Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

Пейзажна фотография
Дискусия с водач ИВАН МИЛАДИНОВ
  • 2/3 - 5/6 декември 2022 г.
  • Със собствен транспорт
  • Откриване на изложбата – 19 декември 2022 г.
Организатори:
  • Фото Клуб „Осмо Изкуство”
  • ТА “Стил Травeл”
Със съдействието на:
  • Canon България
  • Фотографски Системи
  • Рибарско сдружение “Морски сговор”- Бургас
  • Бургаска Фотографска Общност
Здравейте Приятели,
След около месец е един от най-важните православни празници Никулден. На Никулден
православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите.
На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден става разделянето на спечеленото през сезона. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.
 
И така, в дните преди Никулден Ви предлагаме един фотопленер посветен на живота и труда на рибарите в рибарското селище “Ченгене Скеле” край Бургас. В рамките на няколко дни ще имаме възможност да проследим тяхното ежедневие, макар и за кратко ще се опитаме да заживеем с техните болки и радости и да ги пресъздадем чрез средствата на фотографията.
Ако есенния риболов продължава все още и  метеорологичните условия позволяват, или както самите рибари казват “ … ако Свети Никола даде …” ще имаме възможност да се разходим с рибарска лодка по каналите на селището и може би да наблюдаваме и снимаме рибарски труд в морето близо до брега.
През първата вечер на пленера ще имаме възможност да се съберем на вечеря заедно с рибари от селището в рибарския клуб “Морски сговор”, като имаме договореност с рибарите да ни осигурят за вечеря продукти от техния улов.
 
С нас ще бъде и фотографа Иван Миладинов, който прояви спонтанен интерес към темата на пленера. След това се роди и идеята заедно с Иван да организираме дискусия на тема “Как си представям моите кадри, по темата на пленера?”
 
След пленера ще проведем блиц конкурс за определяне на най-добрите кадри заснети по време на мероприятието. Те ще бъдат отпечатани със съдействието на Canon България и на 19-ти декември – Никулден по стар стил –  ще се върнем в рибарското селище, за да открием изложбата от пленера.
Така че, ако имате възможност – подготвайте се за второ посещение на рибарското селище “Ченгене скеле” между 17-ти и 19 декември 2022 година.
Допълнително ще изпратим на участниците в пленера регламента на блиц конкурса за подбор на кадрите за изложбата.
Бонус към темата на пленера за любителите на wildlife фотографията е розовото фламинго, което напоследък населява влажните зони около гр. Бургас и Поморие. И поради възможността освен по темата на пленера, да заснемем и някои и друг кадър на розово фламинго, колегите от Фотографски системи ще осигурят и по-дълга оптика подходяща за снимане на птици. Разбира се, участниците в пленера ще имат възможност да поръчат за тест и ползване по време на пленера и други обективи Sigma. До 5 дни преди началото на пленера, записаните за участие ще получат списък с обективи, които е възможно да поръчат за ползване и тест.
Ще бъдем настанени в хотел “Камъните” в бургаския квартал “Сарафово”.

Програмата на фотопленера може да претърпи промени в зависимост от снимачните условия или промяна на времето!

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print