от укритие"
2. "Снимане на черни щъркели и пойни птици".

МОДУЛ "ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ"

   В модул "Пейзажна фотография" ще ни помага Галя Велева - algaivel. Желаещите да заснемат пейзажа по метода на инфрачервената фотография ще могат да направят това с помощта на колегата Андрей Недялков и осигурените за целта филтри.
   Участниците в модул "Пейзажна фотография" ще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи подбрани от организаторите на пленера като меандрите на река "Арда", връх "Шейновец", село "Сеноклас" и др.

МОДУЛ "WILD LIFE"

1. Снимане на лешояди от укритие
   Укритията, които ползваме са „Балджа" и „Котата". Те имат общ капацитет 14 човека на ден.
   Всеки участник в пленера ползва избрано от него укритие през един от дните за снимане, съответно - 5-ти или 6-ти юни 2015 г.
Участниците в пленера посочват при заявката си, кое укритие желаят да ползват и през кой от дните. Запълването на местата става по реда на записването. Влизането и напускането на укритията става по тъмно.
   Осигурена е подходяща техника (фотокамери и обективи с подходящи фокусни разстояния - пълния списък на техниката предоставена от Canon и Sigma може да видите по-долу в програмата) за снимане на птици със съдействието на Canon България. За всяко укритие ще бъдат подсигурени нужния брой фотокамери със съответните обективи и стативи за тях. Участниците трябва да носят само карта памет (Compact Flash и/или Secure Digital).
2. Програма "Снимане на черни щъркели и пойни птици"
   За желаещите са осигурени маскировъчни 3D-пончота и маскировъчни укрития. Организаторите водят снимащите до предварително установените подходящи места. Снима се със собствена техника. При положение, че осигурената техника не е заета на 100% в укритията, може да се използва и част от нея.
   Заявката за "Снимане на черни щъркели и пойни птици" се дава при записването.
   ЛЕКТОРИ
   Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат известните български wildlife фотографи Иво Зафиров и Богдан Боев - RAPTOR, Димитър Градинаров - биолог и експерт по грабливи птици към БДЗП, Марин Куртев - експерт с дългогодишен опит в мониторинг и подхранването на лешоядите в Маджарово и Борислав Тончев от БДЗП.

МОДУЛ "ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ"

   За участниците в модул "Пейзажна фотография" сме предвидили посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места в близост до района на провеждане на пленера с характерни и красиви гледки.
   За желаещите да се опитат да заснемат пейзаж по метода на инфрачервената фотография ще бъдат осигурени съответните филтри. Участниците в модул "Пейзаж" ще могат да ползват техника от Canon и Sigma, като за тях ще бъдат запазени обективите с подходящи фокусни разстояния за пейзажна фотография. Участниците ще имат възможността да работят по темата "пейзажна фотография" заедно с известната с пейзажните си творби Галя Велева - algaivel.
   Някои от предвидените места за посещение и снимане са:
- Връх Шейновец
- Крепост в село Мезек
- Село Сеноклас и пътя до него
- Меандрите на Арда край Маджарово
- Язовир Ивайловград
   След пленера ще проведем фотоконкурс за най-добра wildlife и пейзажна снимка и wildlife и пейзажен видеоклип направени по време на пленера "Маджарово - Вулканът на лешоядите". Право на участие в конкурса имат всички участници във фотопленера.
Конкурсът се провежда със съдействието на нашите партньори от Canon България, БДЗП, Динафос и Фотографски системи.
   Желаещите да участват в фотоконкурса за най-добра фотография и най-добър видеоклип заснети по време фотопленера трябва да изпратят на адрес 8artclub@gmail.com.
   За конкурса за фотография - до 8 кадъра във формат JPEG.
   За конкурса за видеоклип - 1 видеоклип с дължина до 3 минути.
   Изисквания към снимките:
   Минимален размер по дългата страна - 3000 пиксела
   Снимките трябва да бъдат наименовани по следния начин - Номер на бадж_Пореден номер на снимката
   Пример: Участник с бадж номер 008 предава 2 кадъра със следните имена за участие в конкурса:
   008_01
   008_02
   Изисквания към видеоклиповете:
- Дължина до 3 минути.
- Клиповете трябва да бъдат наименовани по следния начин -
- Номер на бадж_video
   Пример: 008_video
   Жури в състав:
1. Председател
2. Представител на Canon България
3. Представител на БДЗП
4. Представител на Фотографски системи
5. Представител на Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство"
Точния състав на журито е в процес на уточняване и ще бъде обявен допълнително.

ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ

   БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!
1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават
2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. жеевещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспектите от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и ползвателите на снимки на диви животни.
3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт. Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт.
4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития.
5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие.
Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.
6. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за хранене на малките.
7. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните.
8. Търпение, бавни и плавни движения и тишина - това са основните максими при снимането на диви животни.