Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

31 юли – 2 август 2020 г.
Природата, хората и обичаите на Родопите
  • 10 години фотопленери "Забравените Родопи"
  • 10 години фотоклуб “Осмо изкуство”

Скъпи приятели,

   Едно от първите мероприятия организирани от Фотоклуб “Осмо изкуство” през далечната 2010 г.беше фотопленерът “Забравените Родопи”. През тези години  заглавието, което тогава измислихме заедно с Весяка се превърна в емблема на клуба и Фотопленер “Забравените Родопи” събираше участници понякога и по два пъти в годината. В с. Мугла празнувахме 5-тата годишнина на клуба, а
сега, когато и клуба и самия Фотопленер отбелязват 10 години съответно от създаването си и първото си провеждане, Ви каним отново да посетим това отдалечено Родопско селце и нашите приятели там. С нас отново ще бъдат и народната певица Сийка Хълбукова и гайдарят Атанас Младенов, за да ни помогнат да усетим и ако можем да пресъздадем в нашите фотографии, тръпката от емоцията на Родопската песен и акустиката на мистичната Планина. По време на офроуд обиколката ще можем да организираме и фотосесии с народните изпълнители, на предварително избрани, подходящи за целта места. На 2 август сутринта ще имаме възможност да снимаме обичая “Среде Лето” изпълнен от групата на народно читалище „Георги Сава Раковски“ с. Мугла.

   Участниците в пленера ще могат да заяват за ползване подходящи Арт обективи Sigma и преносимо осветление Rotolight, за да не са зависими съвсем от външните светлинни условия.

  • Описание
  • Празник “Среде Лето”

Ден 1

След 14:00 ч. – Пристигане и настаняване на участниците.– Акредитиране на участниците в пленера – ресторанта на х-л “Мугла”– Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла.– За заинтересуваните – Презентация – възможност за запознаване с техниката предоставена отФотографски системи за ползване от участниците в пленера – обективи Sigma и осветление Rotolightи Dedolight – специфики, предимства и методи на използване. По време на презентацията с ГенчоПетков ф.х. EFIAP ще си отговорим на въпроса – “Как да правим по-добри снимки като се научим даконтролираме светлината?” – ресторанта на х-л “Мугла”.

Ден 2

Сутринта – Закуска, която не е за изпускане!Преди обяд – Свободно време за разходка и снимане в селото и околностите.За тези, които посещават с. Мугла за първи път – възможности за разходки и снимане:– Разходка до “Казанджи дере” – “Казанджи дере” всъщност е едно малко дере, обвито цялото вскална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те саиздълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са дълбоки около 1,50 метра много приличатна казани, откъдето идва и името на този резерват.– махала Касъка – изоставена махала в близост до село Мугла, която преди години е ималасобствено училище.Около 15:00 ч. – Потегляме на Offroad обиколка по маршрут: с. “Мугла” – с. “Чамла” – местност“Чаирите” – с. “Мугла”. При възможност ще стигнем и до местността “Пияната гора”. С нас ще бъденародната певица Сийка Хълбукова, заедно с гайдаря Атанас Младенов, с които ще можем дапроведем фотосесии на различни места от маршрута.На залез слънце – фотосесия “Излел е Делю Хайдутин” – със Сийка Хълбукова и Атанас Младеновпо върховете на Родопите.След фотосесията – Възможност за фотография в режимно време и снимане на звезди.Прибиране в селото. Празнична вечеря и купон с народните песни на Сийка Хълбукова.

Ден 3

Закуска, която не е за изпускане!– Обичай “Среде Лето” – представен от групата на народно читалище „Георги Сава Раковски“с.Мугла.– Свободно време за снимки в селото.– Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.– ОтпътуванеПрепоръчителна екипировка:Снимачна техника (фотоапарат, обективи), статив, дистанционно, поляризационни и неутрално сивифилтри, туристически обувки и дрехи.

Малко повече информация за празника “Среде Лето”

   „Среде лето” е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника - посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август – слънчев кръговрат. „Среде лето” бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва
към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница.

   Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ – за всеки член от семейството и една по-голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят"– пеят китките.

   На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи – символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза” до вода да "поят" – пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най – възрастната жена взема една от китките и „плиска” с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае.

   Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print