Репортаж от миналото..., или българските обичаи са живи

Репортаж, Репортажен портрет, Сцена
Организатори: Община Дупница, Фотоклуб "8-мо изкуство" и “Стил Травeл” ЕООД
  • 19 – 21 февруари 2010 г.
  • 3 дни/ 2 нощувки
  • Със собствен транспорт
   Информация за обичая Кушия
   Кушия – надбягване с коне на Тодоровден. Обичай, в който участват главно момци за женене. Те почистват конете, накичват ги, обличат се с нови ризи и ги извеждат за надбягването. Победителят се награждава – конят получава най-често юзда, а неговият стопанин – риза или пешкир. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде се посреща радушно, а конят му се напоява с вода. С участието си момците показват своите умения и готовността си за брак.
  • Обичаи
  • Програма
  • Конкурс

   Съботата след Сирни Заговезни. Празнува се главно за здраве на конете. Това определя и основните обредни действия в обичайно-празничния комплекс.
Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакина раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна.
   От обредните хлябове се слага и и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.
   Най-интересният момент от Тодоровден е кушията. На празника се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата. В Западна България младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица и отгоре специален колак. Невестите остават навън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът 'отчита донесеното'. По пътя до къщи те и другите жени ритат невестите. Върнатата царевица разпръскват по градините, за да расте посятото.
   В някои райони се изпълнява и друга интереснаобредна практика за здраве и плодовитост. Сутринта на празника младата булка приготвя малки хлебчета. Празнично облечена, тя обикаля домовете на близки и роднини, раздава от тях, а домакините и пожелават деца. Накрая отива при родителите си, където са и зетят, и свекървата и се слага обща трапеза.
   Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслитена конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.
   В Родопската област е известен обичаят Бекане. След църковната служба домакинята дава на всеки от семейството да хапне по няколко зърна от натопен в топла вода предишния ден грах. От него хвърля към тавана по една шепа за всички и за добитъка. Момите нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избраниците си, а те им връщат подаръци.
   Гостува се на именниците.

19 Февруари (Петък)
15:00 - 21:00 – Пристигане и настаняване на участниците в гр.Дупница - хотел “Автомагистрали Хемус”
15:00 - 21:00 ч. – Акредитиране на участниците в пленера
21:00 ч. – Вечеря и среща на участниците в пленера с участниците в кушиите – мястото ще бъде съобщено при акредитирането.
 
20 Февруари (Събота)
08:00 – 11:00 – Акредитиране на новодошлите участниците в пленера
06:00 – 11:00 – Процес на подготовка за Тодоров ден – гостуване по домовете на бистришките баби; литургия в черквата „Възнесение господне”
11:00 – 11:30 - Официално откриване и атракциони (демонстрационно теглене на дървени трупи, на каруци и други изненади)
11:30 – 11:45 – Водосвет; изпълнение на ритуала  „захранка” на участниците в кушията
11:45 – 16:00 - Старт на кушията, награждаване на победителите; теглене на томбола
16:00 – 19:00 – Свободно време
19:30 – Тържествена вечеря и закриване на пленера – мястото ще бъде уточнено допълнително.
 
21 февруари (Неделя)
09:00 - 13:00 – Посещение на  водопад Самоковището
13:30 – 14:30 – Обяд и приятелска раздяла до предстоящата изложба
14:30 – Отпътуване

   Фотоконкурс – пленер „На Кушия в Дупнишка Бистрица!”

   Тема: „Репортаж от миналото..., или българските обичаи са живи”!

   Условия за участие: Право на участие в конкурса имат всички акредитирани участници в пленер „На Кушия в Дупнишка Бистрица”. Участниците в пленера ще могат да изпращат снимки за конкурса на е-мейл адрес който ще бъде обявен допълнително. След журиране ще бъдат определени наградените снимки. Наградите ще бъдат обявени и връчени на участниците при откриване на изложбата от пленера в гр. Дупница. Ако наградените не присъстват на награждаването, наградата им ще бъде изпратена с куриер на посочен от тях адрес.

   Журито ще се състои от  Светослав Драгиев – Мултимедийна Работилница АД, ф.х. Тодор Янков-Община Дупница, ф.х. Силвиа Иванова.- НБУ, Здравко Деков – Фото Деков София, Иван Василев – издателство „Санома Блясък”.

 

Награди осигурени от Община Дупница:

I – награда – 300 лв.

II – награда – 200 лв.

III – награда – 100 лв.

Представители на организаторите могат да участват със снимки в изложбата към конкурса, но не и в конкурсната надпревара и разпределението на наградите.