Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

Пейзажна фотография
  • 30 юли - 02 август 2021г.
  • 4 дни/ 3 нощувки
  • Със собствен транспорт

   Скъпи приятели,

   За 11-та поредна година ви каним на традиционния фотопленер на Фотоклуб “Осмо изкуство” в с. Мугла. В края на месец юли, по време на традиционния за селото празник “Среде Лето” ще посетим отново това отдалечено Родопско селце. С нас отново ще бъдат народната певица Сийка Хълбукова и гайдарят Атанас Младенов, за да ни помогнат да усетим и ако можем да пресъздадем в нашите фотографии, емоцията предизвикана от Родопската песен и необятната родопска природа. По време на офроуд обиколката на 31 юли (събота) ще можем да организираме фотосесии с народните изпълнители, да снимаме красотата на природата в района на Мугла, Чамла и Чаирите, да  ескпериментираме с пейзажна фотография през деня, в златния и синия час, и  след настъпването на нощта.

   По стара традиция на 2 август групата за автентично пеене към читалище „Г.С.Раковски- 1947 г.” – с. Мугла ще изпълни хилядолетният обичай, „Среде лето”. Втори август тази година се пада в понеделник и по тази причина решихме да организираме фотопленера с опция за три нощувки, което ще позволи на желаещите да останат до понеделник и да станат (фото)свидетели на този древен празник.

   През първата вечер на пленера ще обявим и резултатите от конкурса “ПЪТЯТ КЪМ МУГЛА”

   Обсъждане на снимки – Всяка вечер в ресторанта на хотела – Възможност за прожекция и обсъждане на кадрите направени през деня.

   Местата са ограничени, така че побързайте със записването, което можете да направите до 23 юли 2021г.

   Участниците в пленера ще могат да заяват за ползване подходящи Арт обективи Sigma и преносимо осветление Rotolight, за да не са зависими само от външните светлинни условия.

  • празник "СРЕДЕ ЛЕТО"
  • ПРОГРАМА

Малко повече информация за празника “Среде Лето”

„Среде лето” е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника - посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август – слънчев кръговрат. „Среде лето” бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница.

Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ – за всеки член от семейството и една по- голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят" – пеят китките.

На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи – символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза” до вода да "поят" – пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най – възрастната жена взема една от китките и „плиска” с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае.

Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

30 юли – Петък

След 14:00 ч. – Пристигане и акредитиране на участниците.

– Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла.

– За заинтересуваните – Презентация представяне – Sigma Global Vision и сериите обективи Art, Sports, Contemporary. Sigma фотокамери – Foveon сензор – предимства и принципи на работа.

- Sigma fp и fp L – фото, видео и кинокамери в размерите на преносим външен диск - механата на хотела.

- Rotolight – преносимо LED осветление с контрол на цветната температура

– ресторанта на х-л “Мугла”.

 

31 юли – Събота

Сутринта – Закуска, която не е за изпускане!

Около 11:00 ч. – Потегляме на Offroad обиколка по маршрут: с. “Мугла” – местност “Чаирите” – с. “Чамла” – с. “Мугла”. При възможност ще стигнем и до местността “Пияната гора”. С нас ще бъде народната певица Сийка Хълбукова, заедно с гайдаря Атанас Младенов, с които ще можем да проведем фотосесии на различни места от маршрута.

– Възможност за обяд на открито

– По време на офроуд разходката – Възможност за фоторазходка в местностите по маршрута на Offroad обиколката

– На залез слънце – фотосесия “Излел е Делю Хайдутин” - със Сийка Хълбукова и Атанас Младеновпо върховете на Родопите.

След фотосесията – Възможност за фотография в режимно време и снимане на звезди.

Вечерта – Прибиране в селото. Вечеря и купон с народните песни на Сийка Хълбукова.

 

01 август – Неделя

– Закуска, която не е за изпускане!

През деня – Свободно време за разходка и снимане в селото и околностите.

– Разходка и снимане в селото – може да видите изоставеното училище в селото, да потърсите жители на селото, с които да се срещнете и да снимате

– Разходка до “Казанджи дере” – “Казанджи дере” всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са  дълбоки около 1,50 метра  много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват. 

махала Касъка – изоставена махала в близост до село Мугла, която преди години е имала собствено училище, а сега е “вилната зона” на селото.

– Подготовка за Обичая “Среде Лето” – представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с.Мугла. Времето и мястото на “брането на китки” за обичая “Среде лето” ще бъде уточнено допълнително.

 

02 август – Понеделник

– Закуска, която не е за изпускане!

– Обичай “Среде Лето” – представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с.Мугла.

– Свободно време за снимки в селото.

– Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.

– Отпътуване

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print