ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ" “СРЕДЕ ЛЯТО” – РОДОПСКИЯ ЕНЬОВДЕН И ПРИРОДАТА НА ЗАПАДНИ РОДОПИ

Организатор: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство”
  • 31 юли - 2 август 2015 г.
  • 3 дни/ 2 нощувки
  • Със собствен транспорт
Мугла 2015
  • Програма
  • Полезна информация
  • Среде лето

   Със съдействието на:

- Фотографски системи - официален представител на Sigma, Lowepro и Joby за България и търговски партньор на Dedolight

Програма:

31 юли

Петък

14:00 - 16:00 - Пристигане и настаняване на участниците в хотел "Мугла" и къщи за гости в селото.

16:00 - 17:00 - Акредитиране на участниците в пленера - ресторанта на х-л "Мугла"

17:00 - 18:00 - снимане на брането на билки за празника "Среде лето" в околностите на селото.

18:00 - 20:00 - Свободно време за снимки в селото.

След 20:00 ч. - Време за снимане в режимно време и нощна фотография. На желаещите ще помага Галя Велева - algaivel.

За снимките на хора по време на брането на билки и празника "Среде лето" за участниците в пленера ще бъдат осигурени светлосилни обективи от серията Art на Sigma и LED осветление Dedolight Ledzilla.

След 21 ч. - Време за вечеря и обсъждане на заснетите кадри през деня.

01 август

Събота

06:30 - 07:00 - Закуска, която не е за изпускане!

07:00 - 12:00 - Offroad обиколка по маршрут: с. "Мугла" - с. "Чамла" - местност "Чаирите" - с. "Мугла". При възможност ще стигнем и до местността "Пияната гора".

Offroad обиколката не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително. Желаещите да се включат в offroad обиколката, трябва да заявят това при записването за пленера, като отбележат желанието си в полето "Забележка".

Около 12:30 - Прибиране в селото за обяд и почивка.

13:00 - 14:00 - Време за обяд.

Следобяд - две възможности за снимане:

- Снимане на празника "Среде лето" и участниците в него, използвайки автентичния екстериор на селото.
- Разходка до "Казанджи дере" - "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са дълбоки около 1,50 метра много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват.

Около 19:30 - Възможност за фотография в режимно време.

20:30 - време за вечеря. Слайдшоу и обсъждане на кадрите направени през деня с Галя Велева - algaivel.

Възможност за нощна фотография в околностите на с. Мугла.

02 август

Неделя

08:00 - 08:30 - Закуска, която не е за изпускане!

08:30 - Потегляне към изоставена махала "Касъка", намираща се в близост до с. Мугла.

09:00 - 12:30 - Време за снимки в махала "Касъка" и с. Мугла.

13:00 - 14:00 - Обяд в ресторанта на с. Мугла.

Около 14:30 - Отпътуване

   Препоръчителна екипировка:

   Снимачна техника (фотоапарат, обективи), статив, дистанционно, поляризационни и неутрално сиви филтри, туристически обувки и дрехи.

   Преференции:

- Участниците в пленера ще могат да използват демонстрационна техника Sigma, Benro, Dedolight и Joby.

- Използване на специфична осветителна техника - LED лампи Dedolight.

- Талон за 5% отстъпка при покупка на продукти Sigma и Dedolight и 10% отстъпка при покупка на продукти Lowepro и Joby.

- Участниците в пленера ще могат да използват демонстрационни планинарски раници Lowepro и стативи Joby и Benro по време на снимачния процес - при подадена предварителна заявка.

- Възможност за използване на панорамна глава за 360 градуса панорама от Benro - при подадена предварителна заявка.

- Демонстрационните продукти на Lowepro, Joby и Dedolight ще могат да бъдат закупени от участниците след пленера при преференциални условия.

- Продуктите на Sigma, Dedolight и Joby са предоставени за пленера с любезното съдействие на фирма Фотографски системи ООД.

   Авторски права

   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.

   "Среде лето" е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август - слънчев кръговрат. „Среде лето" бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница.

   Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ - за всеки член от семейството и една по- голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят" - пеят китките.

   На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи - символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза" до вода да "поят" - пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най - възрастната жена взема една от китките и „плиска" с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае.

   Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print