Класически портрет от началото на миналия век, репортаж

Фотографска работилница "Класическа фотография от началото на XX век"
Организатори: Фото Клуб „Осмо Изкуство", Фотостудио „Деков" и ТА „Стил Травел" ЕООД
  • 19 - 21 август 2011 г.
  • 3 дни/ 2 нощувки
  • Със собствен транспорт
  • Описание
  • Фотоконкурс
  • Допълнителна информация

   Със съдействието на:

- Ансамбъл "Българе"

- Кметство "Жеравна"

- ЕАК "Златоград"

   Място на провеждане: Жеравна, Международен фестивал на фолклорната носия.

   В продължение на три дни ще се потопим в неповторимата атмосфера на Фестивала на фолклорната носия в с. Жеравна. Ще изградим автентично фотографско ателие на територията на фестивала и ще извършим фотографски скок във времето, за да почувстваме идеите и настроението на първите фотографи по нашите земи, които са подготвяли ръчно материалите си за снимане, и са копирали снимките по контактен метод на естествена светлина. По време на този фотопленер ще имате възможността да работите по стари класически методи още от зората на фотографията. Целта е заедно с останалите участници във фестивала на фолклорната носия, да се пренесем във времената, преди 100 години и да пресъздадем максимално автентични изображения по методите на класическата фотография. Същевременно ще останем верни на принципа на така наречения фотопленер. Plain Air означава на открито, на чист въздух - на поляната , на която се провежда фестивала, всички пленеристи ще имат възможността да създадат своя вълнуващ фоторазказ за бита на нашите пра дядовци и баби преди 100-150 години. Тези, които ще се учат на занаят в нашето фотоателие от преди 100 години, ще имат възможност да придобият основни познания за това, как са се правили снимките в началото на миналия век, да правят класическа портретна и репортажна фотография, да копират по контактен принцип от негативи формат 9х12 и 24х35 см. Разбира се всички участници в пленера ще имат възможност да работят и репортажно, като единственото изискване е да използват адекватна на условията на фестивала фототехника.

   Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия.

   Забранено е използването на камери и фотоапарати на територията на фестивала. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.

   Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.

   Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки и др.

   Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.

   Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.

   Забранени са съвременни шапки и кърпи. Позволено е използването на калпаци, бели кърпи против слънце и забрадки.

   Забранено е използването на слънчеви очила.

   За да не се разваля приятното преживяване на останалите, препоръчваме на пушачите да използват кибрит вместо запалка и ако е възможно, цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Добре е да си носите нож и пешкир.

КОНКУРС

   След пленера ще се проведе фотоконкурс за най-добри снимки, направени по време на международния фестивал на народната носия.

   Членове на журито ще бъдат лекторите на работилницата по класическа фотография.

   Филмите заснети от участниците по време на фестивала ще бъдат проявени и сканирани след пленера и на всички участници ще бъдат изпратени техните снимки в електронен формат, за да си изберат кадрите, с които да участват в конкурса. Тези кадри ще бъдат копирани по класическа технология и след това журито ще избере победителите и участниците в изложбата. Филмите ще бъдат изпратени на участниците след приключване на копирането на кадрите за изложбата.

   Изложбата от фотопленер "Скок във времето" ще бъде открита в залата на Мултимедийна Работилница през октомври 2011 година.

   Право на участие в конкурса имат всички акредитирани участници в пленера. Всеки участник може да предаде до 10 отделни фотографии за участие в конкурс на Фотопленер "Скок в миналото". Серия от 3 до 6 фотографии се приема за една творба, като журито си запазва правото да селектира серията. За участие се допуска по една серия от автор. 

   Забележка:

   Представители на организаторите и журито могат да участват със снимки в изложбата към конкурса, но не и в конкурсната надпревара и разпределението на наградите.

   В края на пленера, участниците ще предадат заснетите филми на организаторите на пленера.

   Филмите ще бъдат проявени във фотостудио Деков в София.

   Организаторите се ангажират да изпратят на всички участници в пленера, техните кадри сканирани в електронен формат.

   След като получат сканираните кадри, участниците в пленера трябва да изберат тези, с които ще участват в конкурса и да върнат тази информация на организаторите на е-мейл - 8artclub@gmail.com, като файловете трябва да бъдат преименувани по следния начин.

   Именоване на файловете за конкурса:

- Единичните снимки за конкурса трябва да бъдат именовани по следния начин: номера на баджа на участника, нула, пореден номер на снимката от 1 до 5.

   Пример: Участник с бадж № 078 - именова снимките за конкурса по следния начин:

- Снимка 1: 07801

- Снимка 2: 07802

- Снимка 3: 07803

- Снимка 4: 07804

- Снимка 5: 07805

   Снимките от една серия трябва да бъдат именовани по следния начин: номера на баджа на участника, нула, пореден номер на снимката от 1 до 5, долна черта, номерация на снимките в серията съответно от 1 до 6.

   Пример: Име на серия от 6 снимки подадена за участие в конкурса от участник с бадж № 078:

- 07801_1 до 07801_6

   Подадените за конкурса кадри ще бъдат копирани по оптичен път и ще бъдат предоставени за журиране. Всеки автор ще получи филмите си след като бъдат копирани снимките за изложбата. 

   Награди осигурени от "Мултимедийна Работилница АД", клуб "Осмо Изкуство" и туристическа агенция "Стил Травъл", хотел "Екокъща Жеравна" и Спа-комплекс "Старо Бърдо"

   За най-добра репортажна снимка направена със стар фотоапарат по време на фестивала - Уикенд за двама в Жеравна от "Екокъща Жеравна"

   За най-добър фоторазказ - Безплатно участие в някой от следващите фотопленери организиран от фотоклуб "Осмо Изкуство" в България.
За най-автентично изглеждащ класически портрет направен по време на фестивала в Жеравна - Ваучер за фотографски курс по избор от Мултимедийна Работилница.

   За най-добър кадър представящ групите за автентичен фолклор - Уикенд за двама от Спа-комплекс СТАРО БЪРДО - Жеравна

   Преференции:

- Участниците в пленера ще получат по 3 черно бели филма, 35 мм или тип 120, в зависимост от фотокамерата с която ще снимат.

- Осигурено проявяване за филмите, с които ще се участва в конкурса към пленера.

- За участниците в пленера ще бъдат осигурени допълнителни филми на преференциални цени.

- Ваучер за 5% отстъпка за всички фотографски продукти и услуги предлагани от Мултимедийна Работилница АД

   Авторски права

   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print