Пейзажна, Архитектурна, Travel, Подводна и Street фотография

Със съдействието на: Системи ООД
Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство” и ТА “Стил Травeл” ЕООД
  • 11 – 20 януари 2019 г.
  • 10 дни/ 7 нощувки
  • Със самолет
Фотопленер Занзибар 2020г.
   Остров Занзибар привлича като магнит фотопътешествениците от цял свят. Тук ще намерите много фотогенични елементи от пейзажа – изумрудени води, бял пясък, палми, коралови рифове, романтични залези. За любителите на подводната фитография Занзибар е тайско място.
   Островният архипелаг е разположен само на 35 км от източния бряг на Танзания. Името на острова е послужило за основа на съвременното название на Танзания – получено от обединението на думите Танганайка и Занзибар. Архипелагът се състои от няколко острова – най-големия Занзибар или Унгуджа (Unguja), остров Пемба и още 50-ина малки островчета в съседство.
   Занзибар е уникално съчетание от слънчеви плажове край приказни коралови лагуни, каменни цитадели от времето на султаната, колиби със сламени покриви, ориенталски дворци и облицовани с дървени дантели наколни жилища. Тук е родният дом на световно известният певец Фреди Меркюри.
  • Програма
  • Полезна информация
  • Допълнителни екскурзии
 

Програма:

1 ДЕН – 11.01.2019 г. петък

Отпътуване за Занзибар

11:30 ч. – сборен пункт на летище София Терминал 2. Регистрация за полета и отпътуване за Дубай в 14:10 ч. с полет на Fly Dubai по маршрут София – Дубай – Занзибар. Пристигане в Дубай в 20:55 ч.

2 ДЕН – 12.01.2019 г. събота

Пристигане в Занзибар

Отпътуване за Занзибар в 02:40 ч. Пристигане в Занзибар в 07:30 ч. Трансфер до хотела. По пътя – кратка спирка в Стоун таун за обмяна на пари. Настаняване при първа възможност. Свободно време за разглеждане на района и почивка. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН – 13.01.2019 г. неделя

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – JOZANI PARK + PAJE BEACH + ROCK RESTAURANT – от 9,30ч. до 18,00ч. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН – 14.01.2019 г. понеделник

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия до SAFARI BLU с включен обяд – от 8,30ч. до 17,00ч. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН – 15.01.2019 г. вторник

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – STONE TOWN + SPICE TOUR + PRISON – от 9,30ч. до 17,30ч. Вечеря. Нощувка.

6 ДЕН – 16.01.2019 г. сряда

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – SNORKELLING MNEMBA + TURTLE AQUARIUM + NUNGWI
- 8,30ч. до 17,30ч. Вечеря. Нощувка.

7 ДЕН – 17.01.2019 г. четвъртък

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – DOLPHINS - 06,00ч. – 10,00ч. и 16,30ч. до 19,00ч. – екскурзия до подходящо място за снимане на залеза. Вечеря. Нощувка.

8 ДЕН – 18.01.2019 г. петък

Занзибар

Закуска. По желание екскурзия – SAFARI BLU с включен обяд – от 8,30ч. до 17,00ч. – повтаряме тази екскурзия, защото наистина си заслужава (това е мнението и на пътувалите вече туристи), а и всеки път е различна. Вечеря. Нощувка.

9 ДЕН – 19.01.2019 г. събота

Отпътуване за София

акуска. Свободно време в хотела. Късно освобождаване на стаите. Трансфер до летището. Отпътуване от Занзибар за Дубай в 22:00 ч. с полет на Fly Dubai.

10 ДЕН

Пристигане в София

Пристигане в Дубай в 05:00 ч. Престой на летището. Отпътуване от Дубай за София в 09:40 ч. Пристигане в София Терминал 2 в 13:25 ч.

   Занзибар
   Занзибар е полу-автономна област от Обединена република Танзания, Представлява архипелаг в Индийския океан, намиращ се на 25 – 50 км. от континента. На територията й има два големи острова – Унгуджа и Пемба и над 50 по-малки острови. Ние ще бъдем на Унгуджа. Известна е с най-голямото пристанище, от където са отплавали кораби пълни с уловени от вътрешността на континента роби. През 1964 г. се обединява с Танганайка и заедно формират Танзания. В днешно време Занзибар успява да запази автономия в рамките на съюза. Населението е около 1 070 000 жители с площ от 2 643 кв.км и столица Стоун Таун.
   Гордостта на острова са покритите с бял пясък плажове, обградени от палми, старите гори и множеството подводни рифове, пълни с много шарени риби – идеално място за плуване и гмуркане.
   Основните източници на препитание са добива на подправки, лико от юка и туризъм. Занзибар е известна с производството на подправки - карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. На острова има и някои ендемични видове като Занзибарския червен колобус (вид маймуна). Семейство от над 10 колобуса обитава двора на хотела, в който ще бъдем настанени.
   Проблемът с отлива е доста съществен за туристите, но също така е и атракция. Океанът влиза на вътре с по 1-2 километра всеки ден и тогава местните плъзват да събират червеи за риболов, да търсят скрити октоподи и други морски твари.
Островът е заграден от високи коралови рифове и затова тук няма акули и много големи риби.
   Тъй като нашия хотел е в залив, водата тук е доста топла. По време на пътуванията ни ще усетите, че в по-откритите места водата е леко прохладна и изключително приятна за къпане.
   Занзибар е рая на плодовете. Има и по-екзотични плодове, които ще имаме възможност да пробваме.
   Рибата, която се сервира е предимно риба тон и риба меч.
   Бутилираната им вода е много приятна за пиене. Забранено е пиенето на вода от чешмата – на много места тя е преработена морска вода.
   Местните хора са изключително цветни, усмихнати и добронамерени, но ако желаете да ги снимате задължително ги питайте за разрешение.
   Местна валута:
   Танзанийски шилинг (TZS). Приблизителен обменен курс: USD 1 = около TZS 2230 в обменните бюра.
   Най-доброто място за обмяна на валута е Каменния град (Стоун Таун). Банкомати има само там. В малко хотели и магазини се приемат картови плащания – не разчитайте, че ще можете да плащате с карта, а където е възможно се начислява комисион. Извън Каменния град няма банкомати.
   Можете да не обменяте местна валута - долари се приемат навсякъде (и на плажните магазинчета), но при курс USD 1 = 2000 TZS
   Трябва да си приготвите дребни Долари – за бакшиши. 1-2 Долара са достатъчни за бакшиш. Не забравяйте, че местните много разчитат на тях.
   ВАЖНО! В Занзибар се приемат само долари, печатани след 2006г.
   Климат
   Най – ниска измерена температура – 19 градуса (юли – септември)
   Най – висока измерена температура – 38 градуса (март)
   През месец януари минималната температура е около 23-25 градуса, а максималната около 30-33 градуса. Това е най-търсеното от туристите време за почивка, защото тогава е сухия сезон.
   Има висока влажност и почти постоянно духа вятър.
   Религия
   Занзибар е мюсюлманска страна.
   Жените по улиците са забрадени, а мъжете имат право на 4 съпруги.
   На публични места е редно да се спазва благоприлично облекло.
   Часова зона
   През месец януари Занзибар е + 1ч. спрямо България.
   Полезно:
   На Занзибар от 10 години няма малария.
   По време на нашия престой не видяхме комари. В хотелските комплекси се пръска сутрин и вечер. За всеки случай може да носите репеленти.
   Почти винаги се пазарете за цената!
   Ако желаете да наемете кола е задължително да имате международна шофьорска книжка. Издарва се от СБА. Но имайте предвид, че движението в Занзибар е обратно.
   Рент-а-кар може да се наеме от хотела за около 30 щ.д. на ден.
   Спазвайте стриктно всички ограничения и знаци – на всеки 10-20 километра има полицаи.
   Ако се пренася алкохол до Занзибар, трябва да е в чекирания багаж.
Местната бира Килиманджаро е много добра и се харесва от европейците.
   Какво трябва да носите:
- международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на пътуването
- химикалка на удобно място за попълване на визата
- слънцезащитен крем с висок фактор
- крем за след изгаряне
- преходник за контакт
- шнорхел и очила за тези, които ще се гмуркат – изживяването е уникално! Ако желаете носете и плавници. По принцип в лодките се предлагат шнорхели, очила и плавници, но не се препоръчва използването на оборотен шнорхел…
- ако разполагате с UV тениска – за шнорхелинга
- ако имате подводна камера
- обувки за вода – на места има доста големи морски таралежи
- хавлия за плаж
- слънчеви очила
- шапка
- достатъчно пари в брой – не разчитайте на банкомати. На някои места при плащане с карта се начислява комисион.
- дребни долари за бакшиши
- джапанки и сандали – не носете други обувки – няма къде да ги носите
- само леки дрехи – малко вероятно е да Ви стане студено. Все пак вземете някаква тънка връхна дрешка.
- не взимайте официално облекло – няма къде да го носите
- лекарства, от които бихте се нуждаели – на острова няма много аптеки и не трябва да разчитате, че можете да си купите лекарства
- репелент
- бонбони за местните децата, които задължително ще се завъртят около нас. Важното е да има за всички, защото ако някое остане без лакомство, драмата е голяма…
   Препоръчителна фотоекипировка:
- Снимачна техника (фотоапарат, обективи - широкоъгълни, нормални и телеобективи)
- компактен статив, дистанционно
- поляризационни и неутрално сиви филтри
- достатъчно карти памет и батерии
   Преференции за членовете на фотоклуб Осмо изкуство:
   Фотографски системи ООД ще предостави на участниците във фотоекскурзията възможност да ползват оборотна техника – обективи Sigma, компактни стативи Joby и други полезни аксесоари. За целта участниците във фотоекскурзията трябва да се свържат със Светослав Драгиев, за да проверят наличната техника възможна за вземане по времето на фотоекскурзията. Участниците във фотоекскурзията ще трябва да получат техниката, която желаят да ползват преди началото на фотоекскурзията в София, да я транспортират със себе си по време на фотоекскурзията и да я върнат след фотоекскурзията във Фотографски системи ООД.
   Авторски права
   Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на фотоекскурзията запазват правото да ползват снимките от нея с цел популяризирането и и реклама на клуба.
   Забележка
   Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на фотоекскурзията.
Допълнителна информация за екскурзиите
   Шнорхелинг - Гмуркане за снимане и наблюдение на подводния свят, аквариум за водни костенурки, плаж Нунгви – Този район се счита за най-доброто място за гмуркане и е един от най-красивите морски курорти на Занзибар. Водата тук е наистина тюркоазена. В Нунгви ще разгледаме аквариума за водни костенурки, където болни костенурки са подлагани на лечение преди да бъдат върнати обратно в естествена среда. Тук се правят характерните плоскодънни лодки доу.
Препоръчително е да носите: шнорхел, очила, UV тениска, слънцезащитен крем (на този тур се изгаря най-много), плажна кърпа, подводна камера, шапка
   Стоун таун, Острова на затворниците, Ферма за подправки – В Стоун таун ще видим Къщата на чудесата и Султанският дворец разположени в крайбрежния район до градините Фородхани. Оттам ще продължим в лабиринта от малки улички с много магазини, пазари за плодове, подправки, различни джунджурийки… Архитектурата е впечатляваща смесица от арабски, индийски и африкански елементи. Ще видим и къщата, в която е живял Фреди Меркюри.
Островът на затворниците се вижда от столицата Стоун Таун и се намира на около 30 минути път с лодка. Голямата атракция на острова са огромните Сейшелски костенурки.
   Във фермата за подправки ще получите детайлно описание на разнообразни подправки, както и на приложенията им в кулинарното изкуство и козметиката. Ще можете да закупите подправки и извличните от тях масла на преференциални цени.
   Блу сафари – целодневна екскурзия в южната част на острова. С дървени лодки ще плаваме до пясъчна коса в океана, заобиколена от коралови рифове. Там под сянката на тента ще дегустираме местни плодове. Възможност за гмуркане и шнорхелинг в плитките коралови рифове. В близост до пясъчната коса ще влезем в по-дълбоки води, където ще наблюдаваме огромни пасажи от многоцветни риби. Има възможност да срещнем и делфини. Тук подводните камери ще влязат в употреба.
   Следваща спирка – Синята лагуна с невероятни скални образувания и огромен 500 – годишен боабаб. Там ни очаква най-вкусната храна, която сме яли на острова – обяд от гриловани морски дарове – лобстери, скариди, риба, октоподи, калмари. Ако не обичате морска храна, алтернативата е пиле или вегетарианско меню по предварителна заявка. И тъй като океанът не спира да се движи – през деня лодката се догонва ходейки през водата.
   Носете си пари на този тур, тъй като най-евтините сувенири можете да закупите от острова.
   Препоръчително е да носите: шнорхел, очила, UV тениска, слънцезащитен крем (на този тур се изгаря най-много), плажна кърпа, подводна камера, шапка.
   Природен парк Джозани, Паже биич, Рок ресторант – Природен парк Джозани е най-голямата защитена зона на острова. В момента на територията на парка се намира една от най-застрашените популации на червените маймуни колобуси. Те са изключително фотогенични и приятелски настроени, така че ще можете да ги видите отблизо. Друго интересно място за посещение тук, е уникалната мангрова гора.
   Ще видим и огромния плаж Паже бийч и легендарния Рок ресторант – една от най-сниманите забележителности на Занзибар. Ресторантът е изграден върху голяма скала в океана. При отлив можете да се разхождате от плажа до ресторанта, а при прилив се придвижвате с лодка. Гледката е невероятна, а ресторантът сервира много вкусна храна и освежаващи напитки.
   Предупреждаваме – това е едно от скъпите заведения на острова.
   Делфини – провежда се рано сутрин в район обитаван от множество делфини от вида Афала и Дългоклюната стенела. Освен веселата игра на делфините от близко разстояние, ще наблюдавате и красиви коралови рифове, пъстри тропически риби и ще се любувате на кристалните тюркоазени води на индийския океан, удобно отпуснати в лодката доу.

Сподели

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print