Wildlife фотография, Пейзажна фотография

С техника Canon и Sigma
Организатори: Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл”
  • 7 - 10 юни 2018 г.
  • 4 дни/ 3 нощувки
  • Със собствен транспорт

   Със съдействието на:

– Канон България

– Фотографски системи – официален дистрибутор на Sigma, LensCoat, BlackRapid, Lowepro и Joby за България

   Фотопленерът ще се проведе от 7 до 10 юни 2018 г.

   Дните 8-ми юни /петък/ и 9-ти юни /събота/ са предвидени за снимане на птици и диви животни от укритиeто на ДУ „Студен кладенец“.

   Укритието, коeто ще ползваме има общ капацитет 7-8 човека на ден.
Всеки участник в пленера ползва укритие през един от дните за снимане – 8-ми юни или 9-ти юни. Запълването на местата в укритията става по реда на записването.

   На укритие „Студен кладенец“ може да се снимат основно белоглави лешояди, скален и морски орел, както и други дневни и нощни грабливи птици. По това време на годината има шанс за снимане и на вълк, чакал и лисица. В деня, в който не снима от укритие, всеки участник може да използва времето за снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, и други животни в обитаващи района на ДУ „Студен Кладенец“, както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. При повече късмет ще можем да снимаме и кълвачи, пчелояди, синявица, белочела сврачка и др.

   Ако броя на желаещите да снимат от укритие през втория ден е по-малък от капацитета на укритието е възможно участници ползвали укритието през първия ден да влязат и през втория ден, срещу допълнително заплащане – за подробности виж края на програмата, раздел „цената не включва“.

  • Описание
  • Осигурена техника
  • Полезна информация

   

Програма:

7 юни

Четвъртък

14:00 - 15:00 - Пристигане и настаняване на участниците в Ловен дом „Петлите" и Ловен дом „Крояци" намиращи се на територията на ДУ "Студен Кладенец".
15:00 - Акредитиране на участниците в пленера - фоайето на Ловен дом "Петлите".
15:30 - 16:30 - представяне на техниката предоставена за пленера от Canon и Sigma - конферентна зала на Ловен дом "Петлите"
- представяне на фотокамери и обективи Canon подходящи за wildlife фотография.
- представяне на обективи и фотокамери Sigma подходящи за wildlife и пейзажна фотография.
- представяне на камуфлажни укрития и калъфи за обективи LensCoat за wildlife фотография и ползата от използването им.
16:30 - 18:30 - време за запознаване на участниците със спецификите на техниката предоставена от Canon и Sigma за ползване по време на пленера. Възможност за изпробване на техниката и въпроси към представителите на Canon, Sigma и LensCoat. Целта е участниците да са максимално запознати с техниката преди да влязат в укритието за снимане.
18:30 - 20:30 - Запознаване участниците с добрите практики и различните похвати за снимане на диви животни и птици. Инструктаж презентация за спецификата на снимане на диви животни от укритие и със специални маскировъчни средства, и с видовете, които могат да се срещнат в района на пленера. Лектор: Иво Зафиров.
20:30 - Време за вечеря

8 юни

Петък

04:00 - за участниците заявили снимане от укритие през този ден - отпътуване за укритие "Студен Кладенец".
04:30 - 05:00 - Настаняване в укритието.
Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 7 юни вечерта.
- за участниците, които не снимат от укритие през този ден - възможност за обиколка на стопанството, снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Възможно е да бъде организиране специална обиколка на стопанството с водач и транспорт организиран от домакините - не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително.
Най-късно около 19:00 ч. - събиране на всички групи в Ловен дом „Петлите". Време за прожекция на кадри заснети през деня и тяхното обсъждане с лектора Иво Зафиров и организаторите Борислав Тончев - БДЗП и Светослав Драгиев - Фотоклуб "Осмо изкуство"
Около 20:30ч. - Време за вечеря

9 юни

Събота

04:00 - за участниците заявили снимане от укритие през този ден - отпътуване за укритие "Студен Кладенец".
04:30 - 05:00 - Настаняване в укритието.
Начало на снимачния ден. Края на снимачния ден се определя от условията за напускане на всяко от укритията представени пред участниците по време на презентациите на 7 юни вечерта.
- за участниците, които не снимат от укритие през този ден - възможност за обиколка на стопанството, снимане на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец", както и за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Възможно е да бъде организиране специална обиколка на стопанството с водач и транспорт организиран от домакините - не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително.
Най-късно около 19:00 ч. - събиране на всички групи в Ловен дом „Петлите". Време за прожекция на кадри заснети през деня и тяхното обсъждане с лектора Иво Зафиров и организаторите Борислав Тончев - БДЗП и Светослав Драгиев - Фотоклуб "Осмо изкуство".
Около 20:30 - Гала вечеря за всички участници в пленера. Официално закриване на пленера!

10 юни

Неделя

9:00 - 13:00- Свободно време. Възможност за организиране на кратък преход за снимки в района на ДУ "Студен Кладенец".
13:00 - 14:00 - Обяд - за желаещите
14:30 - Отпътуване

Осигурена техника:

   SIGMA

- Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет.

   150-600/5.0-6.3 DG OS HSM SPORTS

   150-600/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY

   100-400/5.0-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY

   Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

   120-400 mm DG OS HSM

   CANON

   Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 800 мм.

   Фотокамери Canon подходящи за wildlife фотография.

   Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карти памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

   LensCoat

   Укрития за wildlife фотография и неопренови камуфлажни и защитни калъфи за  обективи.

   ДРУГИ

   За придружителите и тези, които искат да наблюдават птиците ще има осигурени и бинокли и зрителна тръба.

   Участниците в пленера ще могат да използват осигурената от Канон и Сигма техника, като е нужно да си носят само памет (CompactFlash и SecureDigital), за да снимат с нея.

   При слънчево време добрите условия за снимане на птици се запазват до около 12.00 ч. по обед. При влошаване условията за снимане групата напуска укритието по определен ред и продължава деня със снимки на други места. При облачно, но сухо време условията за снимане обикновено се запазват и през втората половина на деня. В този случай снимките могат да продължат до вечерта.

   ЛЕКТОРИ

   Наши консултанти и водачи в света на дивата природа ще бъдат известният еколог - специалист по дивата природа и wildlife фотограф Иво Зафиров и дългогодишните организатори на wildlife фотопленери Светослав Драгиев и Борислав Тончев, както и колегите от ДУ "Студен Кладенец" - специалисти по опазването на видовете в района на стопанството.

   Преференции:

- Всеки участник получава персонален бадж удостоверяващ участието му в пленера.

- Възможност за използване на техника Canon по време на пленера.

- Възможност за използване на обективи Sigma по време на пленера.

- Възможност за тест на раници, чанти и аксеоари на марките LensCoat, BlackRapid, Lowepro и стативи и аксесоари Joby по време на пленера - по предварителна заявка.

- Възможност за ползване на укрития и специализирани маскировъчни средства за wildlife фотография.

- Талон за отстъпка за продуктите предлагани от партньорите на Сдружение „Фотоклуб Осмо изкуство"

- Всички участници в пленерите на фотоклуб "Осмо изкуство" получават право да поръчат безплатно клубна карта осигуряваща преференции за участие в клубните мероприятия и при покупка на фототехника от www.photo-shop.bg.

   Правата върху снимките остават изцяло на автора.

   Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му.

   Забележка: Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на пленера.

Информация за Района на ДУ "Студен Кладенец"и укритията за снимане

   Стопанството носи името на язовир "Студен кладенец" и е разположено южно от него, върху част от склоновете на Източни Родопи. Площта му е 5577 ха, която включва типичните за региона фауна и видово разнообразие, както и редица застрашени растителни и животински видове. В района на стопанството живеят: елен лопатар, сърна, дива свиня, вълк, лисица, заек и други видове животни и птици. Любителите на дивата природа могат да наблюдават и снимат световно застрашени видове лешояди, скален и морски орел, както и други дневни и нощни грабливи птици. Стопанството предлага фото сафари на елен лопатар и благороден елен, на зубър, диви коне тарпани, лисица, вълк и дива свиня. Върху територията на стопанството, на площ от 774.7 ха е обособен Природен резерват "Вълчи дол", в който може да се насладите на автентична природна среда. Стопанството разполага с две уютни ловни хижи и предлага на своите гости традиционни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти, произведени в района.

   Укритие „Студен Кладенец"

   Време за път до укритието - 30 мин., от които 15 мин. офроуд.

   Укритието разполага с 8 амбразури - седем към мястото на подхранване и една за птици в полет. Снима се „на смени" като участниците се редуват на амбразурите.

   Укритието разполага с WC.

   Укритието разполага със столове с регулиране на височината и панорамни прозорци.

   Диапазон на обективите: 400 - 800mm. Позволява се и има отлични възможности за снимане на хищните птици в полет.
Видове които могат да бъдат заснети: Белоглав лешояд, Египетски лешояд, Черна каня, Гарвани. С повече късмет - Скален орел, Лисица, Морски орел, Вълк.

   Обиколка на стопанството - снимане на елени, зубри и др. животни обитаващи територията на ДУ "Студен Кладенец"

   Провежда се в деня свободен от снимане от укритие. Използват се ранните часове на деня до обяд и след това в следобедните часове, но може и целият ден. По желание на участниците се снима от кола, пеша или от маскировъчно укритие или с маскировъчно 3D пончо. Може да бъдат снимани: елен лопатар и благороден елен, зубър, диви коне тарпани и други животни обитаващи района на Дивечовъден участък "Студен Кладенец". Локациите за снимане са предварително установени от организаторите на пленера в близост до местата за хранене, предпочитани от животните. Ще бъдат използвани и възможностите за снимане на синявица, кълвачи, пчелояди, белочела сврачка, папуняк и др. Има и много възможности за пейзажна фотография в района на стопанството и язовира.

ЕТИЧНИ ПРАВИЛА НА ФОТОГРАФИТЕ АНИМАЛИСТИ

   БЕЗПОКОЙСТВОТО е основното неблагоприятно въздействие, което оказват фотографите анималисти върху дивите животни!

1. Благополучието на дивите животни и местата, които обитават са изключително важни за природата.

2. Снимането на диви птици в близост до гнездата им по време на размножаването е забранено от закона, освен ако не е издадено специално разрешение на фотографа за конкретен вид. Снимането на гнезда причинява безпокойство, в резултат на което възрастните може да напуснат гнездото трайно или временно, което да стане причина за изстиване на яйцата и компрометиране на гнездото. Безпокойството през периода на размножаване на птиците може да стане причина яйцата и малките да бъдат изядени от хищници, които нямат страх от хората, като свраката и сивата врана например. Снимането на гнезда не е проблем единствено за синантропни видове птици (т.е. жеевещи в близост до хората), например бял щъркел, селска и градска лястовица и някои други. Професионалните фотографи анималисти не снимат птици на гнезда, а ползвателите не търсят такива снимки, защото са направени в разрез с етиката при заснемане на диви животни. Снимането на птици в естествената им среда (далеч от гнездото) е предизвикателство, което се отплаща със снимки различни от мътеща птица в гнездо. Такива фотоси обикновено имат по-високи естетически качества, тъй като представят обекта в най-разнообразни моменти и среда и отразяват интересни аспекти от поведението на животното. Такива снимки представляват интерес и за публиката и ползвателите на снимки на диви животни.

3. Системното безпокойство на дивите животни е допълнителен разход на енергия за тях. Това може да причини изнемощяване на индивида, особено през зимата, и в крайна сметка до неговата смърт. Безпокойството на родителите през размножителния период може да доведе до гладуване на малките и тяхната смърт.

4. Ползването на дългофокусни обективи и подходящо укритие намалява вероятността фотографа да обезпокои дивите животни, обект на снимане. Укритията са основно тип камуфлажна палатка или постоянни укрития. Палатките имат предимството на мобилността, а постоянните укрития стоят дълго време и животните свикват с тях. Едни от най-сполучливите фотографии на диви животни са правени от постоянни укрития.

5. Фотографът не трябва да влиза в укритието, ако пред него има диви животни. Ето защо е препоръчително да се влиза в укритието преди изгрев слънце или когато няма животни пред укритието. Изгонването на животните от района на укритието може да стане причина те да не се завърнат повече и това да провали снимачния ден. След заснемането на обекта фотографа не трябва да излиза от укритието, докато животните не са напуснали района. Ако го направи, това ще причини безпокойство и стрес на животните и може да стане причина те де не посещават повече мястото, което ще е в ущърб на фотографите, които ще ползват укритието впоследствие.

6. Безпокойството около укритието може да накара дивите животни да свържат мястото и укритието с хората, т.е. с опасност и те да започнат да избягват мястото.

7. Използването на звукозаписи може да има крайно неблагоприятно въздействие върху дивите птици. Много от птиците използват песента за привличане на партньор, но също така и за маркиране и защита на територията. При използване на звукозапис, родителите изразходват много енергия за да защитават територията си от мнимия противник, а също така губят ценно време, което биха използвали за хранене на малките.

8. Основен съвет към фотографите анималисти е да изучат навиците и поведението на животните, които искат да снимат. Това ще им помогне да направят добри снимки, без това да навреди на животните.

9. Търпение, бавни и плавни движения и тишина - това са основните максими при снимането на диви животни.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print